Krónika

Eltemették Schöpflin György volt EP-képviselő

Utolsó útjára kísérték Schöpflin Györgyöt, a Fidesz korábbi európai parlamenti (EP-) képviselőjét, egyetemi tanárt, politológusprofesszort pénteken a Fiumei úti Sírkertben.

Eltemették Schöpflin György volt EP-képviselő
Schöpflin György
Fotó: MH

Búcsúztató beszédében Gál Kinga európai parlamenti képviselő, a Fidesz alelnöke barátjaként, mentoraként beszélt Schöpflin Györgyről, aki szerinte különleges érzékkel látta a történések lényegi elemeit, fiatalos gondolkodással foglalkozott azokkal, s a politika elméletének és gyakorlatának is mestere volt. Hozzátette: Schöpflin György kíváncsi ember volt, minden érdekelte, gondolatait pedig elegánsan, szarkasztikus humorral, kikezdhetetlen logikával tárta hallgatósága elé, szokatlan hangon, „váratlan és páratlan angolsággal” szólva.

Furcsa volt ez a hang egy posztmodern liberális és neomarxista közegben, ahol a nemzettudat már rég feloldódott a posztmodernségben és a materializmusban - fogalmazott közös brüsszeli képviselői éveikre utalva Gál Kinga.

Közös szívügyükként említette „a magyarkérdést Európában”, annak megértetését, komplexitásának, érzékenységének bemutatását, majd felidézte a 2010 utáni időket, amikor - mondta - a magyar kormány vált az EP balliberális többsége számára fekete báránnyá, ezért meg kellett tanulniuk, „minden támadás ellenére hogyan kell és lehet a magyar nemzeti ügyet képviselni”.

Gál Kinga régiónk és a posztkommunista rendszerek jó ismerőjeként, „az identitások dilemmáinak feltárójaként” méltatta Schöpflin Györgyöt, aki kezdetektől a Fideszt tekintette politikai családjának. Olyan világpolgárként emlékezett rá, aki „mélyen, mégis igazán magyar volt és közép-európai”.

„Új, közép-európai Odüsszeusznak” nevezte az elhunytat Miszlivetz Ferenc szociológus, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének igazgatója, aki azt is hangsúlyozta: Schöpflin György olyan nagy utazó volt, aki keresés közben teremti meg a hovatartozását.

Felidézte: Schöpflin György 1989 után hivatalosan is hazatért Magyarországra, de nem állt meg Budapesten; Európa Házat nyitottak Kőszegen, nemzetközi nyári egyetemmel, ahol mindig jelen volt. Nemcsak könyvekből, hanem személyesen is tanulmányozta az „európai labirintust”, majd a tömör tudományos közéleti esszé új műfaját teremtette meg brüsszeli képviselői évei alatt.

Schöpflin György azon gondolatát emelte ki, amely szerint értékeket lehet választani vagy gondolkodás nélkül elfogadni, de elvitatni nem lehet, értelmes párbeszéd híján pedig csak áthidalhatatlan szakadékok, véres háborúk maradnak a kultúrharcok után, azaz senki nem nyerhet e küzdelmekben.

Hörcher Ferenc egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Politika- és Államelméleti Kutatóintézetének vezetője, egykori oktatótársa arra hívta fel a figyelmet, hogy Schöpflin György politikusként, tanárként és kutatóként is folyamatosan tanult, s eközben a legkorszerűbb kutatási módszerekkel dolgozott.

Schöpflin Gyögy karrierjének legfontosabb döntéseként azt említette, amikor elfogadta a meghívást, és a Fidesz európai parlamenti képviselője lett, majd az egyetemi tanár életművét méltatva azt úgy összegezte: „tekervényes út Budapestről Budapestre”.

Utolsó művét idézve Hörcher Ferenc arról beszélt: az Európai Unió eltévedt, és ez komoly és sokirányú veszélyeket rejt magában; ez a jelenés és a kontinensünk keleti felén dúló háború pedig épp azt az európai életformát veszélyezteti, amelynek Schöpflin György egész életében a védelmezője volt

Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke azt emelte ki rövid búcsúztatójában, hogy Schöpflin György, e „nagy tudású, mindig kedves, szeretetreméltó ember” támogatásával vált színvonalasabbá egyesületük működése.

Az evangélikus szertartás szerint megtartott temetésen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint a Fidesz több parlamenti és EP-képviselője is. Schöpflin György életének 82. évében, 2021 novemberében 19-én hunyt el

Kapcsolódó írásaink

Elhunyt Schöpflin György

ĀFidesz: Nem felejtjük a hazáért tett munkásságát - Orbán Viktor is elbúcsúzott a professzortól

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom