Krónika

Romániában akár egymillió halálos áldozat is lehet

A vírustagadók röhögő smiley-kkal reagálnak a Facebookon a riasztó covidadatokra

Áldatlan állapotok uralkodnak Romániában. A vírus egyre jobban terjed és fertőz, az elhibázott oltási kampány és a helyiek érdektelensége odáig vezetett, hogy naponta félezer ember hal meg koronavírusban, és lassan 20 ezer körül van a napi esetszám.

Romániában akár egymillió halálos áldozat is lehet
Állandósult a zsúfoltság a román kórházakban és orvosi rendelőkben
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

A 19,3 millió lakosú országban szerdán 14 ezer fölé emelkedett a naponta újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések kéthetes átlaga. Az utóbbi héten több mint 2500 koronavírusos beteg vesztette életét az országban, ezért korlátozásokat vezetnek be. Kéthetes kényszerszünetre küldik jövő héttől az iskolásokat, mindenütt kötelezővé válik a védőmaszk viselése, és az oltatlanok mobilitását korlátozó további megszorításokat vezetnek be – jelentette be Klaus Iohannis államfő.

Arról is beszélt, hogy általános éjszakai kijárási tilalom lép életbe, ez azonban a beoltottakra nem vonatkozik. Napközben a legtöbb helyre csak a védettséget igazoló „zöldigazolvánnyal” lehet majd belépni. Az államfő kijelentette: addig van szükség korlátozásokra, amíg a kétkedőket is sikerül meggyőzni, hogy a világjárvány csak oltással fékezhető meg. Rámutatott: Nyugat-Európában, ahol 70–80 százalékos az átoltottság, az emberek visszatértek megszokott életükhöz.

Ezzel szemben a földrész „innenső” részében, ahol különböző okok miatt az emberek fenntartásokkal viszonyulnak a vakcinához, a járvány egy újabb hulláma pusztít, Romániá­ban pedig katasztrofális helyzet alakult ki. Felhívást intézett polgártársaihoz: ne dőljenek be azoknak, akik azt hazudják, hogy a vakcina veszélyes, vegyék fel az oltást, mert csak így védhetik meg magukat a betegség súlyos formáitól. Úgy értékelte: riasztó az a tétlenség, ahogyan a hatóságok viszonyultak ehhez a drámai helyzethez. Közben a lapok arról cikkeznek, hogy hiába mutatják meg mindennap az adatokat, a vírustagadók röhögő smiley-kkal reagálnak a Facebookon. Hozzáteszik: a legrosszabb forgatókönyv szerint akár egymillió áldozatot is szedhet Romániában a járvány.

Bár jó a Szputyik, de vár a döntéssel az EMA

Úgy tűnik nincs rá esély, hogy döntés szülessen az orosz oltóanyaggal kapcsolatban az EU gyógyszerhatóságánál (EMA) még 2021-ben – írja a Reuters. Erre legkorábban 2022 első negyedévében kerülhet sor, hisz még mindig vannak olyan adatok, amelyek hiányoznak a vakcina minősítéséhez.


Hogy ez az időpont tartható legyen, ahhoz novemberig be kéne érkezniük ezeknek a hiányzó dokumentumoknak. Az EMA még márciusban kezdte vizsgálni a Szputnyik-vakcinát, és a várakozások szerint előbb májusban, majd júniusban lett volna esedékes a döntés az engedélyezéséről. A harmadik fázisú vizsgálatok februári eredményei 92 százalékos hatékonyságot mutattak. A Reuters szerint az EMA berkein belül is azt gondolják, hogy igazából nincs tudományos ok kételkedni az orosz vakcina hatékonyságában és biztonságosságában.
(FP)

Kötelező lesz Csehországban a FFP2-es maszk

A cseh kormány szigorított a koronavírus elleni óvintézkedéseken. Hétfővel kezdődően újra kötelező lesz a FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése minden zárt helyen, beleértve a munkahelyeket. Ez érvényes a tömegrendezvényekre is, függetlenül a résztvevők számától. November elsejétől pedig csak azok látogathatják a vendéglőket, akik be vannak oltva, illetve bizonyítani tudják, hogy már túlestek a Covid–19 betegségen.

Jelenleg a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben kötelező. Újdonság, hogy november elsejétől megszűnnek az ingyenes tesztek a lakosság számára. Eddig minden cseh állampolgár havonta négy antigéntesztet és két PCR-tesztet végeztethetett el ingyenesen. Novembertől az ingyenes tesztre csak a 18 éven aluliak és a beoltott személyek lesznek jogosultak.
(FP)

Védőoltás nélkül 16 havonta fertőződhetünk

A koronavírus-járvány újabb hullámában Nagy-Britanniában több olyan esetről számoltak be, amikor valaki másodszor vagy akár harmadszor is megfertőződött. Egy új elemzés szerint azok, akik nem kaptak a Sars-CoV–2 ellen védőoltást, átlagosan 16 havonta megfertőződhetnek. „Ha a vírusnak való kitettség is jelentős, akkor egyre több ember fog újrafertőződni annak ellenére, hogy kétszer is beoltották őket” – figyelmeztetett Stephen Griffin virológus professzor.

Egy dán tanulmány szerint a 65 év alattiak legalább hat hónapig 80 százalékos, míg a 65 év felettiek csak 47 százalékos védettséggel rendelkeznek. Jeffrey Townsend professzor kijelentette: „A legfontosabb, hogy ha valaki még nincs beoltva, akkor vegye fel az oltást, és ha már megfertőződött, akkor is mindenképpen oltassa be magát, mert ez meghosszabbítja a védettség időtartamát”.
(FP)

Véget ért Melbourne-ben a brutális vesztegzár

Véget ért 262 nap után a világon elrendelt eddigi leghosszabb karantén az ausztráliai Melbourne-ben és környékén. Eközben a napi új fertőzöttek száma csütörtökön 2232 volt, ami a második legmagasabb adat Ausztrália területén. Melbourne-ben és vonzáskörzetében augusztus elején rendeltek el korlátozásokat, immár hatodik alkalommal, a koronavírus delta variánsának megfékezésére.

Az ausztrál kormány azt tette meg a nyitás feltételéül, hogy a 16 évesnél idősebbek legalább 70 százalékának meg kell kapnia a védőoltás mindkét adagját. A kocsmák és kávézók benti tereiben maximum húsz beoltott ember tartózkodhat. A maszkviselés továbbra is kötelező bent és a szabad levegőn egyaránt. Korábban az argentin Buenos Aires tartotta ezt a rekordot, ahol 232 napig voltak érvényben korlátozások.
(FP)

Worldometers: világszerte 243 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,9 millióan elhunytak, és 222,2 millióan gyógyultak meg a betegségből. A Föld lakói közül több mint 6 milliárd 650 millióan kaptak legalább egy oltást.

Kapcsolódó írásaink