Belföld

Magyarország sikerrel küzdötte le a járvány mindhárom hullámát

Magyarország sikerrel küzdötte le a koronavírus-járvány mindhárom hullámát - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára Szekszárdon.

Magyarország sikerrel küzdötte le a járvány mindhárom hullámát
A Tolna Megye Védelméért Emlékérem kitüntetések ünnepélyes átadása Szekszárdon
Fotó: Facebook / Dr. György István

György István a Tolna megye védelméért emlékérmek átadásán hozzátette: mindez a védekezésben és az oltás megszervezésében részt vevő szakemberek áldozatos munkájának, és annak köszönhető, hogy „a pandémia ellen egy jól felkészült egészségügyi ellátó és kormányhivatali rendszerrel vettük fel a harcot”.

Azt mondta, a sikerhez jó döntések sorozatára is szükség volt. Ezek között említette a közigazgatás csaknem tíz éve kezdődött átalakítását, az új kormány- és járási hivatali rendszert, amely „hatékonyan képes a kormány döntéseinek gyors, eredményes végrehajtására”. Idesorolta azt is, hogy a 2011-ben a létrejöttek a megyei és járási védelmi bizottságok, amelyek „képesek szinte azonnali problémamegoldásra”. Ez a szervezési előny megmutatkozott a járvány első hullámában, amikor a védekezés a tesztelések, fertőtlenítőszerek, védőeszközök biztosítására és az intézmények fertőtlenítésére korlátozódott - jegyezte meg.

Jó döntésnek nevezte a kormány részéről azt, hogy időben határozott a keleti vakcinák beszerzéséről, amellyel másfél, két hónapos előnyt teremtett a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, és emberek millióit védte a vírussal szemben. Hasonlóan jó kormánydöntés volt, hogy a védekezés és az oltás szervezésének feladatait a területi közigazgatásra, az oltás beadását a teljes egészségügyi szolgáltatórendszerre bízta - fűzte hozzá.

„Közösen értük el”, hogy ma már az emberek többsége is úgy látja, Magyarország sikeresen képes kezelni a vészterhes időszakokat, és jelenleg a járvány negyedik hullámában is a világ egyik legbiztonságosabb országa - mondta.

Az államtitkár példaértékűnek nevezte az összefogást a magyar közigazgatás történetében. Úgy fogalmazott, hogy orvosok, mentősök, egészségügyi szakdolgozók, egyetemi hallgatók, katonák, rendőrök, katasztrófavédők munkájának eredménye megmentett emberi életek ezreiben mérhető.

Kitért arra is, hogy a koronavírus elleni harc még nem zárult le, Magyarországon is megjelent a korábbi vírusvariánsoknál sokkal fertőzőképesebb delta variáns, amely Európában agresszíven terjed a beoltatlanok között, és itthon is egyre nagyobb fertőzési arányt okoz.

Azt mondta, a járvány negyedik hulláma az oltatlanok hulláma lesz, náluk huszonötször valószínűbb, hogy a fertőzéssel kórházba kerülnek, és ugyanennyivel nagyobb a valószínűsége a betegség fatális kimenetelének. „Az egyetlen esély az, hogy minél több embert beoltunk, csak így védhetjük meg magunkat és élhető életünket” - húzta alá.

Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, a paksi választókerület KDNP-s országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy további összefogást igényel a negyedik hullám kezelése.

Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott - megköszönve a védekezésben résztvevők munkáját - azt mondta, Tolna megye jelesre vizsgázott a védekezésben. Horváth István, a szekszárdi választókerület fideszes országgyűlési képviselője egyebek mellett arról szólt, hogy a védekezésben résztvevők annak érdekében dolgoztak, hogy „a lehető legkisebb áldozattal nyerjük meg a csatát”.

Az emlékérmeket az államtitkár és a kormánymegbízott 41 olyan, Tolna megyei, egészségügyi, honvédelmi, vízügyi szakembernek adta át, aki a védelmi feladatok ellátásában kimagaslóan állt helyt; az esemény végén a kormánymegbízott - a támogatást megköszönve - György Istvánnak is átnyújtotta az elismerést.

Kapcsolódó írásaink