Krónika

Árvíz és földrengés Mexikóban

Leálltak a lélegeztetőgépek, covidos betegek hunytak el egy kórházban – Acapulcóban az utcára menekültek az emberek a nagy erejű rengés elől

Több koronavírusos beteg meghalt egy közép-mexikói kórházban, miután víz árasztotta el az épületet, és áramkimaradás miatt leálltak a lélegeztetőgépek. Acapulco üdülő­várost és környékét pedig erős földrengés rázta meg.

Árvíz és földrengés Mexikóban
Mentőakció. Beteget hoznak ki az elárasztott kórházból Tula városában
Fotó: AFP/Francisco Villeda

Legalább tizenhat páciens meghalt a Mexikó központi részén található Tula városának egyik kórházában az árvizek okozta áramkimaradás következtében, mivel nem tudták ellátni a lélegeztetőgépeken lévő koronavírusos pácienseket. A kórházban 56 beteget kezeltek, nagy részüket Covid–19 miatt.

A túlélőket biztonságba helyezték. A BBC beszámolója szerint negyven pácienst menekítettek ki. Sajtójelentések szerint inkubátorban lévő újszülötteket is evakuálni kellett.

Heves esőzések nyomán három folyó is kilépett a medréből az ország központi térségé­ben. Több mint 30 ezren élnek az árvíz sújtotta térségben.

Később kedd éjszaka újabb katasztrófa történt az országban. Nagy erejű, hetes erősségű földrengés rázta meg Acapulco üdülővárosát és környékét. Hegyoldalakról hatalmas sziklatömbök gurultak le az utakra, fákat döntve ki. A helyi kórházat kiürítették. Az emberek az utcákra menekültek, sokan az autóikban aludtak. „Sokkolva voltunk” – számolt be egy helyi férfi a Reutersnek, aki épp egy moziból szaladt ki. Legalább egy utórengés is volt.

Az Acapulcótól 375 kilométerre fekvő Mexikóváros egyes részein csaknem egy percen át mozgott a föld, és áramkimaradás is volt. Az emberek az utcára menekültek. Sokan egy szál pizsamában, zuhogó esőben ácsorogtak éjszaka az utcán, és nem mertek visszamenni az otthonukba. „Szörnyű volt. Ha ilyesmi történik, az mindig az 1985-ös földrengésre emlékeztet” – mondta a Reutersnek egy 70 éves lakos. A eddigi legsúlyosabb 1985-ös rengésben ezrek vesztették életüket Mexikóvárosban.

Figyelmeztet a kibervédelem


Csaló e-mailekben írnak covidigazolványokról

Több bejelentést kapott a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) olyan „trójai vírust terjesztő” e-mailekről, amelyek az Európai Unió által kiadott digitális covidbizonyítványra hivatkozva kísérlik meg az emberek megtévesztését. Az eddig jelzett esetek alapján a levelek látszólagos feladója a [email protected] e-mail cím, a levél tárgya pedig Covid vakcina digitális tanúsítvány. A levél melléklete vírusos állományt tartalmaz, ezért semmiképp se nyissa meg senki – figyelmeztetnek.


Az NKI azt javasolja, soha senki se kattintson az e-mailben érkező hivatkozásokra, amelyek ismeretlen állományok letöltését vagy bejelentkezési, személyes, egyéb adatok megadását kérik. Az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmazhatnak, ezeket nem szabad megnyitni, letölteni. Ha valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal, csalás áldozatává vált, a [email protected] e-mail címen, vagy az nki.gov.hu weboldalon tehet bejelentést.
(PS)

Koronavírus és influenza

Kombinált vakcina: jön a klinikai tesztelés

Elkezdi influenza és koronavírus elleni kombinált oltásának klinikai tesztjeit a Novavax amerikai oltóanyag-fejlesztő vállalat. A tesztelést Ausztráliában hatszáznegyven ötven és hetven év közötti felnőttön végzik majd. Olyan embereken, akik átestek a fertőzésen vagy legalább nyolc hónapja beoltották őket.

A résztvevők a vállalat covidvakcináját (NVX–CoV2373) és az influenza elleni NanoFlu oltás kombinációját kapják. Az amerikai gyártó először május 10-én jelentette be, hogy kombinált vakcinát fejlesztett, ami véd az influenza A és B típusa ellen és a koronavírus ellen is, és fontos szerepet játszhat a variánsok elleni küzdelemben is. Korábban görényeken és hörcsögökön próbálták ki a kombinált vakcinát, amely mind a két betegséggel szemben erős antitesteket volt képes kialakítani az állatokban a kutatók beszámolója szerint. A mostani, első- és második fázisú klinikai tesztek eredményeit 2022 első felére várják a vizsgálatokat végző szakemberek.
(PS)

Német járványhelyzet


Oltatlanokat ápolnak az intenzív osztályokon

Németországban a lakosság kétharmada kapott már legalább egy adagot a Covid–19 elleni védőoltásból – jelentették be szerdán Berlinben. Jens Spahn egészségügyi miniszter elmondta, hogy a lakosság egészét tekintve a teljes oltással rendelkezők aránya 61,7, a legalább egy adaggal rendelkezőké pedig 66 százalék.

Megjegyezte, az intenzív osztályokon ápolt betegek több mint 90 százaléka nincs beoltva. „Ennél nyomósabb érv az oltás mellett nemigen létezik” – jegyezte meg. Lothar Wieler, a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője. Kiemelte, a járvány még nem ért véget, és a negyedik hullámból „fulmináns”, elsöprő erejű járványhullám lehet ősszel, ha nem emelkedik kellőképpen az átoltottság. A járvány megállításához a 12–59 éves korosztályban 85, a hatvan felettieknél 90 százalékos átoltottság szükséges.
(PS)

 Worldometers: világszerte meghaladta a 223 milliót a fertőzöttek száma, több mint 4,6 mil­lióan elhunytak, és 199,5 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom