Krónika

Az emlékeztető oltások tovább növelik a védettséget

Újabb hazai tudományos eredmények

A napokban elérhetővé vált a Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere által vezetett és megbízott Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoportja számos kutatási programja közül „A magyar vakcinációs program eredményessége a delta és omikron járványhullám során” című preprint szakmairodalmi közlemény.

Az emlékeztető oltások tovább növelik a védettséget
Koronavírus elleni oltóanyagok beadására kijelölt oltópont helyét jelző felirat a békéscsabai Réthy Pál kórházban
Fotó: MTI / Rosta Tibor

Tudományosan bizonyították, hogy Magyarországon a negyedik és az ötödik járványhullám során az alapoltási sorozat, valamint az első és második emlékeztető oltások jelentősen csökkentették a megfertőződést és a halálozás kockázatát. A hazai adatok megerősítették, hogy a vadvírus ellen kifejlesztett védőoltások hatékonyan növelik a védelmet a további vírusvariánsokkal szemben - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye.

A hivatalosan még nem közölt tanulmányban szinte valamennyi 16 év feletti magyar lakos adatait elemezték 2021. november és 2022. február között. A kutatás során az alapimmunizáltak és az emlékeztető oltással rendelkezők adatait - nem oltóanyag típusok szerint - az oltatlan populációval hasonlították össze.

A delta hullám adataiból világosan kitűnik, hogy a két oltással rendelkezőknél az elhalálozás esélye 83 százalékkal alacsonyabb volt, mint az oltatlanoknál. A harmadik oltás a meglévő védettséget a fiatal és középkorúaknál 96 százalékra, míg a 85 év felettieknél 90 százalék fölé emelte.

Beigazolódott továbbá, hogy az omikron hullám alatt az alapimmunizáltak körében 40 százalékkal, a harmadik oltás felvétele után pedig 82 százalékkal volt alacsonyabb a koronavírus miatti halálozás.

A HUN-VE 2 nevet viselő vizsgálatnak első alkalommal sikerült a négy oltás előnyét is vizsgálni. A negyedik oltás a fertőzéssel szemben 50 százalékkal növelte tovább a védelmet, és 93 százalékkal csökkentette a halálozást. Az idősebb populáció esetében a negyedik oltás közel 100 százalékos védelmet biztosít a COVID-19 halálozással szemben.

A tanulmány szerint a COVID-19 halálozás aránya az omikron hullám alatt 56 százalékkal volt alacsonyabb a delta hullám időszakához képest, tehát a védőoltásoknak köszönhetően hazánkban jóval kevesebben hunytak el - mutatott rá a HUN-VE 2.