Krónika

Egy új vizsgálat szerint is hatékony a Szputnyik-oltás

Egy, az argentinok által publikált tanulmány szerint a Szputnyik Light a tüneti fertőzéseket 78,6, a kórházi kezeléseket 87,6, a halálozást 84,7 százalékkal csökkentette

Az orosz oltóanyagot a világ közel hetven országban használják, de elfogadását a ritka mellékhatásokkal kapcsolatos viták és kérdések lelassították, és máig sem kapta meg az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyását.

Egy új vizsgálat szerint is hatékony a Szputnyik-oltás
Az orosz vakcina jól szerepelt a nemzetközi teszteken
Fotó: AFP/Sputnik/Anton Denisov

Most egy újabb vizsgálat bizonyította: biztonságos ez a vakcina. Bár korábban a vakcina fejlesztői februárban közzétették vizsgálati eredményeiket, amelyek arról szóltak, hogy a Szputnyik V 91,6 százalékos hatékonysággal képes megelőzni a tüneti Covid-19 fertőzést, és 100 százalékban hatékony megelőzni a súlyos fertőzéseket, egyes tudósok azonban bírálták a szerzőket, mert nem biztosítottak hozzáférést a korai fázisú vizsgálatok teljes nyers adataihoz.

  Azóta azonban több olyan adat is napvilágot látott, ami alapján úgy tűnik, az orosz oltóanyag biztonságos és hatékony lehet. Most került például napvilágra egy, az argentin Buenos Aires-i egészségügyi minisztérium által még publikálatlan tanulmány, amely 40 387 oltott és 146 194 oltatlan, 60–79 éves embert vizsgált, szintén megállapította, hogy a Szputnyik Light egyetlen adagja a tüneti fertőzéseket 78,6 százalékkal, a kórházi kezeléseket 87,6 százalékkal, a halálozást 84 százalékkal csökkentette.

A tudósok szerint a mellékhatások megfigyelésével kapcsolatos aggályok lehetnek az okai annak, hogy a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem állította ki a sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyt. A WHO további adatokat kért a vakcinát kidolgozó Gamaleya Intézettől. Az ügynökség ellenőrzése folyamatban van az orosz oltóanyaggyártó és klinikai vizsgálati létesítményekben. Eddig kilenc helyszínt ellenőriztek, és a WHO aggályait jelezte egy gyártási helyszín miatt.

Az EMA  szerint a vakcina engedélyezése is „folyamatos felülvizsgálat alatt áll”.Mindeközben a Szputnyik fejlesztői az Európai Uniót elfogultsággal vádolták, Thierry Breton uniós belső piaci biztos márciusi kommentárjára hivatkozva, miszerint az EU-nak „egyáltalán nincs szüksége Szputnyik V-re. Annak ellenére, hogy az orosz oltóanyag több szakmai fórumon is jó minősítést kapott,Oroszországban kevesen oltották be magukat.

Ellenőrző szűrés
 

Négyezer cseh beoltott újra covidos lett
 

A koronavírus-fertőzés ellen eddig beoltott 3,86 millió cseh állampolgárból 4030-nál az ellenőrző szűréseknél újra kimutatták a fertőzést – közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter csütörtökön Prágában. „Természetesen a világon egyetlen vakcina sem véd meg százszázalékosan mindenkit, ezt nem is lehet elvárni” – mondta.

A tárcavezető szerint ugyanakkor az újonnan megfertőződött beoltottak száma nagyon alacsony, ami bizonyítja, hogy a járványból kivezető utat az oltás jelenti. A cseh egészségbiztosítók levelet küldenek minden állampolgárnak: a beoltottaknak köszönetet mondanak azért, hogy felelősen viselkednek, a többieket pedig mihamarabbi oltakozásra buzdítják. A miniszter felszólította a fiatal generációk tagjait is, hogy keressék fel az oltási központokat.
(FP)

Katalónia a legfertőzöttebb

Barcelonában éjszakai kijárási tilalom lehet

Emelkedik Spanyolországban a fertőzöttek száma, szerdára több mint 26 ezer új esetet azonosítottak, a leginkább járvány sújtotta terület Katalónia. Ezért a regionális kormány Barcelonában és a térség legfertőzöttebb területein, összesen 158 városban és településen újra bevezetné az kijárási tilalmat éjjel egy és reggel hat óra között, ha a legfőbb tartományi bíróság is jóváhagyja.

Az intézkedés a fiatalokat célozza, gátat szabva a strandokon, parkokban, illetve köztereken tartott - helyben botellones néven ismert - buliknak. A delta variáns különösen a be nem oltott fiatalok körében terjed. A héten Valencia tartomány több mint harminc településén már vissza is vezették az éjszakai kijárási tilalmat, de Cantabria egyes területein és a Kanári-szigeteken is ezt tervezik.
(PS)

Változatlan a karanténkötelezettség
 

Bulgária zöld a briteknél, hazánk sárga maradt
 

Jövő hétfőtől Bulgária átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába – tudósított az MTI. Így Máltával együtt már két EU-tagország lesz a brit kormány zöld utazási listáján, Magyarország továbbra is a karanténkötelezett sárga országok kategóriájában maradt.

A brit turisták körében népszerű Baleár-szigetek, jövő hétfőtől a zöldből visszakerül a sárga csoportba a fertőzések  jelentős emelkedése miatt. Zöld kategóriában van a legkevesebb ország például Izrael, Szingapúr, Ausztrália. A sárga kategória a legnépesebb. Vörös kategóriájú országból (például India) csak a britek, írek, vagy a letelepedési engedéllyel rendelkező külföldiek utazhatnak be Angliába és karanténba kell vonulniuk.
(PS)

Worldometers: világszerte 189,4 millió a fertőzöttek száma, 4,07 millióan meghaltak és csaknem 173 millóan meggyógyultak

Kapcsolódó írásaink