Krónika

Európában vége a szigornak

Bár az omikron még velünk van, az élet több országban visszatért a régi kerékvágásba

Igaz, az esetszámok azt mutatják, hogy a koronavírus omikron változata még tovább fertőz, az európai országok sorra oldják fel a koronavírus-járvány elleni korlátozásokat.

Korábban beszámoltunk arról, hogy megszűnt az összes beutazási korlátozás az Egyesült Királyságban, így az érkező utasoknak már nem kell azonosító űrlapot kitölteniük, illetve koronavírustesztet végeztetniük. Ez vonatkozik azokra is, akik nem rendelkeznek a koronavírus elleni oltással. A kötelező maszkviselést is szinte mindenhol eltörölték.

Franciaországban a tömegközlekedési járművek és az egészségügyi intézmények kivételével  megszűnik a maszkviselési kötelezettség, és az oltási igazolvány március 14-től hatályát vesztette. A védettségi igazolás bemutatása érvényben maradt az egészségügyi intézményekben, és a koronavírus elleni oltás továbbra is kötelező az egészségügyi dolgozóknak.

Az országban – akárcsak az Egyesült Királyságban – kiemelkedően magas az átoltottság. Az ugyancsak kitűnő oltottsági mutatókkal rendelkező Spanyolországban már február elején úgy döntöttek, hogy szabadtéren megválnak a kötelező maszkviseléstől. Németországban március 19-vel megszűntek az addig kötelező koronavírus-járvány elleni szabályok, és hatályát vesztette a fertőzésvédelmi törvény is, ugyanakkor kötelező marad a maszkviselés az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedésben.

Annál is inkább, mert az elmúlt héten kiderült: a vírus nagyon is jelen van az országban, akárcsak a szomszédos Ausztriában, ahol ismét kötelező a maszk. Olaszországban is feloldják a kültéri helyszínekre vonatkozó korlátozásokat április 1-jétől, továbbá május 1-jétől nem lesz szükség a koronavírus elleni védettség igazolására, és nem lesz kötelező a maszk viselése sem.

Lezártak több kínai várost

Miközben Európa nyit, Kínában újabb városokat zárnak le a járvány legújabb hullámának megfékezése érdekében. A fertőzöttség Csilin tartományban a legsúlyosabb, a városvezetés vasárnap jelentette be, hogy a város lakói hétfői kezdettel három napon át nem hagyhatják el otthonukat, és ez a helyzet Csangcsunban is. Tangsanban vasárnap közlekedési korlátozásokat és a tömeges tesztelés megkezdését jelentették be, akárcsak Sanghajban. Itt egyes lakótömböket 48 órára lezártak, az ott élőket házi karanténra kötelezve.
(FV)

Egyre jobbak az adatok

Összesen 5839 új fertőzöttet igazoltak a hétvégén, így a járvány kezdete óta 1 829 928-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 134, többségében idős beteg, így az elhunytak száma 45 095-re emelkedett – közölte a hétvégi összesített adatokat a kormányzati tájékoztató portál.

Kiemelték, a gyógyultak száma 1 681 268 volt hétfőn, az aktív fertőzötteké 103 565. Kórházban 2061 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 74-en voltak lélegeztetőgépen. Magyarországon a beoltottak száma 6 400 547 volt tegnap.
(FV)

Worldometers: nincs vége a covidjárványnak. A világon eddig 471,5 millió fertőzöttet tartanak nyilván, hivatalosan több mint 6,1 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma 407,7 millió.

Kapcsolódó írásaink