Krónika

Kórház-főigazgatóság: Átlátható és országosan egységes rendszert teremt az új ügyeleti díjazás

Átlátható és országosan egységes rendszert teremt az orvosok és szakdolgozók új ügyeleti díjazása és műszakpótléka - közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) szerdán.

Kórház-főigazgatóság: Átlátható és országosan egységes rendszert teremt az új ügyeleti díjazás
Az ügyeleti díjakra jövőre mintegy 30 milliárd forint többletforrást biztosít a kormány (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

Közleményükben azt írták: az új ügyeleti díjazást objektív szempontok alapján, az intézmény és az adott szakorvosi terület valós leterheltségétől függően állapították meg.

A kormány 2010-től kiemelten kezeli az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését, január elsejével „minden idők legnagyobb mértékű” orvosi béremelése kezdődött el - hangsúlyozták.

Közölték: a háromlépcsős béremelési programnak köszönhetően 2023-ra az orvosok bére átlagosan két és félszeresére emelkedik. 2022-ben - a béremelés második ütemével együtt - az orvosok ügyeleti alapdíjának mértéke óránként bruttó 6000 forintra módosul, erre ráépül a kiegészítő ügyeleti díj, amelynek mértékét az intézményi és szakterületi besorolás határozza meg.

Ennek függvényében az ügyeleti feladatot ellátó orvosok a 6000 forintos alapdíjon túl az ügyeleti feladatok progresszivitási szintjeire és szakmai különbözőségére tekintettel 15, 30 vagy akár 45 százalékkal magasabb kiegészítő juttatásban részesülhetnek, a díjtétel tehát igazodik az ügyeleti terhelés mértékéhez - írták.

2022. január 1-jétől így pontosan megállapítható lesz, hogy az adott egészségügyi intézményben és adott szakmában milyen mértékű az ügyeleti díj.

A rezidensek ügyeleti díját az ügyeleti díj 70 százalékában állapították meg. Ezen túlmenően a heti pihenőnapon és az ünnepnapokon végzett ügyelet díja 20 százalékkal emelkedik.

Közölték azt is: jövőre - az ügyeleti díjazás rendszerének átalakításával egyidejűleg - a műszakbeosztásban sürgősségi betegellátó osztályon dolgozó orvosok és szakdolgozók műszakpótléka is megemelkedik.

A 14-22 óra közötti munkavégzés idejére az orvosok illetményükön felül óránként bruttó 3500 forint pótlékban részesülnek, míg 22 óra és reggel 6 óra között bruttó 6000 forintban. A szakdolgozók esetében a délutáni műszak idejére a műszakpótlék mértéke óránként bruttó 2600 forint, az éjszakai ügyeletesé pedig bruttó 4000 forint.

Az Okfő kiemelte, az ügyeleti díjak és a műszakpótlék emelésével a kormány még nyomatékosabban akarja kifejezni az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók megbecsülését, hiszen helytállásuk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az ország eddig sikeresen küzdött meg koronavírus-járvánnyal.

Az ügyeleti díjakra jövőre mintegy 30 milliárd forint többletforrást biztosít a kormány.

Kapcsolódó írásaink