Krónika

Demonstráltak, gyújtogattak az oltásellenesek

A rendőrök paprikaspray-vel oszlatták fel a tüntetést

Oltásellenesek tiltakoztak Nyugat-Európában, mondván, szabadságukban korlátozva érzik magukat. Ausztráliában a gyújtogatástól sem riadtak vissza a vakcinaellenes tüntetők.

Demonstráltak, gyújtogattak az oltásellenesek
Berlinben az oltástagadók és a vakcinát pártolók is az utcára vonultak
Fotó: AFP/Christophe Gateau

Ismét tízezrek vonultak fel szombaton Franciaország-szerte a koronavírus-járvány miatt bevezetett védettségi igazolás használata ellen. Ez volt az egymást követő hetedik hétvége, amikor a védettségi igazolás használatát szabadságjogi okokból ellenzőkön kívül a védőoltást ellenzők, vírustagadók az utcára vonultak, de a részvétel az elmúlt három hétben már csökkenő tendenciát mutatott.

A belügyminisztérium összesítése szerint a több mint kétszáz felvonuláson az ország különböző városaiban 160 ezren vettek részt. A koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvények szerint augusztus 9. óta és november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, a vonatokon és a távolsági buszokon, a kórházakban, a bevásárlóközpontokban, valamint a kulturális intézményekben.

A védettségi igazolás bevezetésével párhuzamosan az oltási hajlandóság is erősödött a francia társadalomban: eddig a teljes lakosság 74 százaléka, a felnőttek 86 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját, a teljes lakosság 64 százaléka, a felnőttek 77 százaléka pedig már mindkét dózist.

Több ezren tüntettek a német fővárosban szombaton a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések ellen. Ugyanakkor ellentüntetők is több ezren vonultak az utcára technózenei kísérettel, hogy támogatásukról biztosítsák a járvány lassítása céljából a kormány által meghozott intézkedéseket.

A megmozdulásra több mint kétezer rendőrt vezényeltek ki, akik a Berlin belvárosában paprikaspray-vel oszlatták fel a tömeget, amely a rendezvény végeztével nem akart távozni. A rendőrség kilenc rendezvényt tiltott be szombaton, közöttük a stuttgarti székhelyű Querdenker nevű karanténellenes mozgalomét is.

„A covid hazugság”, „Harcolj a kormány ellen, ne tartsd be a korlátozásokat” – írták a vírustagadók annak a tesztlabornak elszenesedett maradványaira, amelyet nagy valószínűséggel azok az aktivisták gyújtottak fel Sydney-ben, akik még mindig nem hajlandóak tudomásul venni, hogy a vírus létezik, és csak a vakcinák állíthatják meg – írja az ausztrál Daily Mail. A felháborodást az váltotta ki egyes vírustagadó csoportokból, hogy Sydney-ben már kilenc hónapja korlátozott a kijárás, és még így is néha 1200 új eset van naponta.

Nincs elegendő ápoló
 

A brüsszeli kórházak már nem tudják ellátni a betegeket
 

Az intenzív osztályok telítettsége miatt a belga főváros kórházai hétfőtől más régiók egészségügyi intézményeibe szállíthatják át a koronavírussal fertőzött betegeket. A vírus okozta szövődményekben elhunytak száma meredeken, 83 százalékkal emelkedett – közölte a belga sajtó.

Philippe Peetrons, az Iris-Sud kórházcsoport illetékes igazgatója elmondta: a betegek más régiók közötti elosztását az intenzív osztályok telítettsége mellett az is indokolja, hogy „különböző okok miatt nincs elegendő személyzet” a betegek ellátására. Belgium többi tartományában jobb az ellátottsági helyzet – közölte. A sajtóbeszámolók emlékeztettek: Brüsszel járványügyi szempontból Európa legrosszabb helyzetben lévő régiói közé tartozik.
(FP)

Kitilthatják az oltatlanokat a nyilvános helyekről

Szigoríthatják a korlátozásokat egy német tartományban

Baden-Württemberg szigorúbb korlátozásokat tervez bevezetni a koronavírus elleni védőoltással nem rendelkező emberekre – írja a Reuters. Jelenleg beoltott, illetve negatív teszttel vagy gyógyulási bizonyítvánnyal rendelkezők léphetnek be a beltéri éttermekbe, a kórházakba és az idősek otthonába, és más olyan helyekre, ahol sokan gyűlnek össze.

Baden-Württemberg szociális minisztériuma azt javasolta, hogy az oltatlan felnőtteket teljesen tiltsák ki az éttermekből és a koncertekről, és korlátozzák a kapcsolataikat. „Ha a járvány már az intenzív osztályokat érinti, akkor cselekednünk kell” – mondta Thomas Strobl, Baden-Württemberg helyettes vezetője. A szomszédos Bajorország egészségügyi minisztere is támogatja a javaslatot.
(FP)

Kapcsolódó írásaink

Átírta a játékszabályokat a delta

ĀJanuár óta nem ápoltak ilyen sok fertőzöttet kórházban az Egyesült Államokban, mint most – Egy kutatás szerint 2020-ban a lakosság mintegy harmada elkaphatta a vírust