Krónika

Nem fogják bezárni az ajkai kórházat!

Nem több mint a szokásos fake news és üres riogatás kampányra hangolva minden olyan nyilatkozat és sajtóhír, ami azt feszegeti, hogy bezárhat az ajkai Magyar Imre Kórház – derült ki hétfőn, az intézménynél tartott sajtótájékoztatón.

Nem fogják bezárni az ajkai kórházat!
Navracsics Tibor, az Észak-dunántúli övezet gazdasági fejlődésért felelős kormánybiztos
Fotó: MH/Katona László

Való igaz, hogy több osztályon, így a traumatológián, a neurológián, az ápolási és krónikus osztályon szünetel az ellátás, de csak időszakosan, minderre a járványhelyzet miatt van szükség és amint a betegszám engedi, két nap alatt visszaállítják az eredeti állapotokat. Az ajkai Magyar Imre Kórház Veszprém megye második legnagyobb kórháza, amely a koronavírus-járvány első hullámában járványkórházként működött. Akkor az egész régióból ide szállították a covid-betegeket. Ennek is köszönhető, hogy olyan fejlesztések történtek infektológiai területen, amely az egész országban egyedülállóvá teszi az intézményt. Az ajkai kórház nemcsak az ajkaiaknak és Ajka városának fontos, hanem fontos az Európa Kulturális Fővárosa Régiónak is. Az itteni infektológia országos hírű komoly szerepet kap majd az egész térség egészségügyi ellátásában – mondta Navracsics Tibor, az Észak-dunántúli övezet gazdasági fejlődésért felelős kormánybiztos. 

Az elmúlt években bár egymást érték a fejlesztések, beruházások és eszközbeszerzések az ajkai Magyar Imre Kórházban, Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője egyfajta kórházmentő szerepében tetszelegve folyamatosan azt kommunikálja, hogy mekkora bajban van az ajkai kórház, sőt mi több, az összeomlás szélére került és majd emberek ezrei maradnak megfelelő ellátás nélkül. Meglovagolt minden alkalmat, ha egy orvos távozott, hiába jött helyette három. Terjesztettek a kórház raktárában leselejtezett bútorokról titokban készült fotókat, majd Németországban leselejtezett eszközöket próbált adományként behozni, csakhogy ezzel mutassa meg azt, ő a nagy kórházmentő. Végül persze mindig felsült, pedig még a DK-s László Imrét is ide citálták – aki végül kénytelen volt kimondani, az ajkai kórházban minden rendben van.

Mellesleg olyannyira, hogy ellátás minőségében, felszereltségben európai színvonalú, modern kórházat építenek – ennek a részeként egy közel 3 milliárdos fejlesztés valósult meg. A koronavírus- járvány azonban érthető okból minden egyes egészségügyi intézményt érint. Ahogy jönnek egymás után a hullámok, drasztikusan megugrik a lélegeztetésre, intenzív ellátásra szoruló betegek száma, a rendkívüli helyzethez központi iránymutatás alapján alkalmazkodni kell. Ahogy az országban máshol is, amikor azt a helyzet megköveteli, átszerveznek, átcsoportosítanak, mindezt annak érdekében, hogy minél több súlyos, életveszélyes állapotba került koronavírus fertőzöttnek adjanak esélyt az életre és gyógyulásra.

December első napjaiban jelent meg az az utasítás, amely alapján az ajaki Magyar Imre Kórházban a korábbi 86 covid-ágyszámot 136 bővítették. A koronavírusos betegek maradéktalan ellátása érdekében összesen négy osztályon kellett felfüggeszteni az ellátást. A traumatológia és neurológia fekvőbeteg-osztály feladatait a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház, az ápolási és krónikus osztály feladatait a Tapolcai Kórház vette át. Rendkívüli helyzetben. Időszakosan.

Rig Lajos az ellenzéki sajtóval karöltve járvány idején kelti a pánikot

Rig Lajos és az őt segítő ellenzéki sajtó, a Jobbikhoz kötődő Alfahírtől az N1TV-ig persze azonnal ugrott a témára. Rig Lajos nyilatkozataival megtámogatva naponta írták le, mondták el, hogy az ajkai kórházat “leamortizálják”, fokozatosan leépítik. Nem kevesebbel riogattak, mint hogy az aktív ellátás megszűnés emberek életét fogja követelni, mert Ajka helyett Veszprémbe kell őket szállítani. A kórháztémát a napokban olyannyira csúcsra járatták, hogy Ajkán és térségben már-már pánikhelyzet kezdett eluralkodni, akkor, amikor járvány idején a legnagyobb szükség lenne arra, hogy bízzunk az egészségügyi ellátó rendszerben, egymást segítve győzzük le a nehézségeket a félelmet. Amikor ennek a pánikkeltésnek a motorja, politikai haszonszerzés céljából ráadásul egy egészségügyi dolgozó, egy mentőápoló, az sokszorosan etikátlan.

Annak érdekében, hogy megnyugtassák a lakosságot és cáfolják az álhíreket – illetve tompítsák annak hatásait – hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón utasították vissza a híreszteléseket, és reagált az aggodalmakra Töreki-Vörös Ibolya, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója, Nagy Zoltán, az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója és Navracsics Tibor, Észak-dunántúli gazdasági fejlődésért felelős kormánybiztos.

Az Ajkai Magyar Imre Kórházban európai színvonalú modern kórház épül

Nagy Zoltán hosszasan sorolta, milyen fejlesztések történtek az elmúlt években és milyen eredményeket értek el, amelyek alapján nyilván annak a gondolata is abszurd, hogy ezt a kórházat bárki is be akarná zárni. Arra is kitért, nem véletlen, hogy a koronavírus járvány idején az egész régiót ellátó covid-kórházként működtek. Ez alatt olyan tapasztalatokra, képességekre és nem utolsó sorban eszközparkra tettek szert, amely infektológiai területen országosan is kiemelkedővé teszi az intézményt. Nincs például Magyarországnak még egy olyan kórháza, amelyben minden egyes ágy légzést segítő eszközökkel lenne felszerelve. A járvány további hullámaiban ugyanakkor már más rendszerben történik a covid-betegek ellátása, nem központosítva, hanem minden egyes kórház saját covid-osztályain. A járvány néha csitul és kevesebb a beteg, akkor az egészségügybe is visszatér a normál élet, de rendkívüli helyzetben, ha a betegszám azt indokolja, kötelezettség a kapacitások időszakos átszervezése. Ha több covid-beteg elhelyezésére kell felkészülni, Ajka az előzmények után nyilván fókuszba kerül.

Határérték alá esett a covid-ágyak szabad kapacitása, ezért volt szükség a rendkívüli intézkedésre 

Töreki-Vörös Ibolya megyei kórház főigazgató kiemelte, minisztériumi utasítás, hogy ha egy kórházban a covid-ágyszám kapacitás a 20 százalékos határérték alá csökken, ágyszámot kell növelni, azaz át kell szervezni az ellátást. Ez indokolta, hogy Ajkáról időszakosan szünetel négy osztályon az ellátás, de amint arra lehetőség lesz, az osztályok visszaállítására a javaslatot meg fogja tenni. Ajkán a covid-osztály jelenleg 90 százalékos telítettséggel működik. Az intenzív osztályon 9 covid- beteget ápolnak. A sajtótájékoztató előtt, szkafanderbe öltözött mentők újabb beteggel érkeztek…

Az omikron variáns, amely világszerte lezárásokat eredményez, már hazánkban is itt van. Ugyanakkor reményre ad okot több egészségügyi szakember, virológus vélekedése, miszerint a rettegett, szuper fertőző omikron, akár a járvány végét is elhozhatja. Ezt már mi tesszük hozzá. Egy biztos, a megyei főigazgató az osztályok visszaállítása mellett ígéretet tett. Nagy Zoltán, az ajkai kórház igazgatója pedig kérdésünkre azt mondta, az osztályok működtetéséhez a megfelelő egészségügyi személyzettel rendelkeznek, ha a normál rend visszaáll, két nap alatt újra képesek lesznek fogadni a négy osztályon a betegeket.

Navracsics Tibor: „Az ajkai kórház jelene stabil, az intézményre a jövőben is az egész régiónak szüksége van”

Navracsics Tibor kormánybiztos is megerősítette: az ajkai kórházra szükség van, sőt a jövő évtől – ha a járványhelyzet engedi – még nagyobb szükség lesz mint eddig volt, hiszen az egész térség, kulturrégió ellátásában fontos szerepe lesz az intézménynek.

Rendkívüli időket élünk. Ha megnézzük a napi új megbetegedések számát, akkor láthatják, hogy az egész ország a negyedik  hullám kellős közepén van, emiatt pedig rendkívüli intézkedéseket is kellett hozni. De ezek rendkívüli intézkedések, amint van reményünk, hogy visszatérjünk a normál időkhöz, a normál állapotok állnak helyre az országban és Ajkán is – jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy az ajkai kórház nem csak az ajkaiaknak fontos, hanem fontos az egész Európa Kulturális Fővárosa Régiónak is. Ha ugyanis, remélhetőleg rövid időn belül a járvány csitul és újra fellendül a turizmus, nagy számban érkeznek majd a vendégek itthonról és külföldről egyaránt.

Az egész Európa Kulturális Fővárosa Programra való felkészülés és lebonyolítás során az egészségügyi háttérbiztosításban is fontos szerepe lesz az intézménynek. De a létjogosultságát aláhúzza az is, hogy az Észak-dunántúli gazdasági övezetben az ajkai egy jelentős gazdasági potenciállal bíró térség, amelynek az egészségügyi ellátása az egész régió szempontjából nagyon fontos.

Számomra mint az Európa Kulturális Fővárosa Programért felelős kormánybiztosnak és mint az Észak-dunántúli övezet gazdasági fejlődésért felelő kormánybiztosnak személyesen is fontos az ajkai kórház jövője és stabil jelene. Éppen ezért szövetséget ajánlok Ajka városának és az ajkai polgármesternek – fogalmazott Navracsics Tibor. 

Emlékeztetett, hogy az EKF programban már kialakult egy jó együttműködés köztük és a városvezetés között, amelynek következtében intézmény felújításra és a csónakázó tó rendbetételére már mintegy 750 millió forintot kapott város. Azt javasolja, hogy ezt az együttműködést, szövetséget az ajkai kórház ügyére is terjesszék ki - mutatott rá a PestiSrácok.

Az ajkai kórház jelene stabil. Biztos vagyok benne, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben is ilyen vagy még fontosabb szerepet fog betölteni – jelentette ki a kormánybiztos.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom