Krónika

Hat-hétezer bevándorló várakozhat a fehérorosz határnál

Hat-hétezer, Irakból, Szíriából és egyéb országokból érkezett bevándorló várakozhat arra, hogy megpróbáljon illegálisan belépni az Európai Unió (EU) területére Fehéroroszország felől - közölte szerdán a litván kormány.

Hat-hétezer bevándorló várakozhat a fehérorosz határnál
Tovább erősítik a litvánok a Fehéroroszországgal közös határ védelmét
Fotó: AFP/Sputnik/Valdemar Doveiko

Agne Bilotaite litván belügyminiszter szerdán a litván fővárosban, Vilniusban elmondta: a litván és a lengyel kormánynak nagyon eltérő mutatói vannak, ám Vilnius szerint körülbelül hat-hétezer emberről lehet szó - jelentette a BNS balti hírügynökség. A tárcavezető szerint azért nehéz megbecsülni a pontos számot, mert Fehéroroszország továbbra is migránsokat szállíttat be magához, akiket később az EU-s tagállamokkal közös határaihoz küld.

A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedések miatt.

Lukasenka májusban figyelmeztetett: Fehéroroszország a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, érdemes-e folytatnia azt a gyakorlatot, hogy feltartóztatja a szomszédos országok felé tartó migránsokat. Lukasenka azt is közölte, hogy Fehéroroszország nem lesz „gyűjtőhelye” az afrikai és közel-keleti bevándorlóknak.

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök szerdán Andrzej Duda lengyel elnökkel közös vilniusi találkozóját követően úgy fogalmazott: „Eltökéltek vagyunk az EU keleti határainak megvédésében, és teljesítjük kötelezettségünket”.

Kapcsolódó írásaink