Krónika

Zöldkártya nélkül sehová

Az Olaszországban bevezetett szigorú szankciók nemcsak a pedagógusoknak, hanem a felsőoktatásban tanuló diákoknak is ötnapos türelmi időt adtak az igazolások beszerzésére

Olaszországban péntektől minden tizenkét éven felüli számára kötelező a koronavírus elleni védettségi igazolás (zöld kártya). Nehéz idők várhatnak az oltatlanokra Németországban is.

Zöldkártya nélkül sehová
Ellenőrzés a népszerű látványosság, a római Colosseum tövében
Fotó: AFP/Andreas Solaro

Az olasz kormány csütörtökön rendeletet alkotott arról, hogy szeptember elsejétől minden pedagógus és a felsőoktatásban tanuló összes diák csak zöld kártyával léphet be az oktatási intézménybe, valamint csak ilyen igazolással lehet utazni a távolsági buszokon, vonatokon, kompokon és repülőjáratokon.

A pedagógusok és a diákok öt nap türelmi időt kapnak az igazolás beszerzésére, ezután felfüggesztik őket állásukból, illetve igazolatlan hiányzónak számítanak. A védettségi igazoláshoz az kell, hogy az illető vagy be legyen oltva koronavírus ellen (kétadagos vakcina esetén elég már az első adag), vagy friss negatív vírustesztje legyen, vagy az, hogy hat hónapnál nem régebben gyógyult fel a betegségből. A dokumentum kötelező lesz éttermekben, múzeumokban, uszodákban és fürdőkben, de a szabadtéri kulturális és sporteseményeken is. Meglétét szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Nehéz idők várnak az oltatlanokra Németországban, hiszen számos szolgáltatásból, aktivitásból és rendezvényről kitilthatják őket. Mindezt egy kiszivárgott kormányzati dokumentum tartalmazza. A szankcióknak nyilvánvalóan az a céljuk, hogy rábírják az ellenkezőket a vakcina elfogadására, és ezáltal csökkentsék a negyedik hullám erejét.

Bár a járványkezelésben viszonylag szabad kezet kapnak a tartományok, ám vezetőik rendszeresen egyeztetnek egymással és a szövetségi kormánnyal. Szeptember elejétől vagy közepétől – az adott tartomány fertőzöttségi és átoltottsági szintjétől függetlenül – bizonyos rendezvényeken csak azok vehetnek majd részt, illetve bizonyos helyszínekre csak azok léphetnek be, akik be vannak oltva covid ellen, átestek a betegségen, vagy negatív teszttel rendelkeznek. A korlátozások érintik a vendéglátóhelyek belső helyiségeit, a szállodákat, a zárt térben zajló rendezvényeket és sportolást, valamint a tömegrendezvényeket bel- és kültéren egyaránt.

Bizonyos szolgáltatásokból és rendezvényekről még azokat is kitilthatják, akiknek negatív teszteredményük van, de nem oltatták be magukat. Emellett ismét minden olyan zárt helyiségben kötelezővé tennék a maszkhasználatot, ahol sok ember gyűlik össze.

Többen elhunytak

Kétszer oltott idősek estek áldozatul a kolumbiai vírusvariánsnak Belgiumban

Hét, teljes védettséggel rendelkező lakó halt meg a belgiumi Zaventem egyik idősotthonában, miután elkapták a koronavírus kolumbiai variánsát – tudósított az MTI. Két lakónál július 16-án fedezték fel a variánst, a demenciában szenvedő betegek osztályán fekvő fertőzötteket karanténba helyezték, de napokon belül további tizennyolc fertőzöttet azonosítottak. A lakók mindegyike és a teljes személyzet már korábban megkapta a védőoltás mindkét adagját. A kolumbiai mutációt (B.1.621 variáns) Kolumbia mellett az Egyesült Államokban, valamint Spanyolországban, Dániában, Németországban és Hollandiában is azonosították. Belgiumban június vége óta van jelen. Az országban a főbb járványmutatók romló tendenciát mutatnak. Az elmúlt héten naponta átlagosan 1623 új fertőzöttet jelentettek, ami tizedével magasabb az előző hét nap adataihoz képest. A hét folyamán naponta átlagosan csaknem négy ember halt meg a vírus miatt.
(PS)

Alacsony átoltottság

Az egyház segítségét kéri, így növelné a vakcinálási kedvet a román kabinet

Romániában csütörtök este a tavaly május óta érvényben lévő veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntött a kormány. Az utóbbi hónapban megnégyszereződött a fertőzések üteme, az utóbbi két hétben pedig csaknem a duplájára (489-re) emelkedett a kórházi kezelésre szoruló betegek száma. Naponta több mint kétszáz új esetet regisztrálnak. Az oltási hajlandóság viszont alacsony, így több mint kétmillió dózis vakcinát el is adott az ország, miközben a lakosság mindössze negyede teljeskörűen oltott, ez az egyik legalacsonyabb arány az Európai Unióban.

Az első adagra már alig regisztrálnak, különösen vidéken. Ezért a politikusok az ortodox egyházhoz fordultak, remélve, hogy segítenek meggyőzni a lakosságot az oltás fontosságáról. Ugyanakkor az egyház egyes vezetői maguk is vakcinaszkeptikusak – emlékeztet a Politico. A napokban Dan Barna miniszterelnök-helyettes Dániel pátriárkával, az egyház fejével találkozott.

(PS)

Worldometers: világszerte meghaladta a 202,012 milliót a fertőzöttek száma, több mint 4,285 millióan elhunytak, és 181,702 millióan kiggyógyultak a kórból. A Föld népességének 29,5 százaléka kapott legalább egy oltást.

Kapcsolódó írásaink