Krónika

Százak vitték haza a vírust

Osztrák fiatalok fertőződtek meg a horvátországi Pag-szigeten tartott fesztiválon

Strandbulit tartottak a múlt héten a horvátországi Pag-szigeten. A rendezvényen több ezer osztrák fiatal vett részt, mostanra háromszáznak lett pozitív a covidtesztje.

Százak vitték haza a vírust
Nyolcezer osztrák turista bulizott. Most sietnek covidtesztet csináltatni
Fotó: Austria goes ZRCE Facebook old

Az Austria goes ZRCE fesztivált július 16. és 22. között szevezték meg a horvát Ibizának is nevezett Pag-szigeten, a Zrce-strandon. Ausztriában ilyen rendezvényt a járványügyi előírások miatt nem lehet tartani.

„Csaknem nyolcezer, 19 és 27 év közötti fiatal vett részt a többnapos strandbulin” – ismertette Martin Reitstätter, a fesztivál szervezője csütörtökön a dpa német hírügynökséggel. Az osztrák hatóságok felszólították a fesztiválról hazatért személyeket: teszteltessék magukat, hogy ki tudják szűrni az esetleges további fertőzötteket. Péntek délutánra már háromszáz fölé emelkedett azon fiatalok száma, akiknél hazatérve kimutatták a fertőzést.

Reitstätter azt állította, hogy a résztvevőket kétszer is ellenőrizték, hogy beoltották-e őket, negatív vírusteszttel rendelkeznek-e, vagy nemrég gyógyultak-e meg. Azt mondta, hogy mindenben az osztrák és a horvát kormány előírásaihoz tartották magukat. Visszautasította a Der Standard című osztrák lapban megjelent állítást, amely szerint a fesztiválon hanyag volt az ellenőrzés.

A szervezők által végzett felmérés szerint a rendezvényen részt vett emberek mintegy 60 százaléka legalább az első adag vakcinát megkapta. „Ami a leginkább ijesztő számunkra, hogy a pozitívan teszteltek közül nagyon sok beoltott van” – emelte ki Reitstätter.

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi tárcavezető azt mondta, tizenhat hónap pandémia után a fiatalok megérdemlik, hogy bulizzanak, de biztonságos körülmények között, tesztelve, de még jobb, ha kétszer oltva teszik azt.

Nyugati szomszédunkban a lakosság több mint fele megkapta mindkét oltást, ám napok óta ötszáz felett van az új esetek száma.

Az osztrák Kurier emlékeztet: mától 1500 német állampolgár fog ugyanezen a helyszínen bulizni.

Párizsba viszik a súlyos betegeket
 

Karanténban két francia sziget, alig oltakoznak
 

Péntek éjféltől karantént rendeltek el a francia hatóságok a karibi Martinique szigetén és az Indiai-óceánban található Réunion szigetén. A francia Antillákon már szerdán rendkívüli egészségügyi állapotot hirdettek. Guadeloupe, Saint-Martin és Saint-Barthélémy szigeteken egyelőre ismét éjszakai kijárási tilalom lép életbe.

Martinique-on általános karantén lesz legalább három hétig. A karibi szigeten a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma napok alatt ezer fölé emelkedett, a lakosság átoltottsága viszont alig 19 százalékos. A sziget kórházai egyik napról a másikra megteltek fertőzöttekkel, szombaton három beteget repülővel Párizsba szállítanak. Réunion szigetén szintén megugrott a napi esetszám. A a lakosság harmada kérte csak az oltást, miközben Franciaország európai részén a felnőttek háromnegyede már felvette legalább az első dózis vakcinát.
(PS)

A bárok továbbra is zárva maradnak

Portugália holnaptól feloldja az éjszakai kijárási tilalmat

Portugália augusztus elsejétől feloldja az éjszakai kijárási tilalmat, illetve az éttermek nyitva tartására vonatkozó korlátozásokat – jelentette be csütörtökön António Costa portugál kormányfő. Az intézkedés hátterében az áll, hogy nagyjából a lakosság fele megkapta a koronavírus elleni védőoltások mindkét adagját, ami a miniszterelnök szerint lehetővé teszi a járvány további terjedésének megfékezését.

Costa kijelentette: a beoltottság jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy lehetővé váljon a járványügyi intézkedések feloldása. Ugyanakkor kijelentette, hogy a kötelező maszkviselést a zsúfolt köztereken csupán szeptember elején fogják feloldani, a tavaly március óta zárva tartó bárok és éjszakai szórakozóhelyek pedig októberben nyithatnak meg, de akkor is oltási igazolványra vagy negatív vírustesztre lesz szükség a belépéshez.
(FP)

Amerikai járványügyi dokumentum

A delta olyan fertőző lehet, mint a bárányhimlő

A koronavírus delta variánsa súlyosabb betegségeket okozhat és fertőzőbb, mint a Covid–19 más változatai az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) belső jelentése szerint. „Az embereknek meg kell érteniük, hogy nem farkast kiáltunk. Ez komoly. Ez (a delta variáns) az egyik legfertőzőbb vírus, amit ismerünk” – nyilatkozta a CNN-nek Rochelle Walensky, a CDC igazgatója.

A The Washington Post arról írt, a dokumentumból kiderül, a beoltott személyek ugyanolyan könnyen továbbadják a delta variánst, mint a még be nem oltott emberek. A The New York Times, amely a dokumentum másolatát is megszerezte, arról számolt be, hogy a delta fertőzőbb lehet, mint a SARS, az Ebola, a közönséges náthát, az influenzát és a himlőt okozó vírusok, és ugyanolyan fertőző, mint a bárányhimlő.
(PS)

Worldometers: világszerte meghaladta a 197,7 milliót a fertőzöttek száma, több mint 4,2 millióan elhunytak, és 178,7 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink