Krónika

Átírta a játékszabályokat a delta

Január óta nem ápoltak ilyen sok fertőzöttet kórházban az Egyesült Államokban, mint most – Egy kutatás szerint 2020-ban a lakosság mintegy harmada elkaphatta a vírust

Több mint százezer ember van kórházban koronavírus-fertőzés miatt az Egyesült Államokban, ilyenre január óta nem volt példa. Nagy részük nincsen beoltva. Nyáron a delta variáns terjedése miatt ugrottak meg az esetszámok.

Átírta a játékszabályokat a delta
Betegért jött a mentő a Texas állambeli Houstonban. Nyomás alatt vannak a kórházak, sok intézményben már nincs hely az intenzív osztályokon
Fotó: AFP/John Moore

„Tavaly augusztusban egy (vírusra) fogékony társadalmunk volt, és nem rendelkeztünk vakcinával. Most a fél ország be van oltva, ennek ellenére a számok rosszabbak” – fogalmazott a CNN-nek Paul Offit az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyelet (FDA) tanácsadója. Hozzátette, a delta variáns mindent megváltoztatott.

Június végén vált dominánssá a delta variáns az Egyesült Államokban. Szerdán több mint 100 317 embert ápoltak a Covid–19 miatt kórházban, ez kétszer annyi, mint egy éve ilyenkor. Ennyire magas mutatók legutóbb nyolc hónapja, idén januárban voltak. Naponta átlagosan több mint 150 ezer új esetet regisztrálnak.

Floridában telítődtek leginkább az intézmények, ott nyolcvan kórházban kezelt beteg jut százezer lakosra. A Reuters arról írt, hogy Alabamában, Floridában és Georgiában az intenzív ágyak több mint 95 százaléka foglalt.

Mivel a 12 éven aluliak számára még nincs elérhető oltás, szakértők aggódnak, ugyanis a gyerekek köré-ben is nőnek az esetszámok. A texasi gyermekkórházban heti adatok szerint 1300 gyereket ápoltak kórházban, ami meghaladja a januári rekordot. Míg januárban inkább enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vitték be a gyerekeket, most a delta miatt súlyosabbak a tüneteik.

Egy a napokban nyilvánosságra hozott kutatás szerint a beoltatlan emberek körében a kórházi kezelések aránya több mint huszonkilencszerese volt a teljesen beoltottakénak Los Angeles megyében, az Egyesült Államok legnépesebb megyéjében.

A Columbia Egyetem felmérése szerint pedig tavaly 103 millió ember, vagyis a lakosság 31 százaléka fertőződött meg az országban. „A fertőzöttek túlnyomó többsége nem került a megerősített esetek közé” – mondta Jeffrey Shaman, a Columbia Egyetem környezeti egészségtani professzora.

Évekig eltarthat a járvány
 

Novemberi zárlatról beszélnek Ukrajnában
 

Ukrajnában a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt várhatóan novemberben ismét szükség lesz arra, hogy zárlatot vezessenek be – prognosztizálta Ihor Kuzin országos tiszti főorvos. A tisztségviselő kijelentette, hogy a járvány idén már biztosan nem ér véget, szerinte még kettő-öt évig is eltarthat, mert a vírus gyorsan mutálódik, és hónapról hónapra új változatai jelennek meg. „A járvány addig tart, amíg nem születik valamilyen közös globális megelőzési stratégia egy univerzális oltóanyag vagy kezelés formájában” – vélekedett Kuzin.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint a mintegy 42 milliós Ukrajnában eddig 5,2 millióan kapták meg valamelyik védőoltás első és csaknem 3,5 millióan a második dózisát. Eközben tovább gyorsult a járvány terjedése az országban: tegnap 2032-vel nőtt az eddig azonosított fertőzöttek, és 53 632-re emelkedett az elhunytak száma.
(VT)

Worldometers: világszerte meghaladta a 215,9 milliót a fertőzöttek száma, több mint 4,4 millióan elhunytak, és 193 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink