Krónika

Péntektől csak védettségi igazolvánnyal lehet dolgozni Olaszországban

Az oltásellenesek a becslések szerint 3,3 millióan lehetnek – közülük 2,2 millióan a magánszektort, 340 ezren a közigazgatást és tizenegyezren az egészségügyet „erősítik”

Október 15. lesz az első nap Olaszországban, hogy a minisztériumi dolgozók, benzinkutasok, gyári munkások, fodrászok, buszvezetők, pincérek és több más szakma képviselői kizárólag védettségi igazolással állhatnak munkába.

Péntektől csak védettségi igazolvánnyal lehet dolgozni Olaszországban
A Green Pass elleni tiltakozók a minap is elözönlötték Róma utcáit. A protestálók szerint a megkövetelt dokumentum teljességgel szembemegy a szabadságjogokkal és az elnyomás része
Fotó: AFP/Alessandro Bremec

Védettségnek számít, ha valaki már legalább egy adag koronavírus elleni védőoltást kapott, átesett a betegségen, vagy van negatív koronavírustesztje. A rendelkezés 23 millió munkavállalót érint az állami és a magánszektorban – írja az MTI. A munkaadók feladata lesz, hogy a védettség nélküli dolgozóikat mindaddig fizetés nélküli szabadságra küldjék, amíg nem kapnak igazolást. A rendelet jelenlegi változata szerint a munkavállaló papír híján ugyan nem veszíti el állását, de a fizetésétől elesik, és hosszú távon helyettesíthetővé válik. Dokumentum nélküli munkavégzés esetén a munkaadót és a dolgozót is fejenként 400 eurótól 1500 euróig terjedő bírsággal büntethetik.

Az egészségügyi miniszté­rium adatai szerint a hatvanmilliós Olaszországban keddig a 12 évnél idősebbek közül 45,8 millióan kaptak már legalább egy adag vakcinát. Több mint nyolc és fél millió 12 év fölötti viszont még egyetlen oltást sem kapott, és ebben még nincsenek benne azok, akik betegségük vagy más indok miatt nem olthatók be. Az oltásellenesekből – becslések szerint – mintegy 3,3 millióan dolgoznak: 2,2 millióan a magánszektorban, 340 ezren a közigazgatásban, valamint 740 ezren önálló munkavállalók. A tűszúrásra nemet mondó közalkalmazottak soraiban tizenegyezerre teszik az egészségügyben dolgozók számát, kilencvenezerre az oktatásban dolgozókét, 86 ezerre a fegyveres és biztonsági erők tagjait, 156 ezerre a minisztériumokban és más állami intézményekben dolgozókét.

Az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára egyébként már nyáron bevezették a védettségi kötelezettséget, sokan mégis ellenálltak. A szakszervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy az északolasz iparvidék gyáraiban fennakadást okozhat a munkába álló dolgozók egyenkénti ellenőrzése, hasonlóképpen a minisztériumokban sem tudják majd külön-külön leolvasni az igazolási dokumentumot, amihez nem is készültek el időben a megfelelő beléptető kapuk.

Rossz a helyzet Ukrajnában


Ukrajnában felfüggesztik azoknak a pedagógusoknak a munkaviszonyát, akik nem veszik fel a koronavírus elleni védőoltást, így ők fizetést sem kapnak. Az egészségügyi minisztérium ezen felül javasolta, hogy az iskolákban hozzák előre október 18-ra az őszi szünet kezdetét. Az elmúlt napon 16 309 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak szomszédunknál, meghalt 471 beteg.

Több megyében is ezer felett van az új fertőzöttek száma, ide tartozik Odessza, Dnyipropetrovszk, Harkiv és Zaporizsja, de Kijevben is csaknem ezer érintettet jelentettek az elmúlt 24 órában. Szintén ukrajnai hír, hogy ezentúl csak védettségi igazolással használhatják a tömegközlekedést az emberek. A tudományos akadémia közölte, a napi esetszám hó végére akár húszezer is lehet.
(LMA)

Segít hazánk Romániának

Ötven romániai koronavírusos beteg gyógyulhat Magyarországon – jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Karmelita kolostorban.

A tárca vezetője elmondta, Romániában rendkívül komoly kihívásokkal küzdenek, ezért folyamatosan egyeztet Kelemen Hunor román miniszterelnök-helyettessel és Cseke Attila román egészségügyi miniszterrel. Az ötven beteget Szegeden és Debrecenben fogják kezelni, egyelőre azonban még a részletekről folynak a tárgyalások.

Kapcsolódó hír, hogy Romániában a koronavírus-fertőzéstől tartó szülők kérésére hivatkozva sorra zárnak be az iskolák. Az országban jelenleg több mint tizenhétezer fertőzöttet kezelnek kórházban, az intenzív osztályon ápolt súlyos betegek száma szerdán 1676-ra emelkedett.
(LMA) 

Fel akarják számolni az utazási akadályokat


Kölcsönösen elismerheti végre az oltásait az EU és az orosz fél

Oroszország és az EU konzultációk sorozatát bonyolítja le a koronavírus elleni oltást tanúsító igazolványok kölcsönös elismeréséről – közölte szerdán az orosz egészségügyi minisztérium, és e témában lezajlott a tárgyalások soron következő, virtuálisan megtartott fordulója. A két fél meghatározta a következő lépéseket: szakértői tárgyalások sorozata következik az elismeréshez szükséges jogi és technikai paraméterek összehangolásáról.

A tárca szeptemberben továbbította az uniós képviselethez az európai fél által a legutóbbi találkozón kért dokumentumokat. Az oltási igazolványok kölcsönös elismerésével fel akarják számolni azokat az akadályokat, amelyek gátolják az orosz állampolgárok mozgását az unió területén. Az EU-ban július 1-jétől állítanak ki elektronikus igazolványokat a koronavírus elleni védettségről, amelyek azt tanúsítják, hogy az illető megkapta az összes szükséges vakcinát, negatív PCR-teszttel rendelkezik, vagy átesett a Covid–19 betegségen és immunis rá.

Augusztus 17-én Szergej Lavrov orosz külügyminiszter annak a reményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság felgyorsítja a tárgyalásokat Moszkvával az igazolványok kölcsönös elismeréséről. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyelőre egyetlen, a koronavírus elleni orosz oltást sem ismert el, de Magyarországon oltanak vele. A Szputnyik V vakcina szakaszos vizsgálatát március elején kezdte meg az EMA, hogy ajánlást tegyen a tagországoknak.
(FP)

Worldometers: világszerte mintegy 239,616 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,885 millióan elhunytak és 216,961 millióan gyógyultak meg a betegségből. Dél-Amerikában a legtöbb áldozatot Brazíliában (601 ezer), Peruban (199 ezer) és Kolumbiában (126 ezer) szedte a járvány. A sor végén Francia-Guyana áll 291 áldozattal. Eddig a Föld lakosságának 48,2 százaléka (3,748 milliárd) kapott egy és 35,8 százaléka (2,7 milliárd) két dózist. 

Kapcsolódó írásaink

Zárt helyeken javasolt a maszkhasználat

ĀRusvai Miklós: A covid elleni vakcina mellett fontos az influenza elleni oltás felvétele is, hiszen egyszerre a két fertőzés sokkal súlyosabb következményekkel járhat