Krónika

Védettségi kártya lesz a belépő

Oltásellenesek betörtek a szlovén köztévébe

Szinte minden szektorban kötelező lesz a védettségi igazolvány Szlovéniában. Visszatér a szabadtéri maszkviselés is.

Védettségi kártya lesz a belépő
Éttermekbe is kell a védettségi igazolvány. Zsúfolt, nyílt téren pedig maszk
Fotó: AFP/Jure Makovec

Mától szinte minden ágazatra kiterjeszti a szlovén kormány a védettségi igazolást. Janez Poklukar egészségügyi miniszter közölte, minden olyan személynek rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel, aki közvetlen kapcsolatba lép más személyekkel, olyan intézményben dolgozik vagy olyan tevékenységet folytat, ahol fennáll a vírus terjedésének veszélye.

Ilyen az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás, a kiskereskedelem, a különböző szolgáltatások, a kulturális és vallási tevékenységek, de a sport is. Kivételt képez a sürgősségi ellátás, a béke és a közrend fenntartása, valamint a katasztrófavédelem.

Emellett a maszk viselése is újra kötelező lesz nyílt térben, amennyiben nem tartható be a másfél méter távolság.

Az új szabályokat a járvány gyorsuló terjedése miatt hozták meg. Szombatra 710 új fertőzöttet szűrtek ki. Szombati adatok szerint 189 covidos beteget ápoltak kórházban, 44-en vannak intenzív osztályon – tudósított az MTI.

Ljubljana a jövő héten fogadja el azt a rendeletet is, amelyben az intenzív osztályon kezelt betegek számának alakulásától teszi függővé az új korlátozások bevezetését.

A valamivel több mint kétmillió lakosú szomszédunkban eddig a lakosság 48,2 százaléka kapott legalább egy dózis oltást, 44 százalék már mindkét oltást felvette.

Pénteken késő este oltásellenes tüntetők törtek be a szlovén közszolgálati televízió (RTV) épületébe, majd sikerült bejutniuk a híradó stúdiójába is, ahol éppen nem volt adás. A biztonsági őrök felszólítására nem voltak hajlandók távozni, ezért a rendőrség intézkedett. Az épület előtt, Ljubljana központjában már hónapok óta tüntet egy kisebb populista csoport a kormány járványügyi intézkedései és az oltások ellen. Magukat öntudatos szlovén állampolgárnak nevezik, és korábban a parlament elé is szerveztek demonstrációkat. Mások mellett Janez Jansa kormányfő is élesen bírálta a tüntetőket.

Csökken a súlyos betegek száma
 

Sikeresnek látszik a harmadik oltás Izraelben, megfékezhették a járványt
 

Izraelben a járvány megfékezését jelzik az adatok, jóllehet a fertőzöttek száma továbbra is magas. A delta variáns által dominált járványhullám csúcsán, augusztusban 750 körül volt a súlyos covidbetegek száma. Erről a csúcsról a múlt héten 670 körülire csökkent számuk a gazdaság és a kereskedelem, valamint az oktatási rendszer szinte teljes nyitottsága mellett.

A vírus fertőzőképességét jelző R mutató az augusztus eleji 1,36-ról 1,05-re csökkent, vagyis száz új fertőzött már csak 105-nek adja át a vírust. A javulást a harmadik oltásokkal érték el: az ország lakosságának 27,76 százaléka kapott már harmadik dózist. A különösen veszélyeztetett, hatvan év fölöttieket már mintegy 70 százalékban újraoltották. A hatóságok a hétfőn kezdődő zsidó újév előtt felhívták a lakosság figyelmét a megelőző óvintézkedésekre és a korlátozásokra.
(PS)

A többség a zöld kártya mellett

Szeptember végén döntenek Olaszországban a kötelező oltásról

Az immunizáció kötelezővé tételét korábban már Mario Draghi miniszterelnök is felvetette, Renato Brunetta olasz közigazgatási miniszter pedig most arról beszélt egy lapinterjúban, hogy szeptember végén dönt a kormány a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről. Szerinte ha nem éri el a 80–90 százalékot az átoltottság, akkor 12 év fölött kötelezővé válhat az oltás.

Jelenleg a lakosság 71,5 százaléka kapott legalább agy dózis vakcinát. Közben az olaszok mintegy 75 százaléka támogatja a védettségi igazolást és annak szélesebb körű alkalmazását – derült ki a La Stampa napilapban közzétett közvélemény-kutatásból. A „zöld kártya” szeptember 1-jétől az oktatásban dolgozók, és a távolsági vonatok, autóbuszok, hajók, repülőgépek utasai számára is kötelezővé vált, amelyet csak negatív teszteredmény válthat ki.
(PS)

Worldometers: világszerte mintegy 221,4 millió a fertőzöttek száma, több mint 4,5 millióan elhunytak, és 197,8 millióan meggyógyultak a betegségből.