Krónika

Izrael mégsem győzte le a járványt

Külföldről hazatérő gyerekek körében alakult ki gócpont, ők az iskolában megfertőzték társaikat

Egymás utáni két napon is meghaladta a százat az új fertőzöttek száma Izraelben. Negyedik hullámról viszont még nem beszélnek.

Izrael mégsem győzte le a járványt
Tesztelés a tel-avivi Ben-Gurion reptéren. Nem ajánlják a külföldi utazást
Fotó: AFP/Jack Guez

Hétfőn százhuszonöt, kedden pedig száztíz új fertőzöttet azonosítottak Izraelben. Ilyen sok új esetet április 20-a óta nem találtak. Izrael a világon szinte elsőként jelentette be, hogy legyőzte a járványt, június eleje óta alig korlátozzák a mindennapi életet. Az országban már jelen van az indiai (delta) variáns, ugyanakkor még nem jelentették ki, hogy negyedik hullámról lenne szó.

Az MTI tudósítása szerint az új esetek két gócpontja Binjamina és Modiin, ahová külföldi utazásról visszatérő és még be nem oltott gyermekek vitték el a vírust. Kedden hatvannégy gyereknél mutatták ki a fertőzést – számolt be a The Times of Israel. A gyerekek beoltott szüleinek a repülőtéri tesztelés után nem kellett karanténba vonulniuk, de a gyerekeket otthon kellett volna tartaniuk a megérkezésüket követő két hétben. A diákok azonban megjelentek az iskolákban és az ifjúsági mozgalom foglalkozásain, és megfertőzték társaikat a delta variánssal. A jövőben ilyen esetekben súlyos bírságot kapnak majd a szülők.

Naftali Bennett miniszterelnök televíziós beszédben kérte a lakosságot, hogy idén ne utazzanak külföldre, nyaraljanak az országban, hogy kevesebb eséllyel kerüljenek be külföldről az újabb vírusválto-zatok. A reptéren kötelező lesz a maszkviselet, egyelőre javaslat szintjén arra kérte az embereket, hogy zárt térben újra viseljék a maszkot.

A tel-avivi Ben-Gurion repülőtér teljes területén mind az útnak indulók, mind az érkezők számára kötelező a maszk, és csakis PCR-teszt elvégzése után mehetnek haza a külföldről visszatérők, akiket – ha nincsenek beoltva – kéthetes karanténra köteleznek. A kormány úgy döntött, hogy július 1. helyett csak augusztustól nyitják meg a határokat a beoltott külföldi turisták előtt.

Az izraelieknek megtiltották az utazást hat országba, Oroszországba, Indiába, Dél-Afrikába, Mexikóba, Brazíliába és Argentínába. A 9,3 milliós lakosság több mint hatvan százaléka kapott legalább egy dózis oltást. A 12 éven felüli gyerekeket is oltják.

Szlovákiában is kimutatták

Nyár végére az indiai variáns válhat dominánssá Európában

A koronavírus indiai (delta) variánsa az eddigi legveszélyesebb törzs, amely meg tudja találni és képes megölni a leggyengébb embereket – tudatta tegnap Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik igazgatója. A szervezet adatai alapján a delta variáns kilencvenkét országban van jelen. A delta vírustörzs a rendelkezésre álló adatok szerint hatvankét százalékkal gyorsabban terjed az alfa (brit) variánsnál, ami viszont ötven százalékkal fürgébb a vuhani törzsnél.

Eközben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kontinensen augusztus végére az új esetek kilencven százalékáért ez a variáns lesz a felelős. „Nagyon valószínű, hogy nyáron a delta változat fog terjedni, elsősorban az oltási kampányból kimaradó fiatalok körében” – közölte Andrea Ammon, az ECDC igazgatója. A variáns már Magyarországon is megjelent, legutóbb Szlovákiában és Ukrajnában is azonosították.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítése szerint az elmúlt héten globálisan tizenkét százalékkal csökkent az elhunytak és hat százalékkal a fertőzöttek száma, ami a legalacsonyabb szintű fertőzésgyakoriság február óta.
(LMA)

Július 4. volt a céldátum

Hiába ígérte Joe Biden, nem lesz meg a hetven százalék

Nem képes tartani Joe Biden elnök tervezett oltási célját az Egyesült Államok, mivel a program – különösen az ország déli és középnyugati részén – lelassult. Mint május 5-én megírtuk, a Fehér Ház azt a célt tűzte ki, hogy a 27 évnél idősebb amerikaiak hetven százaléka megkapja legalább az első koronavírus-oltását a július 4-i ünnepi hétvégéig. A szakemberek az oltási lottónyeremények és ajándékok ellenére nehezen tudták rábírni a fiatalokat a vakcina felvételére.

A friss statisztikák szerint eddig a 319,2 milliós lakosság hatvannégy százaléka kapta meg legalább a koronavírus elleni első oltását. Az előrejelzések szerint a július 4-i függetlenség napjáig a felnőtt lakosság hatvannyolc százalékát fogják immunizálni, ugyanakkor a szakértők szerint területi különbségek egy újabb járványt vetítenek előre.
(LMA)

A BioNTech társalapítóit is díjazták

A „spanyol Nobel-díjasok” közt Karikó Katalin

A koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében résztvevő hét kutató, köztük Karikó Katalin nyerte el idén a „spanyol Nobel-díjnak” is nevezett Asz-túria hercegnője-díjat tudomány és technológia kategóriában – adta hírül az MTI. A magyar biológus mellett a kitüntetettek között van Karikó Katalin kutatótársa, Drew Weissman amerikai immunológus, Ugur Sahin és Özlem Türeci német orvosok, a BioNTech társalapítói, Derrick Rossi kanadai biológus, Sarah Gilbert brit vakcinológus és Philip Felgner amerikai biokémikus.

A hét kutató tizenhét ország negyvennyolc jelöltje közül nyerte el az 50 ezer eurós (17,8 millió forint) pénzjutalommal és a világhírű Joan Miró szobrával járó elismerést, amelyet hagyományosan októberben adnak át ünnepélyes keretek között Oviedóban, a spanyol királyi család jelenlétében.
(PS)

Kapcsolódó írásaink