Krónika

Új vakcina

Kétszer százmillió dózist vehetnek az európai uniós tagországok az oltóanyagból 2023-ig, az első adagok várhatóan 2022 elején érkeznek

Az Európai Bizottság hétfőn feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a Novavax amerikai bio-technológiai vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagnak.

Új vakcina
Az amerikai Novavax oltóanyaga már az ötödik olyan készítmény, amely elérhetővé válik az Európai Unió huszonhét tagállamában
Fotó: AFP

A Novavax november 17-én nyújtott be kérelmet az EMA-hoz az általa kifejlesztett oltóanyag feltételes forgalomba hozatalának engedélyezésére. Az amerikai gyógyszergyárnak a SARS–Cov–2 koronavírus okozta betegség elleni oltóanyaga az ötödik olyan vakcina, amely elérhetővé válik az Európai Unió 27 tagállamában a Pfizer–BioNTech, a Moderna, a Janssen és az AstraZeneca vakcinái után.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az EMA kedvező véleménye alapján az engedély megadása előtt a brüsszeli testület ellenőrizte a forgalomba hozatali engedélyt alátámasztó összes dokumentumot, és egyeztetett a tagállamokkal. Mint ismert, az Euró-pai Bizottság augusztus elején hagyta jóvá az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag koronavírus elleni vakcina vásárlásáról. Ennek értelmében az európai uniós tagországok kétszer 100 millió dózist vehetnek az oltóanyagból 2023-ig. Az első dózisok várhatóan 2022 első hónapjaiban érkeznek, az első negyedévre a tagállamok mintegy 27 millió adagot rendeltek meg.

Aggodalom van, pánik nincs
 

Tarol az omikron az Egyesült Államokban
 

A múlt heti koronavírus-fertőzések hetvenhárom százaléka az omikron variánshoz volt köthető az Egyesült Államokban, közölte az amerikai járványügyi hivatal (CDC). Ezzel a második helyre szorította vissza a delta variánst, amely a közelmúltban az esetek negyedét okozta. Bizonyos tagállamokban az omikronos fertőzések aránya több mint kilencven százalék.

A Fehér Ház szerint az új vírusvariáns terjedése aggodalomra ad okot, de pánikra nem. A világjárvány kezdete óta több mint 800 ezer ember halt meg az Egyesült Államokban, az ország háromszázharmincmilliós lakosságának körülbelül 61,5 százalékát oltották be.
(LZ)

Erőszakos oltásellenesek

Hatalmas tüntetés a román parlamentnél

Benyomultak a parlament udvarára a covidigazolvány ellen tüntető szélsőjobboldali párt, az AUR tagjai és szimpatizánsai kedd reggel Bukarestben. A Transindex értesülései szerint a tüntetők igyekeztek körbevenni a román parlamentet. A protestálók több megyéből autóbuszokkal utaztak a fővárosba.

Az épületből a képviselők nem tudtak kijönni, vagy épp nem tudtak bemenni. A demonstrálók megrongálták a japán nagykövet kocsiját. Nicolae Ciucă miniszterelnök jelenleg Brüsszelben van, de üzent a belügyminiszernek, hogy szorítsák vissza az erőszakos tüntetőket.
(FP)

Worldometers: a világon eddig csaknem 276 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,38 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma több mint 247,7 millió.

Kapcsolódó írásaink