Krónika

Több mint egy fokkal melegebb volt az idei nyár az átlagnál, a szokásosnál kevesebb csapadék hullott

Százhúsz éve nem volt ilyen száraz júniusunk

Az 1901-től vezetett mérések óta ez lett az ötödik legmelegebb nyár, az átlagnál 1,2 Celsius-fokkal melegebb – állapította meg az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése.

Több mint egy fokkal melegebb volt az idei nyár az átlagnál, a szokásosnál kevesebb csapadék hullott
Július 8-án tetőzött a kánikula
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A gyakori hőség mellett nagyon száraz is volt az évszak, a csapadékösszeg is jelentősen elmaradt az átlagtól. Az évszak középhőmérséklete országosan 22 fok volt. A június 2,1, a július 2,2 fokkal volt melegebb a szokásosnál, így a június a harmadik, a július a legmelegebb lett 1901 óta. A nyár első két hónapjának az átlaga megközelítette a 23 fokot, amihez hasonló nem fordult elő az elmúlt 121 évben – emelték ki.

Jú­lius 8-án tetőzött a kánikula, az adonyi állomáson mért 40,2 Cel­sius-fokos érték az év legmagasabb hőmérséklete. Idén nyáron négy hőhullámos időszak fordult elő, június második és július első felében egy-egy hosszabb, július végén, illetve augusztus elején kettő kissé rövidebb.

A gyakori hőség a hőhullámos napok számában is megmutatkozik. Országos átlagban 22 napon érte el a napi középhőmérséklet a 25 fokot. Ennél több 1901 óta csak 2012-ben (24 nap) és 2015-ben (28 nap) volt. Mindhárom hónapban a szokásosnál kevesebb csapadék esett. Szokatlanul száraz volt a június, olyannyira, hogy az elmúlt 121 év legszárazabb júniusa volt az idei. A havi átlagos csapadékmennyiség alig több mint ötöde hullott le.

Kapcsolódó írásaink

Fellázadt a természet

ĀTörökországban árvíz pusztít, Dél-Európában hőség tombol – Oroszországban ég a tajga, a Krímben vihar okoz károkat