Krónika

Óriási földrengés rázta meg Haiti déli részét

Erős, az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg szombaton Haiti déli részét. Az első jelentésekkel ellentétben a földmozgás több halálos áldozatot követelt, és számos épület romba dőlt. Ariel Henry miniszterelnök egy hónapra szóló rendkívüli állapotot léptetett életbe.

Óriási földrengés rázta meg Haiti déli részét
Erős, Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg szombaton Haiti déli részét
Fotó: Twitter/paulwidler20

 Az országos polgári védelmi ügynökség legfrissebb közlése szerint legalább 227-en vesztették életüket, az áldozatok között több a gyermek. A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma jelentősen növekedni fog. A hatóság beszámolója szerint százak sérültek meg, illetve tűntek el a földmozgás során.

Objektum doboz

A korábban elrendelt szökőár-riadót ugyanakkor nem sokkal később  hatályon kívül helyezték. A földmozgás fészke 10 kilométer mélyen volt.

Objektum doboz

Haitit gyakran sújtják erős földmozgások. Egy 2010-es földrengés az országot szinte teljesen elpusztította. A rengés epicentruma akkor a sűrűn lakott főváros, Port-au-Prince volt.

A földrengés 2010-ben 222 000 halálos áldozatot követelt, és több mint 1 millióan váltak hajléktalanná.

Ugyancsak szombaton 7-es erősségű földrengés rázta meg az Alaszkai-félszigetet is. Anyagi károkról nem érkezett jelentés.
 

Kapcsolódó írásaink