Krónika

Tumorműtét vágás nélkül

Innováció a rákgyógyításban, a kelet-közép-európai régióban először Magyarországonalkalmazhatják a rosszindulatú pajzsmirigydaganatos betegeknél a termoablációt

Európában egyedülálló egészségügyi csúcsprojekt indult Magyarországon, a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézetben. Célja a rosszindulatú pajzsmirigydaganatok vágás nélküli műtétjének kifejlesztése.

Tumorműtét vágás nélkül
Deák Pál Ákos radiológus a másfél órás beavatkozás közben
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A pajzsmirigy jóindulatú göbeinek és a jóindulatú melldaganatoknak az eltávolításánál már évek óta eredményesen alkalmazzák a nyitott műtét nélküli, hőkezeléses technológiát, az úgynevezett termoablációt. A kelet-közép-európai régióban elsőként Magyarországon nyílik lehetőség a rosszindulatú daganatok vágás nélküli eltávolítására – közölte a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézet.

A betegeknek forradalmi újítást jelent a rákkezelésben, az országnak pedig hatalmas előrelépést az egészségügyi innovációk területén – mondta a közlemény szerint Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a kutatóintézet radiológusa. A rádiófrekvenciás ablációs kezelés lényege, hogy vékony tűvel megszúrják a pajzsmirigy rákos daganatát, felmelegítik a szövetet, a keletkezett hő pedig elpusztítja a kóros sejteket.

Járóbeteg-ellátásban végezhető, így többek közt minimalizálható a műtéti terhelés, a fertőzésveszély, nem marad heg, jelentősen lerövidül a felépülési idő, illetve a kezelés sokkal olcsóbb, mint a fekvőbeteg-ellátásban nyújtott jellemzően műtéti megoldások.    

A kutatóintézet bekapcsolódik a Semmelweis Egyetem oktatási rendszerébe, eddig tizenhárom magyar és külföldi diák sajátította el a legújabb műtéti technikát. A csaknem háromszázmillió forin­tos kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja.

A pajzsmirigy helytelen működése minden alapvető életfolyamatunkra, az egész szerveze­tünkre kihat, ezért a megfelelő kezelés létfontosságú. Ha hetekig érezhető a kemény pajzsmirigy-göbök jelenléte, esetleg növekedésük, haladék­talanul orvoshoz kell fordulni. Jellemző lehet a tapintható nyirokcsomó-megnagyobbodás vagy esetleg a rekedtség.

Kapcsolódó írásaink