Krónika

Nincs is deltakron?

Újra megteltek az olasz általános iskolák

Újraindult a jelenléti oktatás Olaszországban. Az intézkedés nyomán mintegy nyolcmillió diák tért vissza az osztálytermekbe.

Nincs is deltakron?
A maszk viselésére figyelmeztető falfestmény Mumbaiban
Fotó: AFP/Indranil Mukherjee

Mint a római lapok közölték, Mario Draghi miniszterelnök nem engedett az igazgatók és a gyermekorvosok nyomásának, akik a jelenléti képzés újraindításának országos felfüggesztését kérték az ünnepek alatt ugrásszerűen megnövekedett esetszámok miatt.

Ugyanakkor Campania tartomány önállóan döntött, és január végéig kötelezővé tette a távoktatást. Az előírások szerint ha egy diák pozitív tesztet produkál, az első öt évfolyamban az összes osztályt tesztelik az első és az ötödik napon, míg a felsőbb tagozatokban a fiataloknak FFP2-es maszkot kell viselniük. Két pozitív eredmény esetén az alsó tagozatok távoktatásra állnak át tíz napig, a felsőbbekben csak az oltás nélkülieket teszik távoktatásba. Három pozitív esetén – évfolyamtól függetlenül – az egész iskolát távoktatásra állítják át tíz napig.

Vezető kutatók szerint nem létezik a Cipruson felbukkant új, deltacron variáns. Bár az előző hétvégén olyan a hírek érkeztek, hogy az omikron és a delta új kombinációja ütötte fel a fejét a szigeten, egyes tudósok azt állították, hogy ez nem igaz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik munkatársa pedig egyenesen hamisnak nevezte a megjelent híreket. Ugyancsak tegnapi hír, hogy a hamis covidigazolások tulajdonosai büntetlenül kérhetik a dokumentum törlését Ukrajnában.

Mint Marija Karcsevics egészségügyi miniszterhelyettes közölte, a fals dokumentummal rendelkezőknek előbb az orvosukhoz kell fordulniuk, aki ezután köteles bejelentést tenni a rendőrségnél. Ezt követően a páciensnek fel kell fednie a hatóságok előtt, hogy kitől és miként jutott hozzá a papírokhoz, az oltást csak ezt követően kaphatja meg. A hír kapcsán a helyi média megjegyezte, Ukrajnában szabályos bűnözői iparág települt a hamisításra, továbbá ez a módszer mindennek nevezhető, csak célravezetőnek nem. Mint írták, kevéssé életszerű, hogy az emberek feljelentik majd a bűnözőket csak azért, hogy az amúgy se nagyon kívánt vakcinához hozzájussanak.

Worldometers: a világon eddig csaknem 308,156 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,507 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma jelenleg 259,692 millió. A legtöbb új külhoni áldozatot tegnapra virradóan Oroszországban (741), a Fülöp-szigeteken (145), Ukrajnában (86) és Horvátországban (40) regisztrálták. A legtöbb új fertőzöttre tegnap hivatalosan Ausztráliában (71 302), a Fülöp-szigeteken (33 169). Finnországban (23 325), Oroszországban (15 830) és Dániában (13 473) bukkantak. A hivatalos adatok szerint Európában eddig a legtöbb áldozatot Oroszországban (316 904), az Egyesült Királyságban (150 154), Olaszországban (139 038) és Franciaországban (125 483) szedte a járvány.

Kapcsolódó írásaink

Tüntetések Európában

ĀKoronavírus. A covid új változatát – amely a delta és az omikron törzsek hibridje – fedezték fel Cipruson, és mint a helyi egyetem közölte, a mutánst deltakronnak nevezték el