Krónika

A koronavírus változatlanul feladatokat ad a magyar kutatóknak

Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter részvételével tudományos konferencián összegezték a járványügyi szakemberek a koronavírus kapcsán szerzett tapasztalataikat 2021. július 8-án, a pécsi tudományegyetem (PTE) Szentágothai János kutatóközpontjában. „Gyorsan reagáltunk a veszélyhelyzetre, de változatlan lendülettel kell dolgoznunk az ország önellátási képességének megerősítésén”_ – hangsúlyozta a tárcavezető.

A koronavírus változatlanul feladatokat ad a magyar kutatóknak
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) már tavaly márciusban létrehozta a vírus elleni védekezéshez szükséges hátteret és pénzügyi alapot, majd a megelőzés, azonosítás, kezelés területén végzett koordinációt. „A hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer megmutatta, hogy összefogva rendkívüli körülmények között is eredményesen tud működni. A védekezésben nélkülözhetetlen támogatást jelentett a kutatók munkája, tudása, de előre kell gondolkodnunk! A járvány ideje alatt szerzett tapasztalatokat, a létrejött együttműködéseket meg kell őrizni a jövőnek, mert azok bármilyen járványügyi helyzetben jól hasznosíthatók„ - mutatott rá a miniszter. A hazai koronavírus-kutatás fontosabb irányait Jakab Ferenc, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője ismertette.

A PTE Szentágothai János Kutatóközpontja sokrétű munkát végzett el a diagnosztikában való részvételtől a hatóanyag-vizsgálatokig. A Virológiai Nemzeti Laboratórium hazai fejlesztő cégekkel is együttműködik, jelenleg több ígéretes kutatás zajlik. _„A csatát megnyertünk, de a háborút nem. A ma bemutatott projektek mindegyike jelzi, hogy a maga szakterületén mindenki megtette, amit lehetett”_ - hangsúlyozta a professzor. A koronavírus-fertőzés gyógyításával kapcsolatban két fő irány bontakozott ki: a már létező gyógyszerek felhasználása a kór kezelésére, és teljesen új gyógyszerek fejlesztése. „A magyar favipiravir tabletta kipróbálás alatt áll, a négy orvosképző egyetem teszteli még„_- mondta el Kovács L. Gábor, a gyógyszerek klinikai vizsgálatával foglalkozó HECRIN konzorcium képviselője.

A remdesivir komoly kihívást jelentett, hiszen gyakorlatilag beszerezhetetlen volt. „A Richter vizsgálati készítményként kezdte el gyártani, úgynevezett különleges alkalmazási engedélyt kapott annak érdekében, hogy a betegek hozzájuthassak az életmentő gyógyszerhez.” Előremutató a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatása, amely az ITM támogatásával a betegség lefolyását befolyásoló környezeti tényezőket vizsgálja. Palkovics László kiemelte:

„A hazai önellátási képességek megteremtésének egyik legfontosabb eleme a nemzeti oltóanyaggyár megépítése Debrecenben. A kormány szándékai szerint Magyarország 2022 végére képessé válik koronavírus-vakcina előállítására, ezzel csökkentve a külföldi gyártóknak való kiszolgáltatottságot.„

Kapcsolódó írásaink