Krónika

Sokan tüntettek Olaszországban a zöld kártya ellen

A demonstrálók azt ígérik, minden szombaton tiltakozni fognak a szigorú előírások ellen

Több helyszínen tüntettek Olaszországban szombaton, miután a kormány a héten minden 12 éven felüli számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védettségi igazolást az éttermekben, a múzeumokban, az uszodákban és a fürdőkben, valamint a szabadtéri kulturális és sporteseményeken.

Sokan tüntettek Olaszországban a zöld kártya ellen
A zöld kártyát bújtatott kötelező oltásnak tartják a tüntetők
Fotó: AFP/Alberto Gandolfo

Ezrek vonultak utcára Rómában, Milánóban, Torinóban, Bolognában és Nápolyban. A tüntetők megfogadták: minden szombaton tiltakoznak addig, amíg el nem törlik az úgynevezett zöld kártyát, amely szerintük a kötelező oltás bújtatott formája. A megmozdulások szervezői jelezték: jogi lépéseket tesznek az ellen, hogy az olasz kormány az év végéig meghosszabbította a rendkívüli állapotot, amely több korlátozás alapja.

Mint megírtuk: a római kormány csütörtökön rendeletet alkotott arról, hogy szeptember elsejétől minden pedagógus és a felsőoktatásban tanuló minden diák csak zöld kártyával léphet be az oktatási intézményekbe, valamint ezzel utazhat a távolsági buszokon, vonatokon, kompokon és repülőjáratokon. A pedagógusok és a diákok ötnapi türelmi időt kapnak az igazolás beszerzésére, ezután felfüggesztik őket állásukból, illetve igazolatlan hiányzónak számítanak.

A védettségi igazoláshoz az kell, hogy az illető vagy be legyen oltva koronavírus ellen (kétadagos vakcina esetén elég már az első adag), vagy friss negatív vírustesztje legyen, vagy az, hogy hat hónapnál nem régebben gyógyult fel a betegségből. Olaszországban 128 187 halálos áldozata és 4 383 787 fertőzöttje van a koronavírusnak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint.

Kidobják a lejárt oltóanyagokat
 

Meredeken emelkedik a napi esetszám az Egyesült Államokban, délen kevés a beoltott
 

Ismét százezer fölé emelkedett az Egyesült Államokban szombatra a 24 órán belül diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma. Legutóbb a járvány téli tetőzése idején volt ilyen magas ez a szám, akkor január elején regisztráltak naponta mintegy 250 ezer fertőzöttet. Az újabb növekedést a gyorsabban fertőző delta variáns terjedése okozza, illetve az a körülmény, hogy az ország déli részén alacsony a beoltottak aránya. Országos szinten ötvenszázalékos a lakosság teljes beoltottsága, s több mint hetven százalék kapta meg legalább az első dózist.

Rochelle Walensky, az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója azt mondta, hogy modelljeik szerint ha nem sikerül még több embert beoltani, akkor a napi esetszámok akár a több tízezret is elérhetik. A kórházi ellátásra szorulók és a halálesetek száma is emelkedik, bár messze elmarad azoktól a csúcsoktól, amelyeket még az oltási kampány beindítása előtt jegyeztek fel. Jelenleg több mint negyvennégyezer ember van kórházban koronavírus-fertőzés miatt, ami harmincszázalékos emelkedést mutat egy hét alatt.

A halálos áldozatok száma pénteken megközelítette az ötszázat, míg két héttel korábban kétszázhetven körül volt. Elsősorban a délkeleti szövetségi államokban magas a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek aránya. Alabama és Mississippi államokban a legalacsonyabb a lakosság átoltottsága, itt nem éri el a harmincöt százalékot azoknak az aránya, akik már mindkét oltást megkapták.

Alabamában hatvanötezer adag vakcinát ki kellett dobni, mert lejárt a szavatosságuk, mielőtt találtak volna jelentkezőket, akik felvennék az oltást. Floridában különösen nagyarányú az új esetek számának emelkedése, az országos új fertőzötteknek több mint húsz százalékát ebben az államban diagnosztizálták, ami háromszor magasabb annál, mint amennyi lakosságarányosan indokolt lenne. A kórházak túltelítettek.
(FP)

Házhoz viszik a vakcinát

Az oltakozóktól függ az őszi zárlat Izraelben

Izraelben csak a koronavírus elleni tömeges oltással lehet elejét venni a járvány negyedik, delta variáns által okozott hulláma miatt várható szeptemberi zárlatnak – mondta a helyi egészségügyi minisztérium egyik szakembere. Miután több mint egymillió izraelit még egyáltalán nem oltottak be, Naftali Bennett miniszterelnök elsősorban az ő meggyőzésükkel próbálja megakadályozni a szeptemberi újabb országos zárlatot, amelyet kikényszeríthet a súlyos betegek növekvő száma és az, hogy elejét vegyék a kórházak túlterheltségének.

Miután a beduin közösségekben igen alacsony az oltottsági arány, ennek növelésére a kormány kampányt szervez, amelynek keretében a Negev régió szétszórt településein szinte „házhoz viszik” az oltóanyagot. Ugyanakkor a szakemberek szerint a fő gondot nem az okozza, hogy az emberek nehezen férnének hozzá a vakcinákhoz, inkább az oltással kapcsolatos félelmeik, ellenállásuk az akadályozó tényező.
(FP)

Worldometers: világszerte meghaladta a 203 milliót a fertőzöttek száma, 4,3 millióan elhunytak, és 182 millióan megggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

Zöldkártya nélkül sehová

ĀAz Olaszországban bevezetett szigorú szankciók nemcsak a pedagógusoknak, hanem a felsőoktatásban tanuló diákoknak is ötnapos türelmi időt adtak az igazolások beszerzésére

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom