Krónika

Solvay-díjjal ismerték el Karikó Katalin munkáját

A Covid-19 elleni vakcinákban használt mRNS-technológia terén végzett úttörő kutatásaiért, az orvostudomány radikális átalakításához való hozzájárulásáért tünteti ki a Solvay Karikó Katalint, az SZTE kutatóprofesszorát, a University of Pennsylvania adjunktusát. A 300.000 euróval járó „Science for the Future Solvay”-díjat 2022. március 29-én Brüsszelben, a belga király jelenlétében adják át.

Solvay-díjjal ismerték el Karikó Katalin munkáját
Karikó Katalin
Fotó: AFP

A Solvay, az önmagát „tudományos vállalatként” meghatározó cég 2022. január 18-án tette közzé, hogy Karikó Katalin, „a Szegedi Tudományegyetem professzora, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa” kapja a belgiumi „Science for the Future Solvay”-díjat. A kétévente adományozott „Tudomány a Jövőért Solvay”-díj 300.000 euróval (több mint 106 millió forinttal) jár együtt. A kitüntetéssel és pénzjutalommal a Solvay „olyan jelentős tudományos felfedezéseket ismer el, amelyek képesek lesznek a jövő kémiájának alakítására és az emberiség fejlődésének elősegítésére”.

A szintetikusan előállított hírvivő RNS biokémiai módosítása tette lehetővé a Covid-19 világjárvány megfékezésére hivatott oltóanyagok gyors kifejlesztését, előállítását. A módszer „a jövőben más betegségek, például a rák, az influenzafertőzés, a malária vagy a HIV elleni küzdelemben is segíthet” – hangsúlyozza a Solvay közleménye. „Karikó professzor 40 éves pályafutását az RNS terápiás célú felhasználásának szentelte”. „Kutatásai évtizedek óta az RNS-mediált mechanizmusokra összpontosítanak, végső célja a fehérje terápiához szükséges mRNS kifejlesztése.” A Karikó Katalin Szegedi Tudományegyetemről indult kutatói életútját, az amerikai és németországi munkahelyein elért eredményeit részletező közlemény hangsúlyozza: az mRNS módosításában kulcsszerepet játszott a kémia.

Inspirálónak nevezte Karikó Katalin munkásságát Ilham Kadri. A Solvay vezérigazgatója szerint a világhírű magyar biokémikus „hihetetlen elszántságával olyan jelentős előrelépést ért el az emberiség számára, amely forradalmasítani fogja számos betegség kezelését”.

Az első kémiai konferencia 100. évfordulóját is megünneplik a 2022. évi Solvay-díjjal. A 2013-ban alapított kitüntetés a céget létrehozó Ernest Solvay örökségét folytatja. Az idei győztest, Karikó Katalint, neves – köztük Nobel-díjas – tudósokból álló, független zsűri választotta ki. A „Science for the Future Solvay”-díj rangját kifejezi az is, hogy őfelsége Fülöp belga királya jelenlétében adják át 2022. március 29-én, s a brüsszeli ceremóniát élőben közvetítik a belgiumi televíziók.

Az 1863-ban alapított Solvay 64 országban több mint 23 ezer alkalmazottat foglalkoztató cég, a világ három legnagyobb vállalata közé tartozik.

Kapcsolódó írásaink