Krónika

Már nem csak patikában lehet venni antigén gyorstesztet

A Kormány döntése értelmében javul a lakosság hozzáférése az önellenőrzési célt szolgáló SARS-CoV-2-fertőzés kimutatására szánt antigén gyorstesztekhez - írta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Már nem csak patikában lehet venni antigén gyorstesztet
Koronavírusteszt végzése közben mintát cseppentenek az antigén gyorsteszt paneljére
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 2022. február 8-án megjelent és 2022. február 9-étől hatályos rendelkezés értelmében, a veszélyhelyzet ideje alatt a COVID-19 kimutatására, önellenőrzési célt szolgáló antigéntesztek nem csak gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben vásárolhatók meg, hanem minden gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező üzletben elérhetőek lesznek.

Fontos kiemelni, hogy a kiskereskedelmi egységekben történő COVID antigén gyorsteszt forgalmazásának előfeltétele a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedély megléte - írták.

Ezt az engedélyt a kiskereskedelmi egységek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől tudják kérelmezni.

Jelenleg 758 kiskereskedelmi üzlet rendelkezik gyógyszerforgalmazási engedéllyel.

A PCR-teszt továbbra is hatósági áras, maximális ára: 19.500 forint.

Mindemellett felhívjuk a figyelmet, hogy a koronavírus-gyanús betegeknek a háziorvosok továbbra is teljesen ingyenesen elvégzik vagy megrendelik a tesztet. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy önkéntesen végez és vásárol magának tesztet.

Fontos tudni, hogy az otthon elvégzett gyorsteszt pozitív eredménye nem hivatalos. A fertőzés hivatalosan akkor igazolt, ha a pozitív eredményt a háziorvos vagy más egészségügyi szolgáltató az EESZT-ben rögzíti. Ha valaki saját magán végez gyorstesztet és annak eredménye pozitív, javasoljuk, hogy keresse fel háziorvosát, aki dönt a további teendőkről.

Kapcsolódó írásaink

Új törésvonalak a koronavírus árnyékában

ĀXXI. Század Intézet: Immár harmadik éve határozza meg mindennapjainkat a koronavírus, ami amellett, hogy több korábbi törésvonalat is felnagyított, új ellentétek kialakulását is eredményezte