Krónika

Brüsszelbe tartanak a tiltakozók

Zöld jelzést kapott Szlovákiában a 12 és 18 év közötti ifjak Covid–19 elleni immunizálása

A Pfizer Paxlovid nevű tablettájával öt napon belül csaknem 90 százalékkal csökkenthető a halálozás kockázata.

Brüsszelbe tartanak a tiltakozók
Utcai graffiti Hongkongban – a 4,5 milliós városban eddig 219 ember halt bele a betegségbe, és 22 980-an kapták el a kórt
Fotó: AFP/Peter Parks

Kína feltételes engedélyt adott a Pfizer Covid–19 kezelésére fejlesztett, Paxlovid nevű tablettájának. A China Daily című kínai lap internetes kiadásában tegnap számolt be a kínai gyógyszerészeti hatóság által szombaton bejelentett döntésről. Mint írták, a hivatal szerint a termék a Covid–19 enyhe vagy közepes erősségű tüneteit mutató felnőttek körében alkalmazható, amennyiben jelentős kockázata áll fenn az állapot súlyosbodásának.

A Pfizer klinikai tanulmányai arról számoltak be, hogy a Paxlovid alkalmazásával a koronavírus tüneteinek megjelenésétől számított öt napon belül 87,8 százalékkal csökkenthető a szükséges kórházi kezelés vagy halálozás kockázata. Az érintett tabletta eddig csaknem negyven országban, köztük Németországban és Japánban kapott engedélyt sürgősségi használatra.

Zöld jelzést kapott Szlovákiában a 12 és 18 év közötti gyerekek koronavírus elleni immunizálása a Pfizer–BioNTech termékével – írta tegnap az Új Szó. A fiataloknak természetesen a szüleik beleegyezésére is szükségük van.

Autók, kamionok és lakóautók százai tartanak Belgium fővárosa felé, hogy a koronavírus-járvány korlátozásai ellen tüntessenek. A demonstráció a kanadai „szabadságkonvoj” mozgalomra hasonlít. Brüsszelben múlt héten már betiltották az ilyen fajta akciókat, miután tömegek tüntettek Párizs és Róma utcáin. Alexander De Croo belga kormányfő azt tanácsolta az érkezőknek, hogy hagyjanak fel a tüntetési tervekkel.

„A külföldről érkezőknek azt mondom, nézzék meg a belgiumi szabályokat, azok soha nem voltak túl kemények, és már nincs is olyan sok belőlük. Szóval panaszkodjon mindenki otthon, ne az utcákon!” – fogalmazott. Kapcsolódó hír, hogy újra megnyílt a legforgalmasabb amerikai–kanadai határátkelő, miután a koronavírus-korlátozások elleni tiltakozók csaknem egy hétre eltorlaszolták. Az átkelő a két ország közötti kereskedelem huszonöt százalékát bonyolítja le.

Két hónapig jól védenek

Megvizsgálta az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC), hogy meddig tart az amerikai Pfizer és Moderna gyógyszercégek vakcinái által nyújtott védelem a Covid–19 ellen. A szervezet szakemberei az amerikai lapok beszámolója szerint arra a következtetésre jutottak, hogy az oltóanyag a beadás után két hónapig adja a leghatékonyabb oltalmat, ám a negyedik hónaptól már gyengül a védelem, így ismétlésre lehet szükség.

A szervezetben kialakult védekezőképesség létrejötte után 91 százalékos biztonsággal volt elkerülhető a súlyos állapot kialakulása, azonban e mutató négy hónap múlva 78, öt után pedig 31 százalékra apadt. A CDC hozzátette, hogy az eredmény pontatlan lehet, mivel még kevés adat áll rendelkezésre.
(LMA)

Enyhül a német helyzet

Csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma Németországban, aminek nyomán a szakértők a korlátozások fokozatos enyhítését szorgalmazzák. Berlin hétfőn 76 465 friss fertőzöttről számolt be, ami húszszázalékos apadás a korábbi héten tapasztaltakhoz képest. A helyi szakértői testület vasárnap arról kommunikált, hogy számításaik szerint a jelenlegi fertőzési hullám csitulni fog a következő időszakban.

A betegség enyhébb lefolyásának köszönhetően a pandémia új szakaszába lépünk, ami lehetőséget ad a nyitásra – mondta Hendrik Wüst, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány miniszterelnöke. Olaf Scholz német kancellár és a szövetségi államok vezetői szerdán találkoznak, hogy megvitassák a kérdést. Németországban eddig 120 580 életet követelt a kór. (LMA)

Worldometers: a világon eddig csaknem 413,026 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,837 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma jelenleg 333,719 millió. A legtöbb új külhoni áldozatot tegnapra virradóan Oroszországban (683), Olaszországban (281), Iránban (168) és a Fülöp-szigeteken (164) regisztrálták. A legtöbb új fertőzöttre tegnap hivatalosan Oroszországban (180 456), Japánban (80 234), Hollandiában (55 011), Dél-Koreában (54 616) és az Egyesült Királyságban (41 648) bukkantak. A hivatalos adatok szerint a világon eddig a legtöbb áldozatot az Egyesült Államokban (943 411), Brazíliában (638 449), Indiában (509 043), Oroszországban (340 931), Mexikóban (312 819), Peruban (208 381) és az Egyesült Királyságban (159 605) szedte a járvány. Eddig a Föld lakosságának 38,4 százaléka kapott három, 62,8 kettő és 65,4 egy oltást.

Kapcsolódó írásaink