Krónika

Arat a vírus, nagy bajban Hispánia

A hazug polgárok miatt robbanhat az újhullám Szlovákiában, véli az egészségügyi miniszter

A madridi statisztikai hivatal adatai szerint 2020-ban 492 930 ember hunyt el – ebből hivatalosan 80 652 eset írható a koronavírus számlájára. A moszkvai polgármester szerint az indiai mutáns miatt új oltásra lesz szükség.

Arat a vírus, nagy bajban Hispánia
Miss Universe, azaz Amanda Obdam oszt ételt a koronavírus által súlyosan érintett Thaiföld fővárosában, Bangkokban, a Klong Toei szegénynegyedben
Fotó: AFP/Lillian Suwanrumpha

A korlátozások korai enyhítése miatt Spanyolországban június 10. és 17. között 310 ember hunyt el a pandémia következtében, és ugyancsak meredeken emelkedik az új fertőzöttek száma (több mint huszonkétezer eset). A madridi statisztikai hivatal adatai szerint 2020-ban 492 930 ember hunyt el – ebből hivatalosan 80 652 eset írható a koronavírus számlájára.

A szomorú leltár 17,7 százalékkal haladja meg a 2109-es esztendő adatait. Legutóbb a polgárháború után alig két évvel, 1941-ben regisztráltak ilyen rossz mutatókat. Fontos részlet, hogy több helyi orvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2018-as, 2019-es és 2020-as, valamint a 2021-es időarányos halálozási statisztikákat figyelembe véve legkevesebb húsz-huszonötezerrel lehet több a pandémia valós áldozatainak száma.

A kalkuláció hitelességét támaszthatja alá, hogy egyre több országból érkeznek hasonló hírek. Mexikóban (hivatalosan 232 ezer áldozat) például 130 ezres plusz mutatkozik a 2019-es és 2020-as adatokhoz, illetve a koronavírusban elhunytak elismert mutatójához képest, és India kapcsán (hivatalosan 387 ezer áldozat) is legalább ötszörös, de inkább tízszeres szorzót tartanak valószínűnek a nemzetközi szakértők.

Azokat is megfertőzheti az új koronavírus indiai variánsa, akik régen kapták meg a védőoltást – jelentette ki tegnap Szergej Szob­janyin moszkvai polgármester a Rosszija 1 televíziónak. Kapcsolódó hír, hogy Oroszországban az új esetek száma már harmadik napja meghaladja a tizenhétezret. A városvezető szerint a fővárosban eddig másfél millióan kapták meg a védőoltás mindkét adagját.

A szlovák egészségügyi miniszter szerint újabb lezárás jöhet, ha az emberek továbbra is hazudnak. Vladimír Lengvarsky szerint hatalmas kockázatot jelent, hogy azok az emberek, akik nem zöld országból utaznak haza, nem jelentik ezt, vagy hazudnak arról, honnan érkeztek. Ukrajnában tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, de a halálos áldozatok száma meghaladta az 52 ezret.

Vesztegzár alatt Lisszabon


Hivatalosan immár félmillió áldozata van a pandémiának Brazíliában

Ezrek tüntettek szombaton Jair Bolsonaro brazil elnök kormánya és járványpolitikája ellen. A G1 brazíliai hírportál beszámolója szerint az emberek Brazíliavárosban és tizennégy másik tartományi fővárosban vonultak utcára Bolsonaro lemondását, több vakcinát és gazdasági támogatást követelve. Az éhezés felszámolása, a környezet védelme és az őslakosok jogai mellett is szót emeltek. Brazília az egyik legfertőzöttebb ország, több mint 17,8 millió koronavírusos esetet regisztráltak.

Az egészségügyi minisztérium szombaton bejelentette, hogy elérte a félmilliót a Covid–19 áldozatainak száma – mármint hivatalosan, mert a 2019-es és 2020-as, illetve az időarányos 2021-es halálozási statisztikák ennél messze rosszabb képet mutatnak. Az elmúlt héten naponta átlagosan kétezren vesztették életüket a pandémiában. A hétvégén vesztegzár alá helyezett Lisszabonban a fertőzöttek több mint hatvan százalékánál mutatták ki az indiai variánst. A fővárost a helyi lakosok csak nyomós indok alapján hagyhatják el.

(LMA)

Laborszökevény

Dezertált kínai kémfőnök osztott meg érzékeny anyagokat a covidról

A külföldről szerkesztett kínai antikommunista médiában arról keringenek információk, hogy az Egyesült Államokba dezertált a kínai kémelhárítás egyik vezető tisztségviselője, aki érzékeny információkat adott ki a koronavírus eredetéről – írja a Daily Beast. Az értesülés szerint Tung Csing-vej, a kínai állambiztonsági minisztérium miniszterhelyettese február közepén menekült el lányával.

Úgy tudni, a politikusnak a Vuhani Virológiai Intézetről átadott információi változtatták meg a Biden-adminisztráció álláspontját a pandémia eredetét illetően, s azóta nem tartják kizártnak a vírus mesterséges mivoltát. Kínai tisztségviselők március végén jelentették Tung Csing-vej eltűnését. Úgy tudni, a kínai külügyminisztérium követelte Tung Csing-vej kiadatását, Anthony Blinken amerikai külügyminiszter azonban megtagadta ezt. Korábban már többen fölvetették, hogy a koronavírus mesterséges eredetű, és egy laborból szabadult ki. A kínai hatóságok ezt cáfolják, mégsem adtak minden kérdésre választ.
(LMA)

Worldometers: világszerte több mint 179,127 millió a fertőzött emberek száma, hivatalosan 3,879 millióan elhunytak, és 163,675 millióan gyógyultak meg a betegségből.Az átoltottsági mutatók szerint minimum egy adagot megkapott a lakosság Indiában 16,5, az EU-ban 37,93, Olaszországban 51,62, az Egyesült Királyságban 62,87 míg Brazíliában 29,3 százaléka.

Kapcsolódó írásaink