Krónika

Újabb repedéseket találtak a Nemzetközi Űrállomás 1998-ban szolgálatba állított, Hajnal nevű moduljában

A hatalmas fizikai terhelés elfárasztja az anyagot

Azután, hogy augusztus 30-án a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Zarja (Hajnal) moduljában felfedezett repedésekről közölt baljós híreket, újabb aggasztó figyelmeztetéseket adott ki az állomás orosz moduljaiért felelős főmérnök, Vlagyimir Szolovjov – jelentette be tegnap a RIA Novosztyi.

Újabb repedéseket találtak a Nemzetközi Űrállomás 1998-ban szolgálatba állított, Hajnal nevű moduljában
Újabb repedéseket találtak a Nemzetközi Űrállomás1998-ban szolgálatba állított, Hajnal nevű moduljában
Fotó: AFP/Sputnik/Russian Federal Sp

A 361 napot az űrben töltő egykori asztronauta szerint az ISS „alapmodulján” (amelyet 1998. november 20-án lőttek ki Bajkonurból) a repedések ugyan még nem nyíltak fel, így e pillanatban nem is okozhattak légszivárgást, de idővel ez bekövetkezhet. A szavatosságát vesztett Zarja modult egyébként manapság raktárnak használja a személyzet.

A szakember aláhúzta, semmi nem garantálja, hogy az ISS orosz elemei 2025-öt követően is biztonságosak maradnak. A RIA Novosztyi arra is utalt, hogy az ISS legénysége már hónapok óta küzd a szintén orosz Zvezda egység (amely 2000. július 12-én állt szolgálatba) törzsén keletkezett repedések szigetelésével.

A rések közül számosat lefogtak, de folyik a keresés a továbbiak után. Az ISS fenntartása vita tárgya a tizennégy finanszírozó állam, köztük az Egyesült Államok és Oroszország között. Ami biztos, hogy 2030 után már nem maradhat fenn a bázis, ugyanis a hatalmas fizikai terhelés véglegesen tönkreteszi annak szerkezetét.

Kapcsolódó írásaink