Krónika

Magyar innováció a rákdiagnosztikában

Áttörést hozhat egy folyamatban lévő fejlesztés a prosztatarákkal diagnosztizáltak életében: az innovatív magyar egészségügyi cég, a Pozitron-Diagnosztika Központ „nyomjelzője”, ugyanis a prosztatarákos betegeknél az áttéteket minden eddigi módszernél pontosabban mutatja ki. A speciális nyomjelzőt a cég saját laboratóriumában, saját részecskegyorsítójával állítja elő. Az élenjáró egészségügyi fejlesztés a régióban elsők között Magyarországon alkalmazható.

Magyar innováció a rákdiagnosztikában
PET/CT vizsgálat
Fotó: Pozitron Diagnosztika Központ

A Pozitron-Diagnosztika Központ jelenleg egyedüliként végzi a PSMA PET/CT-vizsgálatot Magyarországon, budapesti egészségügyi centrumában. A különleges eljárás bevezetése utáni első évben a Pozitron-Diagnosztika Kft. néhány száz prosztatarák-vizsgálat kivitelezését vállalta, amelyből 250-et már eredményesen elvégeztek. A következő években ezres vizsgálati számmal terveznek, emberek ezreinek segít a pontosabb diagnózis – hangsúlyozta Kókay András, a Pozitron-Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója.

Szakáll Szabolcs
Szakáll Szabolcs
Fotó: Pozitron Diagnosztika Központ

Szakáll Szabolcs nukleáris medicina szakorvos, a Pozitron-Diagnosztika Központ orvos igazgatója az eljárás lényegét ismertetve elmondta: a statisztikák szerint a prosztatarák Magyarországon a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált daganata, és az ötödik vezető halálok. Évente 5-6000 új prosztatarákos megbetegedést diagnosztizálnak, a radikális műtéten átesettek egyharmadánál azonban kiújul a betegség. Ennek első jele a PSA-szint emelkedése, ez pedig fel nem fedezett áttétek jelenlétével magyarázható. A vizsgálat egy, a prosztataráksejteken akár több százszorosan előforduló fehérje, a PSMA, kimutatásán alapul. Az ehhez kötődő, Pozitron által előállított, PET-nyomjelzők eddig soha nem látott kontraszttal képesek kimutatni a prosztatarákot. A vizsgálat emiatt fontos lépcsőfok a megfelelő kezelési stratégia kiépítésében, valamint az áttétek korai stádiumú felismerésében.

Magyarországon jelenleg az egyetlen PSMA-specifikus, humán célra alkalmazható PET-nyomjelző a Pozitron-Diagnosztika Központban érhető el Budapesten. Ágoston Péter, sugárterapeuta és klinikai onkológus, az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központjának főorvosa hangsúlyozta, hogy a prosztatadaganat elsődleges kezelését, radikális műtétjét vagy sugárkezelését követően a daganat kiújulását a vizsgálómódszerek között a legkorábban jelzi, 80 százalékban képes kimutatni a kiújuló daganat helyét, nagyban segítve ezzel a kezelést. A Pozitron-Diagnosztikai Központ ezáltal olyan szintű vizsgálat lefolytatására képes, amely, az eddigi tudományos eredmények alapján, a fenti területeken maga mögé utasít minden korábban erre a célra használt orvosi képalkotó eljárást.

Új nyomjelzővel azonosítható a prosztatarák áttéte
Új nyomjelzővel azonosítható a prosztatarák áttéte
Fotó: Pozitron Diagnosztika Központ

Állami térítéses PSMA PET/CT-vizsgálatra csak onkológus szakorvos utalhatja be a beteget. A közfinanszírozott vizsgálat feltétele, hogy a szakorvos úgynevezett Egyedi Méltányossági Engedélyt kérjen annak elvégzésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől. A Pozitron-Diagnosztika Központ eddigi tapasztalatai alapján erre irányuló kérést még nem utasítottak el. A vizsgálat magánfinanszírozás keretében is elérhető, szakorvosi javaslatra.

A prosztatarák Magyarországon a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált daganata, és az ötödik vezető halálok. Az egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is támogatja, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kutatási-fejlesztési pályázat keretein belül.

Kapcsolódó írásaink

Mérföldkő a génterápiában

ĀOptogenetikai módszerekkel részlegesen helyreállították egy vak beteg látását, áma sokaknak reményt adó eljárás alkalmazásához még hosszú időre lesz szükség