Krónika

Ausztriában is romlik a helyzet

Ukrajnában hét megye került a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriába tartozó régiók sorába

Romániában 24 óra leforgása alatt több mint 111 ezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első dózisát – számolt be róla a Főtér. Mint aláhúzzák, ez rekordnak számít. Eddig mintegy 6,5 millióan oltatták be magukat egyszer, míg mindkét adagot 5,97 millióan kapták meg. Valeriu Gheorghita, a vakcinálási kampány koordinátora szerint, ha az ütem megmarad, akkor ez év végére a 12 éven felüliek hetven százaléka védett lesz a kór ellen.

Ausztriában is romlik a helyzet
Oltás Vietnamban – az országban hivatalosan csaknem huszonkétezer áldozatot követelt a pandémia, és jelenleg 66 415 fertőzöttet tartanak nyilván
Fotó: Fotó: AFP/Chi Pi

Egyetlen nap alatt 4261 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak Ausztriában, amire az elmúlt tizenegy hónapban nem volt példa – írja az MTI. Az országban jelenleg 35 070 aktív fertőzöttről tudnak, közülük 1257 embert ápolnak kórházban – egy hét alatt több mint harminc százalékkal nőtt a számuk –, kétszázötvenen intenzív osztályon vannak. Szerdára virradóra tízen haltak meg, a járvány kezdete óta 11 289-en vesztették életüket a 8,9 milliós országban. Ukrajnában újabb hét megyével bővült a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös besorolásban lévő régiók száma, így már
a huszonnégyből tizenöt van e kategóriában – közölte szerdán Oleh Nemcsinov kabinetminiszter.

Az ide sorolt térségekben csak azok látogathatják a mozikat, színhá­za­kat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztatóközpontokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat, akik megkapták a védőoltás mindkét adagját. Kárpátalja jelenleg a leg­enyhébb kockázatot jelző sárga kategóriában van - de ez hamarosan változhat. Az országban szerdára 22 574-gyel 2 825 733-ra nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 692-vel 65 628-ra, az aktív betegeké pedig 358 400-ra bővült.

Az elmúlt napon Oroszországban 36 582 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak − jelentette a TASZSZ hírügynökség.

A járvány szövődményeibe az elmúlt 24 órában 1123 ember halt bele, így már majdnem kétszáznegyven ezerre nőtt az áldozatok száma.

Lapzártakor érkezett hír szerint Rómában, a Vatikánvárosban Ferenc pápa megkapta a harmadik (Pfizer-) oltást.

Izrael vérvételt kér a határon


Izrael november közepétől fogadja a koronavírus ellen Szputnyik V-vel beoltott turistákat – ám kizárólag akkor, ha két PCR- és egy szerológiai, vagyis vérvizsgálattal elvégzett tesztjük szerint sem fertőzöttek – közölték tegnap jeruzsálemi újságok. Ha a közvetlenül a megérkezésük után elvégzett vérvizsgálat nem talál a vírusfertőzéstől védő ellenanyagot a szervezetükben, akkor a turisták maguk dönthetik el, hogy egy helyi karanténban töltik el látogatásuk idejét, vagy visszatérnek abba az országba, ahonnan beutaztak.

Az első PCR-tesztet a repülőgépre szállás előtt, egyet pedig a tel-avivi repülőtéren, megérkezés után kell elvégeztetni. A helyi média tudósításaiban nyomatékkal aláhúzta, az Izraelben különösen fontosnak tartott amerikai és az európai gyógyszerfelügyeleti szervezetek egyelőre nem ismerték el a Szputnyik V vakcinát.
(LMA)

A tudomány nyújt kiutat

A koronavírus-járványnak koránt sincs vége, figyelmeztetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) egyik bizottsága. A testület szerint a világjárvány továbbra is rendkívüli esemény, ami károsítja az egész bolygó lakosságának egészségét, nemzetközi fertőzési kockázatot jelent, illetve veszélyezteti a kontinensek között zajló közlekedés zavartalan működését. Valamennyi országnak továbbra is folytatnia kell a védekezést, például a távolságtartással kapcsolatos intézkedések betartatását, az oltást, a gyors diagnosztizálást és kezelést.

A WHO egyebek mellett felszólította a tagállamokat, ismerjék el az általuk hitelesített valamennyi védőoltást. A szervezet tegnapi sajtóközleményében aláhúzzák, a vírus nyomában járó válságból csak a tudomány és a közös, szolidáris munka révén találhatunk békés kiutat.
(LMA) 

Szigorított Belgium


Országszerte védettségi igazolványt kérnek Belgiumban, miután a kabinet szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és QR-kódokat vezetett be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez. Mint Alexander De Croo belga miniszterelnök bejelentette, az elmúlt héten hetvenszázalékos emelkedést tapasztaltak, naponta átlagosan 5300 új esetet regisztráltak. Utalt rá, ha nem lenne védőoltás, a kórházakban katasztrofális lenne a helyzet.

A hatóságok tájékoztatása szerint a 18 év feletti állampolgárok 74 százaléka kapott két vakcinát, és a 12–18 év közötti fiatalok oltását is elkezdték. Hozzátette, továbbra is ez a leghatékonyabb eszköz a világjárvány elleni küzdelemben, hiszen a vakcina hetven százalékkal csökkenti a kórházi kezelésre szoruló betegek számát és kilencvennel a halálesetekét.
(LMA)

Worldometers: világszerte 245,465 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,982 millióan elhunytak, és 222,507 millióan gyógyultak meg a betegségből. A Föld lakóinak 49,3 százaléka (3,847 milliárd) kapott legalább egy és 38,1 (2,974 milliárd) két dózist. Ausztráliát és Óceániát tekintve a legtöbb áldozatot hivatalosan Ausztráliában (1669), Fidzsin (673), Francia Polinéziában (635), Pápua Új-Guineában (335), Új-Kaledóniában (263) és Új-Zélandon (28) regisztrálták. 

Kapcsolódó írásaink