Krónika

Bizonytalan hírek alapján riogatnak a kínai tudósok

A NeoCov-ról szóló tanulmány még nem esett át a szakmai lektoráláson, így jelenleg az sem tudható, hogy valójában mekkora veszélyt jelent ránk az új mutáns

Minden harmadik embert megölhet a koronavírus egyik új mutánsa – állítják kínai tudósok. A hírrel kapcsolatban számos megkérdezett szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy kínai kollégáik tanulmánya még nem esett át szakmai lektoráláson.

Bizonytalan hírek alapján riogatnak a kínai tudósok
Iskolás tanuló oltása Szputnyik–M-mel az oroszországi Krasznodarban
Fotó: AFP/Sputnik/Vitaly Timkiv

Az utóbbi hetekben számos olyan koronavírus-változatot jelentettek be, amelyek létezése egyelőre még meglehetősen kétségesnek mondható. Ilyen a delta kombinációja, a deltakron vagy az influenza és a koronavírus egyvelege, a flurona. Az előbbit Leonidosz Kosztrikisz ciprusi virológus jelentette be január 7-én, míg az utóbbit 2020 márciusában vélték felfedezni New Yorkban, a Montefiore Orvosi Központban. A flurona kapcsán született eredmények arra utaltal, hogy akik egyszerre mind a két vírussal betegedtek meg, általában jobb állapotnak örvendtek, könnyebb lefolyással, mint azok akik csak a koronát kapták el.

A legfrissebb hírek szerint kínai tudósok számoltak be egy, a NeoCov nevű variánsról szóló vizsgálatról, amely – a nemzetközi sajtóban megjelent cikkek szerint – akár minden harmadik fertőzött számára halálosnak bizonyulhat. Ez utóbbit több médium is cáfolta, azt viszont nem, hogy a mostani oltások nem védenének ez ellen a mutáns ellen. Az új változatot a Kínai Tudományos Akadémia és a Vuhani Egyetem kutatói azonosították. Közlésük szerint a NeoCov a denevérek között jelent meg Dél-Afrikában, és egyelőre még csak az állatok között terjed, azonban fennforog a lehetősége annak, hogy tovább alakul és átterjed az emberre is.

A kínai szakértők a BioRxiv nevű folyóiratban megjelent tanulmányban azt írták, hogy a NeoCov összetétele az egyes koronavírus-fajták közül leginkább a MERS-víruséhoz hasonlít, amely 2012-ben jelent meg Szaúd-Arábiában. A sajtóhírek szerint figyelmeztettek arra is, hogy a vírus az ACE2 nevű, az emberi szervezetben megtalálható receptort képes lehet használni a sejtekbe való behatoláshoz. Szerintük a mostani oltások nem megfelelők ahhoz, hogy oltalmat nyújtsanak ez ellen a fertőzés ellen, ha az emberre is átterjedt.

A hírrel kapcsolatban a nemzetközi sajtóban számos megkérdezett tudós arra hívta fel a figyelmet, hogy kínai kollégáik tanulmánya egyelőre nem esett át szakmai lektoráláson, azaz e pillanatban korai lenne készpénznek venni a leírtakat. Egyrészt nem igaz, hogy a vírus mortalitása ennyire magas lehetne, illetve az sem, hogy laboratóriumi körülmények között képes lett volna fertőzni az emberi ACE2-receptoron keresztül.

Mindeddig elkerülte a koronavírus-járvány Kiribatit

Napokkal azután, hogy Kiribati megnyitotta határait azért, hogy egy repülőjárat ötvennégy állampolgárával hazatérhessen, a fedélzeten tartózkodó utasok több mint fele pozitív lett. A Covid–19 így eljutott a bolygó egyik olyan utolsó helyére, amelyet korábban nem érintett a fertőzés. A távoli és aprócska országnak majdnem két éven keresztül sikerült elkerülnie a járványt, mivel teljesen lezárta határait.

Az Independent tudósításából kiderül, az érintettek az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza tagjai. Bár a kiribati tisztviselők háromszor tesztelték a visszatérő utasokat a közeli Fidzsi-szigeteken, továbbá megkövetelték az oltás felvételét, és az embereket karanténba helyezték, ez nem volt elég. Kezdetben harminchat utas esetében lelték meg a kórt, de az esetek száma tegnapra száznyolcvanegyre emelkedett. Az Ausztrália és Hawaii között félúton fekvő, harminchárom (ebből huszonkettő lakott) korallszigeten elhelyezkedő köztársaságot százhúszezer ember lakja. A földtanilag rendkívül laza alapokon nyugvó szárazulatok legtöbbje csak két-három méterre emelkedik ki az óceánból, a miatt a térség rendkívüli módon ki van téve az időjárás pusztításainak.
(FP)

Francia felvetés az oltatlanokról

Megkérdőjelezte a beoltatlanok általános egészségügyi ellátását Martin Hirsch, a francia állami kórházak vezetője. A szakember szerint bárkinek rendelkezésére állnak az ingyenes és hatékony hatóanyagok, azonban ha valaki lemond róla, kérdés, hogy valóban megérdemli-e a kórházi ellátást – elvéve a helyet azoktól a betegektől, akik mindent megtettek az egészségük érdekében. A párizsi egészségügyi intézményi rendszer vezetője vitákat váltott ki, miután közzétette nézeteit.

A hír kapcsán több lap megjegyezte,az intenzív osztályra kerülő fertőzöttek kezelését az állam fedezi, és az adófizetőknek ez napi háromezer euróba kerül, és általában egy hétig tart. Tegnap a kormányzati oltási stratégiáért felelős franciaországi szervezet (COSV) közölte, most nem indokolt a vakcina negyedik adagja, és kontraproduktív hatással lenne a közvéleményre is. Hozzátették, kivételt jelentenek például az autoimmun betegségben szenvedők.
(LMA)

Worldometers: a világon eddig csaknem 368,123 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,660 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma jelenleg 290,992 millió. A legtöbb új külhoni áldozatot tegnapra virradóan hivatalosan Oroszországban (673), Mexikóban (495), Olaszországban (378) és az Egyesült Királyságban (277) regisztrálták.

A legtöbb új fertőzöttre tegnap hivatalosan Olaszországban (143 898), Németországban (116 684), Oroszországban (98 040), az Egyesült Királyságban (89 176) és Hollandiában (74 019) bukkantak. A hivatalos adatok szerint Európában eddig a legtöbb áldozatot Oroszországban (329 443), az Egyesült Királyságban (155 317), Olaszországban (145 537) és Franciaországban (130 015) szedte a járvány.

Kapcsolódó írásaink

Megszűnt a korlátozások zöme Angliában

ĀA 60 éven felüli angliai korosztály tagjainak több mint 90 százaléka már a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő dózisát is megkapta