Krónika

A tervek szerint halad a Keletiben az utascentrum kialakítása

Ütemterv szerint halad a Keleti pályaudvaron az utascentrum kialakítása, a régi lépcsőket, a pénztárakat és a pincehelyiség megszűnő falait elbontották; a kivitelezés egyebek mellett a pinceszinti tartófalak szigetelésével és talajmegerősítéssel folytatódik - közölte a MÁV Zrt. vasárnap.

A tervek szerint halad a Keletiben az utascentrum kialakítása
Ütemterv szerint halad a Keleti pályaudvaron az utascentrum kialakítása
Fotó: MH/Katona László

A közlemény szerint a március közepén kezdődött kivitelezés leglátványosabb eredménye, hogy befejeződött a régi lépcsők bontása a műemlék jellegű gránit- és márványburkolatok óvatos eltávolításával. Korábban elbontották a pénztárakat, a pincehelyiség megszűnő falait és leverték a vakolatot.

Az építési törmeléket elszállították a területről, helyet biztosítva a további munkáknak. Eddig több mint 1200 köbméter sittet hordtak ki a pályaudvarról. Mindez egyebek mellett csaknem 1000 négyzetméter vakolat, 700 négyzetméter álmennyezet, 5 vasbeton lépcső, 35 kilométer kábel és 600 négyzetméter aljzat bontásával, valamint 800 négyzetméter padlóburkolat és 350 négyzetméter falburkolat bontásával gyűlt össze. Az épülő 93,19 négyzetméter üvegfödém össztömege 36,4 tonna lesz.

Objektum doboz

A következő munkafázisban megtörténik a pinceszinti tartószerkezeti falak utólagos szigetelése injektálással, és elkezdődtek a talajmegerősítési, alapozási munkák. Ezt követően az aljzat kavicságyazat-terítése, tömörítése következik.

Kiemelték: az uniós és hazai források felhasználásával megvalósuló beruházásnak köszönhetően a korábbi belföldi pénztárak és az azok előtti terület teljes átépítésével, több mint 1542 négyzetméteren akadálymentes utascentrum készül, ahol az eddiginél sokkal komfortosabb lesz az utasok kiszolgálása.

Egy helyen lesz lehetőség a menetjegyváltással, a belföldi vagy akár nemzetközi utazással kapcsolatos ügyek intézésére, és akadálymentesen lehet majd megközelíteni a pályaudvart az aluljárószint és a vágánycsarnok közti mozgólépcsőn vagy liften - írták a közleményben.

Kapcsolódó írásaink