Krónika

Nézőpont Intézet: Népszerű a harmadik oltás

A legalább egyszer beoltott polgárok 82 százaléka szándékozik felvenni a harmadik, megerősítő oltást a Nézőpont Intézet e heti kutatása szerint. A magas oltási kedv és a gyors oltakozási lehetőség vélhetően az oka annak, hogy a negyedik hullám közepén is a megkérdezettek 56 százaléka elégedett a járvány kormányzati kezelésével - derül ki a Nézőpont Intézet legújabb felméréséből. 

Nézőpont Intézet: Népszerű a harmadik oltás
Koronavírus elleni oltásra várakozók a Kanizsai Dorottya Kórháznál Nagykanizsán
Fotó: MTI / Varga György

A felnőtt magyarok 78 százaléka állítja, hogy legalább egy oltást kapott, amely néhány százalékponttal több a regisztrált felnőtt átoltottak számánál, de alapvetően tükrözi a társadalmi valóságot. Az átoltottak közel kétharmada (64 százalék), a teljes felnőtt népesség fele még csak egy vagy két oltást kapott, míg több mint harmaduk már háromszoros védettséggel rendelkezik. A járvány megfékezése szempontjából jó hír, hogy az egyszer vagy kétszer beoltottak 82 százaléka szándékozik felvenni a harmadik oltást is. 56 százalékuk egészen biztosan, további 26 százalékuk valószínűleg.

A legalább egyszer beoltott polgárok 82 százaléka szándékozik felvenni a harmadik, megerősítő oltást a Nézőpont Intézet e heti kutatása szerint.
A legalább egyszer beoltott polgárok 82 százaléka szándékozik felvenni a harmadik, megerősítő oltást a Nézőpont Intézet e heti kutatása szerint.
Fotó: Nézőpont Intézet

Ha a válaszaik szerint cselekednek a magyarok, az ország gyorsan védettséget szerezhet a negyedik járványhullámban is. Az oltóanyag-bőség miatt ugyanis csak a polgárok szándékától függ, fel akarják-e venni a harmadik oltást. A jól szervezett oltáspolitika lehet az oka, hogy Magyarország azon kevés országhoz tartozik, amelynek társadalma a koronavírus-járvány második évében is elégedett a kormány koronavírus elleni intézkedéseivel. Szeptemberben, a harmadik hullámon túl a magyarok 59, jelenleg, a negyedik hullám közepén 56 százalékuk nyilatkozott így. A védelmi intézkedésekkel is a többség elégedett: a megkérdezettek 48 százaléka szerint azok megfelelően szigorúak, további 9 százalék szerint túl szigorúak, s csak a megkérdezettek 39 százaléka szeretne további szigorítást.

Világszerte érdekes és fontos vita bontakozott ki a kötelezően elrendelhető oltásokról. Augusztusban a magyarok 45, most novemberben már 51 százaléka értett egyet azzal, hogy „mindenkinek, akinek nincs egészségügyi akadálya, kötelező legyen beoltania magát a koronavírus ellen”. A kötelező oltás különösen a 60 év felettiek körében népszerű, 71 százalékuk mindenki számára kötelezővé tenné az oltás felvételét.

A kormány szempontjából különösen fontos, hogy nemcsak a járványkezelés lépéseivel, de a koronavírussal összefüggő gazdasági nehézségek kezelésével is elégedett a magyarok többsége. Szeptemberben a megkérdezettek 54, most novemberben 55 százaléka nyilatkozott így. Ez az idei év legkedvezőbb elégedettségi adata, amely nem is annyira meglepő az adókedvezmények, a családi adóvisszatérítés, a minimálbér- és a nyugdíjemelés bejelentését követően.

Kapcsolódó írásaink