Krónika

Már 4 829 595 a beoltottak száma

Meghalt 51, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 780 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 4 829 595 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 814 805-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Már 4 829 595 a beoltottak száma
Pajor Tóth Anita nővér beoltani készül egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a zalaegerszegi Zala Megyei Szent Rafael Kórházban 2021. április 14-én
Fotó: MTI/Varga György

A kormányzati portálon azt írták: 800 368-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 380-ra, a gyógyultaké 655 959-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 115 029. Kórházban 1836 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 16 210-en vannak, a mintavételek száma 5 687 117-re nőtt.

Kiemelték, hogy a regisztráltak száma meghaladja az 5,1 milliót és 87 százalékuk már túl van az oltáson, ezzel Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 49,4 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 32,6 százalékos átlaggal.

Hozzátették: az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett - a készlet erejéig - Pfizer-, Szputnyik és AstraZeneca-oltások foglalhatók, és már nem kell sms-értesítésre várni a Pfizer foglalásához sem. A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal oltanak.  

Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert „a járványból egyedül az oltás jelenti a kivezető utat”. Az érvényes regisztrációval rendelkezők interneten is tudnak időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu oldalon.

Kitértek arra, hogy már le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemben működő ingyenes mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, lehetőséget adva a védettségi igazolvány kiváltására. Azt írták, hogy a Google Play áruházban az „EESZT alkalmazás”, az App Store-ban pedig az „EESZT Lakossagi” nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind a beoltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (például mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport- és egyéb rendezvények szervezői vagy akár az éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól - a védettségi igazolvány felmutatása helyett - akár QR-kód-leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató beoltott-e - tették hozzá.

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, az igazolványt már az első oltás után kiállítják - írták a honlapon, hozzátéve: az esetleges problémákat az Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ha valaki ellenőrizni szeretné, hogy az oltóorvos rögzítette-e az oltását, az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti.

Kapcsolódó írásaink