Krónika

Nagy volt az érdeklődés a HUNOR programra

A jelentkezési határidő lezárásáig, azaz január 31-ig több mint kétszáznegyven érvényes pályázat érkezett a HUNOR (Hungarian to Orbit) - Magyar Űrhajós Programra, közülük az első értékelést követően százan jutottak tovább a kiválasztási folyamat során – közölte tegnap Ferencz Orsolya.

Nagy volt az érdeklődés a HUNOR programra
Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa a HUNOR (Hungarian to Orbit) - Magyar Űrhajós Programról tartott sajtótájékoztatón az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Természettudományi Kutatóközpontjában 2022. február 14-én
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az első szűrön továbbjutott jelentkezők közül nyolcvanhat férfi és tizennégy nő, akik már megkezdték az online alkalmassági tesztek kitöltését.

Kifejtette, a kiválasztási folyamat az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve, annak űrhajós politikájával összhangban zajlik, melynek során alapos fizikai és pszichológiai vizsgálatok, valamint szakmai felmérések várnak a jelentkezőkre.

Hozzátette, ezzel párhuzamosan zajlik a tudományos program kiválasztása, amelynek során több magyar fejlesztésű műszer és tudományos kísérlet beazonosítása történt meg.

Kapcsolódó írásaink