Krónika

Karikó Katalin kapja a spanyol Frontiers-díjat is

„A tudás határainak az elmozdításához a legkiemelkedőbb módon hozzájáruló” három tudós, köztük Karikó Katalin kapja a spanyol Frontiers of Knowledge Award elismerést a biológia és biomedicina kategóriában. A Tudás Határai Díj kitüntetéseit június 16-án adják át a spanyolországi Bilbaóban.
 

Karikó Katalin kapja a spanyol Frontiers-díjat is
Karikó Katalin beszédet mond az Asztúria hercegnője-díj átvételét követően
Fotó: AFP/Ander Gillenea

„Az mRNS terápiákhoz és a hordozótechnológiához való hozzájárulásukért” Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora, valamint munkatársa, a University of Pennsylvania professzora, Drew Weissman, továbbá Robert S. Langer, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora kapja a Frontiers of Knowledge Award biológia és biomedicina kategóriája kitüntetést – jelentették be szerdán, tudatta az SZTE. 

A díjat gondozó BBVA Alapítvány által fölkért nemzetközi összetételű döntőbizottság szerint a három kutató eredményei lehetővé teszik, hogy „saját sejtjeink fehérjéket termeljenek a betegségek elleni védekezés és kezelés érdekében”. 

A három kutató „áttörést jelentő felfedezése együttesen már lehetővé tette a SARS-CoV-2 vakcinák időben történő és gyors kifejlesztését, hogy hatékonyan védelmet nyújtson a súlyos COVID-19 betegség ellen. Ez a technológia hamarosan más terápiás területekre, például az autoimmun betegségek, a rák, a neurodegeneratív rendellenességek, az enzimhiány és más vírusfertőzések kezelésére is kiterjeszthető lesz” – hangsúlyozták a szakértők. 

A „tudományos eredmények láncolatában” a biokémikus Karikó és az immunológus Weissman együtt olyan mRNS módosítási módszereket dolgozott ki, amelyek megakadályozzák, hogy az immunrendszer felismerje és elpusztítsa az mRNS-t. A vegyész Langer „munkája olyan eszközöket és reagenseket biztosított, amelyek lehetővé teszik a makromolekuláris terápiák, köztük az mRNS csomagolását és sejtekbe juttatását, lehetővé téve a sejtek transzlációs gépezetének a fehérje / antigén szintézisét” – indokolt a BBVA Alapítvány döntőbizottsága. 

„Azt a tényt, hogy jelenleg a média reflektorfényében vagyok, arra akarom használni, hogy ösztönözzem a fiatalokat, férfiakat és nőket, hogy legyenek tudósok, mert ez nagyon szórakoztató” – idézi Karikó Katalint a legújabb elismerését bejelentő sajtóközlemény. 

A Frontiers of Knowledge Award biológia és biomedicina kategóriája kitüntetettjeit 94 jelölt közül választották ki. A kitüntetést gondozó BBVA Alapítvány által fölkért nemzetközi összetételű döntőbizottság együttműködött több spanyol tudományos és kutatási szervezettel is.

A Tudás Határai Díjhoz mind a 8 kategóriában 400.000 euró (közel 144 millió forint) a jutalom. Az elismeréseket 2022. június 16-án Spanyolországban, a baszkföldi Bilbaóban adják át, a ceremóniát követő napon gálakoncert is köszönti a kitüntetetteket.

Kapcsolódó írásaink