Krónika

Milliárdos baloldali lenyúlás

Nem hagyják kifulladni a Demszky-éra legnagyobb korrupciós ügyét

Eredményesen fellebbezett az ügyészség az Alstom-ügy büntetőeljárásának részbeni megszüntetése ellen – jelentette be tegnap a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. Mindez annyit tesz, hogy a hatóságok mégsem hagyják futni a Demszky-féle budapesti városvezetés és az MSZP–SZDSZ-kormányhoz köthető legnagyobb korrupciós botrány, az Alstom-ügy kulcsfiguráját.

Milliárdos baloldali lenyúlás
Demszky Gábor, Budapest volt polgármestere sem alhat nyugodtan
Fotó: MH

Mint korábban beszámoltunk róla, a Központi Nyomozó Főügyészség még 2019-ben emelt vádat a 2-es és a 4-es metró szerelvényeinek beszerzési tenderéhez kapcsolódó, a francia Alstom cégcsoport által finanszírozott vesztegetési cselekmények miatt a Fővárosi Törvényszéknél.

A Fővárosi Ítélőtábla most hozott döntésével hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság tavaly decemberi döntését, amely megszüntette a büntetőeljárást T. Géza ellen azért, mert az osztrák hatóságok ellene egyszer már vizsgálódtak, és az ügyet tárgyaló Fővárosi Törvényszék szerint kétszer ugyanazért nem vonható eljárás alá senki.

Demszky Gábor fogja a fejét
Demszky Gábor foghatja a fejét
Fotó: MH

A táblabíróság szerencsére nem osztotta ezt az érvelést, és a Fővárosi Törvényszéket az eljárás folytatására utasította. Az ügyészség szerint T. Géza volt az, aki a balliberális köröknek juttatott vesztegetési pénz átadásában közreműködött. A vád szerint az Alstom a közbeszerzési eljárás jogellenes, anyagi előnnyel történő befolyásolására nyolc és fél millió eurót (akkori árfolyamon 2,8 milliárd forintot) fizetett ki az ismeretlenül maradt elkövetőknek.

A vádiratból egyértelműen kiderült, hogy csak a vesztegetők kerültek a vádlottak padjára, azoknak a neve, akiknél a kenőpénzek landoltak, homályban maradt, így a balliberális politikai oldal szereplői elkerülték a felelősségre vonást annak ellenére, hogy a beruházás egyetlen fontosabb lépéséről sem dönthettek a BKV-nál az akkori nagypolitika és a Demszky-féle vezetés nélkül.

Demszky Gábor, korábbi főpolgármester egy metró vezetőülésében
Demszky Gábor, korábbi főpolgármester egy metró vezetőülésében
Fotó: MH

Az ügy jelenleg bírósági szakaszban van. A vád szerint T. Géza volt a vesztegetés forrását fiktív tanácsadói szerződésekkel biztosító ügyletbe bevont gazdasági társaság tulajdonosa és valós irányítója, és közreműködött az így megszerzett pénz továbbításában, átadásában.

Kapcsolódó írásaink