Krónika

Akár már ősszel zöld utat kaphat a Szputnyik

Hiába hatásos a vakcina, az alacsony átoltottság miatt tegnap Oroszországban a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret az elhunytak száma

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértői csapata ősszel még egyszer ellátogat Oroszországba, és befejezi a vizsgálatait – jelezte a Fortune-nek adott interjúban az orosz közvetlen befektetési alap (RDIF) vezetője, akinek a Szputnyik Oroszországon kívüli terjesztése a feladata.

Akár már ősszel zöld utat kaphat a Szputnyik
A be nem oltottak nagy száma kritikus helyzet elé állítja a kórházakat
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

Kirill Dimitriev elmondta, nagyon profinak tartja az EMA csapatát, akik múltkor is jártak Oroszországban, megnézték a Szputnyik V klinikai vizsgálati eredményeit, és nem volt kritikus kommentárjuk. Miután az EMA felől nem érzékelik azt, mint amit egyes európai politikusok mondanak, miszerint Európában nem kellene elfogadni az orosz vakcinát, az RDIF vezetője úgy fogalmazott: arra számítanak, hogy az ősszel visszatérnek és befejezik a vizsgálatot.

Márpedig ez arra utal, hogy az EMA belátható időn belül a Szputnyik klinikai vizsgálati eredményei, illetve helyi gyártási körülményei alapján megadja az Európai Unió területére érvényes jóváhagyást, és ez könnyebb utazást tenne lehetővé annak a 900 ezer magyarnak, akit Szputnyikkal oltottak be.

Most az EMA engedélye hiányában a tagállamok joga eldönteni, hogy ezt elfogadják-e a beutazáskor a magyaroktól, a Szputnyik oltást mint védettségi státuszt. Ha nem, akkor utazási megfontolásból célszerű lehet harmadik oltásként a Janssent felvenni, mert az egydózisú, és az EMA elfogadta, igaz orvosi szempontból nem annyira javasolt a két Szputnyikra ezzel ráoltani.

Hiába hatásos azonban ez a vakcina, Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid–19-betegségben elhunytak száma – közölte szombaton a szövetségi operatív törzs. Ez annak tudható be, hogy Oroszországban továbbra is nagyon alacsony az átoltottság. Ez azt jelenti, hogy mindössze a lakosság 31,7 százaléka kapta meg a teljes koronavírus elleni oltás mindkét adagját, vagyis csak 45,7 millió ember van teljeskörűen beoltva.

Az oltás megy az emberhez
 

Óriási a sikere a mobil oltópontoknak Bécsben
 

Egészen váratlan helyeken, többek között a Szent István-székesegyházban is lehetőség volt a koronavírus elleni védőoltás előzetes regisztráció nélküli felvételére Bécsben. Július eleje óta csaknem 140 ezer ember vette fel a koronavírus elleni védőoltást az osztrák fővárosban, és a beoltottak mintegy 50 százalékát valamely előzetes regisztrációt nem igénylő mobil oltóponton immunizálták.

Az oltás megy az emberekhez módszer igen nagy népszerűségnek örvend, hiszen nemcsak az oltóbuszokon vagy az oltóhajón, de még koncerten, cirkuszban, a Stephansdomban, a bevásárlóközpontban és a szupermarketekben, sőt, lakótelepeken is felbukkantak az oltópontok. Az osztrák főváros lakosságának eddig 64 százaléka kapta meg legalább az első dózis koronavírus elleni oltóanyagot, a teljes védettséget pedig a lakosság 61 százaléka már megszerezte a vakcinákkal.
(FP)

Ellentüntetés is volt

Svájcban ezrek tiltakoztak a szigorítások miatt

Nem tetszik a svájciaknak, hogy csak oltási igazolvánnyal mehetnek éttermekbe, szórakozóhelyekre: ezrek tüntettek szombaton a koronavírus megfékezésére bevezetett járványügyi intézkedések ellen. A legnagyobb megmozdulás az északkelet-svájci Sankt Gallen kantonban található Rapperswil-Jona településen volt, ahol mintegy háromezren tiltakoztak békésen a korlátozások ellen.

Tiltakozó akciók voltak az Aargau kantonbeli Badenben és a Ticino kantonbeli Luganóban és Lausanne városában, ahol a tiltakozók Alain Berset egészségügyi miniszter lemondását követelték. Bernben ugyanakkor ellentüntetést tartottak a korlátozások hívei. A 8,5 millió lakosú Svájcban a lakosság 61,52 százalékát oltották be teljeskörűen. Az alpesi országban a járvány kitörése óta 854 591 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 11 157-en hunytak el a kórban.
(FP)

Háromdózisos lesz

A Pfizer után a Moderna is tesztel influenzavakcinát
 

Tesztelik a Moderna mRNS-alapú influenzavakcináját, amely a koronavirus elleni oltóanyag hatásmechanizmusán alapul. A kutatások még júliusban indultak, most lett teljes az abban részt vevő alanyok létszáma, így 180 fővel futnak neki a fázis 1-es és 2-es kísérletnek – írta a JAMA tudományos lap. A Moderna influenzavakcinája háromdózisos lesz, és ugyanarra a technológiára épül, mint amire a vállalat koronavírus-oltása is. A cég a légzőszindróma-vírusra is tesztel hasonlóan mRNS-vakcinát.

Ennek 2-es és 3-as kutatási tesztfázisa decemberben kezdődik meg 34 000 fővel. A jelenlegi influenzavakcinák hatékonysága 40–60 százalékos. Korábban a Pfizer is bejelentette, hogy teszteli a saját, influenza elleni mRNS-oltását. Az első kísérletekben 600 amerikai tesztelése indult meg, akik a 65–85 éves korosztályból kerültek ki.
(FP)

Worldometers: világszerte 241,4 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 4,91 millióan elhunytak, és több mint 218,6 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink