Krónika

Jó hír a koronavírusról: nem vált halálossá a gyermekekre a kór

Alapbetegségek esetén is hatásos lehet a védőoltás a fiatal korosztálynál

Nagyon csekély az esélye annak, hogy a tizennyolc év alatti gyermekek belehaljanak a koronavírus fertőzésbe – írja a Wall Street Journal a csütörtökön egy előzetesen közzétett kutatás összefoglalójában.

Jó hír a koronavírusról: nem vált halálossá a gyermekekre a kór
A fiatalok oltakozására egyre több országban fordítanak gondot
Fotó: AFP/Voisin/Phanie

A cikk szerint – amely sokak számára hozhat megkönnyebbülést – összesen csaknem 470 ezer tizen­nyolc év alatti angol fiatal adatait vizsgálták meg, akik igazoltan elkapták a betegséget tavaly március és idén február között és közülük 99,995%-os eséllyel túlélték a gyermekek a fertőzést.

A több adatbázist és tanulmányt összedolgozó átfogó kutatás ráadásul azt is kimutatta, hogy a hatvanegy halálesetből „csak” huszonöt volt konkrétan összefüggésbe hozható a koronavírus-járvánnyal, és a huszonöt esetből tizenötnél a gyermek eleve súlyos betegséggel küzdött, további négy gyermek pedig krónikus betegségben szenvedett. Így gyakorlatilag „csak” hat gyermeknél nem találtak alapbetegséget, így náluk ténylegesen a koronavírus-fertőzés lehetett a halált kiváltó közvetlen ok.

Összességében tehát megnyugtatónak tűnik az eddigi legátfogóbb kutatási eredmény a gyermekhalál és a Covid–19 összefüggésében. A kutatók vizsgálódása arra is rámutatott, hogy természetesen a gyermekek alap egészségügyi állapota, illetve a súlyos betegségek, mint például az agyi, idegrendszeri eredeti problémák fokozták a halálozás esélyét. Fontos ugyanakkor tudni, hogy egyetlen koronavírus-fertőzött gyermek sem hunyt el amiatt, hogy előzetesen már asztmás, cukorbeteg, epilepsziás vagy Down-szindrómás volt.

Ez pedig örömhír az ilyen betegséggel küzdő gyermekek szüleinek is, akik a nyári szünet alatt is mérlegelik, hogy beadassák-e a védőoltást az őszi iskolakezdésre készülve. Amerikában már engedélyezték a tizenkét év feletti gyermekeknek az oltást, idehaza szintén, Angliá­ban viszont, ahol ez a kutatás készült, egyelőre csak a tizennyolc év felettieket oltják.

A delta variánstól félnek
 

Francia–spanyol utazásinyilatkozat‑csörte
 

Franciaország európai-ügyi államtitkára csütörtökön azt javasolta a francia állampolgároknak, hogy ha tehetik, kerüljék Spanyolországot és Portugáliát a koronavírus delta variánsának gyors terjedése miatt. „Azoknak, akik még nem foglalták le nyaralásukat, óvatosságból azt tanácsolom: kerüljék el Spanyolországot és Portugáliát” – mondta Clément Beaune egy interjújában Spanyolország biztonságos célpont a turisták számára annak ellenére, hogy újra emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma – reagált erre Reyes Maroto turizmusért felelős spanyol miniszter.

Ezt azzal indokolta az MTI tudósítása szerint, hogy az ország oltási programja jól halad, és a kórházban ápolt betegek száma is alacsony. „A kormányoknak nem kellene félreverniük a harangot” – jegyezte meg.
(FP)

Worldometers: világszerte már elérte a 186,6 milliót a fertőzöttek száma, több mint négymillióan elhunytak és 170,6 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink