Krónika

Film készült a 2012-ben meggyilkolt kutatókról

Két magyar áldozat

Varázslatos Etiópia – Magyarok a napégette arcúak földjén címmel háromrészes ismeretterjesztő filmsorozatot készítettek a Szegedi Tudományegyetem oktatói és kutatói az egyetem 2012-ben az afrikai országban meggyilkolt munkatársainak emlékére.

A közlemény szerint az Etiópia négy világörökségi helyszínén is forgatott sorozat elkalauzolja a nézőket a magyar közönség számára szinte ismeretlen afrikai ország festői tájaira. A készítők karácsonykor örökítették meg a kopt szerzetesek táncát a Lalibela sziklatemplomainál összegyűlt több százezres tömegben. Útjuk során felkeresték Etiópia számos páratlan természeti és kulturális értékét, és meglátogatták két nemzeti parkját is.

Jártak a Föld legforróbb sivatagában, a Danakil-mélyföldön, és álltak az Erta Ale vulkán izzó lávafolyama mellett is, ahol emléktáblát helyeztek el a 2012. január 17-én a terroristák által ott meggyilkolt szegedi kutatók, egyetemi oktatók, Fábián Tamás és Szabad Gábor emlékére. Az alkotás készítését a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. A sorozatot júniusban és júliusban több helyi televízió is bemutatja.

Kapcsolódó írásaink

Tigré: éhínség mint politikai eszköz

ĀNépirtással és mesterségesen okozott humanitárius krízissel próbálja megtörni az ellenállást Abij Ahmed, Etiópia béke Nobel-díjjal kitüntetett miniszterelnöke