Krónika

A németeknél bevezetik a 3G-szabályt

Egyre több tartományban engedélyezik a védőoltástól elzárkózók kitiltásáta vendéglátás, a sport és a kultúra területeiről

Egyre több német tartományban engedélyezik az új típusú koronavírus (SARS–CoV–2) okozta betegség (Covid–19) elleni védőoltástól elzárkózók kitiltását a közösségi élet színhelyeiről, a vendéglátás, a kultúra és a sport területeiről.

A németeknél bevezetik a 3G-szabályt
A vendéglátóhelyeken érvényes a beoltott, gyógyult vagy tesztelt szabály
Fotó: AFP/Ying Tang

Német hírportálok múlt keddi összesítése szerint a 16 tartomány közül már nyolcban vezettek be vagy terveznek bevezetni olyan szabályt, amelynek alapján az éttermek, színházak, szórakozóhelyek üzemeltetői vagy bármely közösségi rendezvény szervezői megtagadhatják a belépést az oltatlanoktól.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása alapján augusztus végén országszerte bevezették az úgynevezett 3G-szabályt, amelynek elnevezését a „beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek” (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték. A szabály előírja, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, és kereshetnek fel egyebek mellett mozit és múzeumot, a többiek viszont csakis friss negatív SARS–CoV–2-teszttel.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödése miatt azonban egyre több kormány ennél szigorúbb előírást alkalmaz vagy mérlegel. Így a 3G helyett az úgynevezett 2G-szabály terjed, amely szerint az oltatlanok még friss negatív teszttel sem tartózkodhatnak a fertőzésveszélyes környezetben, például fodrászatban vagy sportrendezvényen. A legtöbb tartományban a szabály alkalmazása nem kötelező, az adott intézmény, például egy szórakozóhely üzemeltetője önállóan döntheti el, hogy a 3G- vagy a 2G-szabályt érvényesíti.

A 2G-szabályt választók ugyan kénytelenek szigorúan ellenőrizni a vendégeket, de nagyobb szabadságot kínálhatnak nekik: az intézmény falain belül vagy az adott rendezvényen nem kell megkövetelniük a maszkviselést és a távolságtartást.

Az oltás beadatását hivatott ösztönözni a szövetségi kormány és a tartományi kormányok másik közös döntése is, miszerint október 11-től megszüntetik a gyorstesztszolgáltatás ingyenességét az oltástól elzárkózóknak. Tervezik azt is, hogy nem pótolják többé közpénzből a kieső fizetést mindazok számára, akik azért kerülnek karanténba, mert nem rendelkeznek teljes oltással, holott az életkoruk és az egészségi állapotuk alapján beadathatták volna a vakcinát. Erről a szintén országosan egységesnek szánt szabályról a napokban egyeztetnek a szövetségi kormány és a tartományok szakpolitikai fórumán, az egészségügyi miniszterek konferenciáján.

A szövetségi kormány múlt keddi összesítése szerint a 263 napja tartó oltási kampányban 104,4 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 66,6 százaléka – 55 378 969 ember – kapott, teljes oltással a lakosság 62,3 százaléka – 51 791 725 – ember rendelkezik.

Sebfertőtlenítővel gargalizálnak

Betadint isznak fertőzés ellen a konteósok

Egészen elképesztő módon próbálják meg egyesek kezelni a covidfertőzéssel járó tüneteiket. Az Egyesült Államokban terjedő legújabb őrület szerint a leginkább sebek kezelésére és fertőtlenítésére alkalmazott povidon-jód oldatot, a Betadint isszák az összeesküvés elméletekhez ragaszkodó egyének, mivel az szerintük képes megálljt parancsolni a koronavírusnak.

A Betadin szinte az összes gyógyszertárban elérhető, és bár rá van írva, hogy semmiképpen se nyeljék le, mégis sokan úgy döntöttek, kipróbálják a folyékony vegyszerrel történő gargalizálást – írta a Forbes. A szakértők arra figyelmeztettek, a Betadinnal való öblögetés egyáltalán nem akadályozza meg a koronavírus terjedését, mint ahogyan a covidbetegség prevenciójára sem alkalmas. Hozzá­teszik: a Betadin kizárólag külső használatra készült, és semmiképpen sem ajánlják laikusoknak a kipróbálását, mivel rendkívüli módon károsíthatják a gyomrukat és az emésztőrendszerüket.

(FP)

Megugorhat a fertőzésszám

Letarolhatja Romániát a covidjárvány

Gyorsuló ütemben emelkedik a járványgörbe Romániában: szombaton meghaladta az ötezret a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, és ez ugrásszerű növekedés a múlt heti négyezer–négyezer-ötszáz közötti esetszámokhoz képest. Szombaton 97 koronavírusos beteg haláláról számoltak be. Romá­niában alig több mint egy hete lépte át a napi fertőzések száma a kétezer-ötszázas küszöböt.

A kórházban ápolt fertőzöttek száma azóta több mint a másfélszeresére emelkedett, és a hétezret közelíti. Csaknem nyolcszáz súlyos állapotban lévő fertőzöttet (köztük 16 gyermeket) az intenzív osztályon ápolnak. Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora elmondta: a járványügyi hatóságok előrejelzése szerint október első hetében a – jelenleg háromezer körüli – átlagos napi esetszám elérheti a hétezret, de október közepén már napi húszezer új fertőzés feletti csúcsértékekkel számolnak a 19,3 millió lakosú Romániában.
(FP)

Worldometers: a világon 229,1 millióan fertőződtek meg, több mint 4,7 millióan meghaltak, és 205,7 millióan meg­gyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink