Krónika

Schanda: Oltásra buzdítjuk az egyetemi hallgatókat is

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ezúttal is konkrét javaslatokkal segíti a felsőoktatási intézményeket a biztonságos tanévkezdésben” – jelentette be Schanda Tamás.

Schanda: Oltásra buzdítjuk az egyetemi hallgatókat is
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szimbolikus gombnyomással hirdette ki a ponthatárokat idén júliusban
Fotó: MH/Katona László

A tárca miniszterhelyettese kiemelte: az egységes iránymutatás alapján az oktatás normál munkarendben indulhat meg a hazai egyetemeken.

A negyedik hullám közeledtével a még beoltatlan hallgatókat és a tanárokat is az oltás felvételére biztatjuk, hiszen az oltás a leghatásosabb védelem - hangsúlyozta a parlamenti és stratégiai államtitkár.

Fontos, hogy a hallgatók magukat és társaikat is védjék a megbetegedés ellen. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kiemelte, ha vigyázunk egymásra, az idei tanév az egyetemeken, főiskolákon is szabadabb lehet.

A kiküldött ajánlás fő céljai a járvány terjedésének megelőzése, a felsőoktatásban dolgozók és az egyetemi hallgatók védelme a képzés folyamatosságának és az intézményi működés stabilitásának garantálása mellett.

A koronavírussal szembeni védekezés kiemelten fontos, a védekezés legeredményesebben alkalmazható eszköze pedig változatlanul az oltás. A felsőoktatási intézményeknek arra kell ösztönözniük hallgatóikat, oktatóikat és munkatársaikat, hogy éljenek a vakcina felvételére széles körben biztosított lehetőségekkel.

Schanda Tamás aláhúzta: „Az egyetemeken már most is kimagasló mértékű, átlagosan nyolcvan százalékos az átoltottak aránya. A jelenléti oktatás biztonságát növeli, ha a hiányzó egyötödből is minél többen oltatják be magukat. Az ingyenes védőoltást a hatályos rendelkezések szerint az egyetemek nem magyar állampolgárságú hallgatói is kérhetik."

Az ajánlás a felsőoktatási intézmények látogatására, a kollégiumok, diákotthonok igénybe vételére, a rendezvények megtartására vonatkozó iránymutatást is ad. Az egyetemek feladatainak ellátása, polgárainak biztonsága érdekében a rektorok kötelesek gondoskodni a mindenkori védelmi intézkedések betartásáról.

Kapcsolódó írásaink