Krónika

Messze a nyitás Nyugaton

Olaszországban továbbra is érvényben van az éjszakai kijárási tilalom, sokfelé a régiók közötti mozgást is korlátozzák – Hollandiában gyenge az átoltottság

Olaszországban legkorábban június 21-én tervezik feloldani az éjszakai kijárási tilalmat, Portugáliában e hónap közepéig mindenütt kötelező maszkot viselni, míg Németországban egy felmérés szerint a lakosság csaknem fele a járvány után sem dobná el azt.

Messze a nyitás Nyugaton
Üresek a tengerpartok Itáliában
Fotó: AFP/Marco Bertorello

Legutóbb május 18-án enyhítettek az éjszakai kijárási tilalom szabályain Olaszországban. Mint a kormányzati intézkedésekből kiderül, ha jól alakulnak a számok, a római kabinet akkor is csak jú-nius 21-én tervezi megszüntetni ezt a fajta korlátozást. Jelenleg csak a szükséges feladatot ellátók és a munkába menők tartózkodhatnak az utcán 22 és 5 óra között.

Az országon belüli mozgást is korlátozzák, csak az mehet egyik régióból a másikba, akinek 48 óránál nem régebbi Covid–19-tesztje van, fél éven belül átesett a betegségen vagy elérte a teljes immunitást, azaz megkapta mindkét oltást. Az oltási terv négy fázisból áll, ebből jelenleg még csak a másodiknál tartanak, ami áprilistól június végéig tart. Itt a fő célcsoport a 60 év feletti lakosság, az egyéb betegség miatt kockázatos személyek és a tanügyben dolgozók.

A tervek szerint a negyedik etap, azaz amikor bárki megkaphatja a vakcinát, októbertől decemberig futhat le. Az olasz lakosságot sújtó további kellemetlenség, hogy minden hat évnél idősebb személynek zárt helyen és közterületen is maszkot kell viselnie. Az éttermeknek csak a teraszai lehetnek nyitva, így aki védettséget élvez, sem használhatja az éttermek belső tereit. A bevásárlóközpontoknak hétvégén, a szórakozóhelyeknek pedig éjszaka zárva kell tartaniuk.

Bár Hollandiában már régebben kinyitottak a vendéglátóhelyek teraszai, de kizárólag 6-tól 20 óráig térhetnek be oda a polgárok. Csak az egy háztartásban élők vagy maximum két ember ülhet együtt, továbbá tartani kell a másfél méteres távolságot is. Várhatóan csak jú-nius 9-től engedélyezik majd, hogy négy vendéget fogadhassanak otthonaikban az emberek, és ugyancsak ettől az időponttól nyithatnak ki a vendéglátóhelyek belső terei is. Az országban eddig a teljes lakosság mindössze harminckilenc százaléka kapott oltást, közülük 12,72 százalék kapta meg a második adagot is.

Németországban egy tegnap közzétett felmérés szerint a lakosság csaknem fele a járvány után is viselné a maszkot. A Civey közvélemény-kutató társaság szerint ez azzal magyarázható, hogy az emberek mindenféle fertőzéstől meg akarják óvni magukat.

Észak-Macedónia június 15-ig meghosszabbította az éjszakai kijárási tilalmat, így a következő két hétben is tilos lesz utcára lépni éjfél és hajnali négy óra között a nyugat-balkáni államban. Romániában az egészségügyi miniszter, Ioa-na Mihaila szerint az oltási kedv utóbbi időben tapasztalt lankadása aggodalomra ad okot – írja a Maszol. Hozzátette, hogy főleg vidéken kell növelni a jelenleg extrém alacsony átoltottság mértékét.

Utazó hozta az indiai variánst

Kijárási korlátozásokat vezettek be az ausztráliai Melbourne-ben

Egy héttel meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat Melbourne-ben, Ausztrália második legnépesebb városában – jelentették be a helyi hatóságok. Az intézkedés a jelenlegi tervek szerint jövő szerdán éjfélkor jár le az ötmillió lakosú városban, ahol az újabban kappának nevezett, elsőként Indiában megjelenő variáns terjedését próbálják megakadályozni.

„Le kell győznünk ezt a vírust, máskülönben emberek fognak meghalni” – fogalmazott Victoria állam miniszterelnöke, James Merlino. Utalt rá, hogy a koronavírus kappa változata gyorsabban terjed, mint a korábbi variánsok. Az indiai variánst egy utazó hurcolta be, és a fertőzöttek száma már háromszázötven fölött jár.

(LMA)

A Sinovac terméke

Újabb kínai védőoltást hitelesített a WHO

A Sinopharm május eleji jóváhagyása után a második kínai vakcina, a Sinovac sürgősségi felhasználását is engedélyezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO szerint a Sinovac ötvenhét százalékos valószínűséggel akadályozza meg a tünetekkel járó betegséget, de száz százalékban a súlyos fertőzést vagy a kórházba kerülést. Tizennyolc éven felülieknek ajánlják, két dózisban. A hatásosságot a 60 év feletti korosztály esetében nem vizsgálták.

A Sinovac a gyártó pekingi cég neve, maga a termék a CoronaVac, az oltóanyag elölt vírust tartalmaz. Segítséget jelenthet, hogy a fejlődő országok is vakcinához jussanak. Kína egyébként egy harmadik, saját védőoltást, a CanSino Biologics oltóanyagát is benyújtotta már a WHO-hoz. Eddig a Sinopharm- és Sinovac-oltásokból több száz millió adagot biztosítottak saját felhasználásra és exportáltak külföldre, elsősorban Latin-Amerikába, Ázsiába és Afrikába, összesen huszonkét országba és régióba.

(PS)

Worldometers: világszerte mintegy 172,175 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 3,696 millióan elhunytak, és 154,794 millióan gyógyultak meg a betegségből. A Föld lakosságának 10,93 százalékát immunizálták.

Kapcsolódó írásaink