Krónika

Olaszország fele már fehér zóna

Több mint negyvenmillió lakost érint

Húsz olasz tartományból tizenkettőben már csak a maszkviselet és a távolságtartás szabálya van érvényben. Június 21-től az egész ország felszabadulhat.

Olaszországban hétfőtől újabb öt régió, Lombardia, Lazio, Piemonte, Puglia, Emilia Romagna, ezen kívül Trento térsége került át a fehér zónába. Így tizenkettőre emelkedett a  zónába tartozó régiók száma, mivel korábban már Liguria, Veneto, Abruzzo, Umbria, Friuli-Venezia Giulia, Molise és Szardínia is feloldotta a korlátozásokat.

Ezekben a fehér övezetekben egyedül a maszkviselet és a biztonsági távolság betartása marad érvényben. Eltörölték az esti kijárási tilalmat, szabadtéri vendéglátóhelyen egyedül a vendégek közötti távolságot kell biztosítani, zárt térben egy asztalnál hatan foglalhatnak helyet – tudósított az MTI.

Így már 40,5 millió olasz él „fehér” térségben. A korlátozásokat feloldó tartományok között van a két legnépesebb, a tízmilliós Lombardia és a majdnem hatmilliós Lazio is.

A többi tartomány továbbra is valamivel kockázatosabb, sárga színű térségnek számít, ahol még érvényben van az éjszakai kijárási tilalom, de várhatóan június 21-től az egész ország „felszabadul”. Narancssárga és piros tartomány már nincsen.

Ám a hiába a lazítás, a szórakozóhelyek továbbra sem lehetnek nyitva az országban, és ha meg is nyitják, a tánc még továbbra is tilos lesz – írta az ANSA hírügynökség. A kötelező maszkviseletet legalább augusz­tusig fent akarják tartani.

Vasárnap, hónapok óta először Veneto és Lazio tartományában senki nem halt meg a koronavírus-fertőzés következtében.

A nyaralni vágyók viszont nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis a külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára átoltottságtól függetlenül továbbra is kötelezőnek számít a belépés előtti negyvennyolc órában végzett molekuláris vagy antigén gyorsteszt.

Létszámkorlát a rendezvényeken
 

Moszkva után Szentpéterváron is szigorodik az élet
 

A fertőzések számának növekedése miatt csütörtöktől szigorítják Szentpéterváron a járványvédelmi előírásokat. Az éttermek éjjel kettő és reggel hat óra között nem fogadhatnak vendégeket, és csak kiszállításra főzhetnek. A repülőterek, pályaudvarok és töltőállomások kivételével bezárnak a gyorsétkezde-udvarok, valamint a szórakoztató és szabadidős létesítmények jó része is, valamint a bevásárlóközpontok gyermekszobái.

A filmszínházak engedélyezett maximális kihasználtságát hetvenötről ötven százalékra csökkentik. A kulturális és szórakoztató rendezvények látogatóinak száma legfeljebb háromezer lehet, míg a nyilvános rendezvények részvevőinek szabadtéren is maszkot kell viselniük. Ez az előírás a szentpétervári labdarúgó Európa-bajnokság szurkolói zónáira is érvényes lesz, ahol csütörtöktől ételt nem, csak italt szolgálnak fel. Mint megírtuk, Moszkvában is szigorítani kényszerültek, és június 20-ig munkaszünetet rendeltek el.
(LMA)

Szomorú bécsi hétvége

Egész családok fertőződtek meg Ausztriában az indiai variánssal

A hétvégi nyolc alsó-ausztriai eset után Bécsben további huszonkét fertőzöttnél mutatták ki a koronavírus indiai variánsát (Delta) – közölte tegnap az osztrák oe24 hírcsatorna. Az újonnan igazolt fővárosi esetekből mindazonáltal jelenleg már csak öten betegek, hiszen a mutánsok beazonosítása minimum tíz-tizennégy napot vesz igénybe.

Mindegyikük külföldi utazásról tért vissza, és sokan közülük megfertőzték az egész családot. Az egészségügyi hatóságok további harmincöt gyanús esetet vizsgálnak. Az indiai variáns negyven-hatvan százalékkal fertőzőképesebb, mint az eredeti koronavírustörzs, illetve annak bármelyik korábbi mutánsa. Ausztriában legutóbb egy nap alatt száztizenkét embernél igazoltak új vírusfertőzést, a járvány kezdete óta pedig 648 732 pozitív esetet regisztráltak.
(LMA)

Worldometers: világszerte már a 177 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, több mint 3,8 millióan elhunytak, és 161 millióan meggyógyultak. A Föld lakosságának 20,65 százaléka kapott legalább egy dózis oltást.

Kapcsolódó írásaink