Krónika

Franciaország és Ausztria búcsút intett a lezárásnak

Párizsban megteltek a kávézók teraszai, beltéren még nem fogadhatnak vendéget, nyugati szomszédunknál zöldigazolvánnyal lehet az újranyitó helyszíneket látogatni

Szerdán hat hónap után újranyithattak az éttermek, bárok, kocsmák teraszai Franciaországban és Ausztriában. A mozik, színházak is fogadhatnak nézőket.

Franciaország és Ausztria búcsút intett a lezárásnak
Esernyő alatt. Az északfrancia Arras városában az eső ellenére is sokan kiültek
Fotó: AFP/Denis Charlet

„Érezni lehet az eufóriát a városközpontban” – erről számolt be a France 24-nek Rennes nagyváros egyik kávézójának menedzsere, miután a franciáknál tegnap szigorú szabályokkal ugyan, de az októberi zárás után újranyithattak a kávézók, éttermek, kocsmák teraszai. A borús, esős idő nem kedvezett a nyitásnak, de az embereknek ez sem szegte kedvét. A legendás Café de Flore teraszán már tíz perccel a nyitás után nem volt szabad hely. „Amint kiraktunk egy széket, valaki rá is ült” – mondta nevetve Alexandre Siljegovic, a hely tulajdonosa.

A szabályok szerint maximum hat ember ülhet egy asztalnál, és a férőhelyek ötven százalékát lehet csak kihasználni, beltéren pedig egyelőre nem lehet fogyasztani, erre csak júniusban kerülhet majd sor. Közterületen egyébként tíz ember gyűlhet össze. Szintén megnyithattak a nem létszükségleti cikkeket árusító boltok, a mozik, a színházak, a múzeumok és a sportlétesítmények.

Párizs még nem fogad turistákat, így nem volt tömeg például a párizsi Louvre-ban, már csak azért sem, mert a szabályok szerint nyolc négyzetméterenként állhatnak csak a látogatók. Színházakban, mozikban a székek harmincöt százalékán ülhetnek a nézők, a felső határ nyolcszáz vendég.

Az éjszakai kijárási tilalom is rövidült az országban, 19 óra helyett 21 órakor kezdődik, és 18 óráig tart. A tervek szerint június végén az éjszakai kijárási tilalmat is teljesen megszüntetnék.

A BBC jelentése szerint egészségügyi szakértők viszont aggódnak, mert a napi esetszám átlagosan még mindig 13 ezer körül van, ugyanakkor jóval alacsonyabb a múlt hónapi adatoknál, amikor napi 40 ezer új fertőzött volt a csúcs. Összesen már több mint 108 ezren vesztették életüket a járványban. Mostanra sikerült felgyorsítaniuk az oltási kampányt, több mint húszmillióan kaptak már legalább egy dózis vakcinát, ez a lakosság harminc százaléka.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a bécsi Schweizerhaus vendéglőben ebédelt
Sebastian Kurz osztrák kancellár a bécsi Schweizerhaus vendéglőben ebédelt
Fotó: AFP/Joe Klamar

Ausztriában is szerda volt a nagy nyitás napja. Az éttermek külső és belső terei is újranyithattak, látogathatók a hotelek, a fitnesztermek, a kulturális és sportrendezvények is. Az újranyitó helyszínek látogatásához azonban digitális vagy papíralapú zöldigazolványra van szükség, amely tartalmazza, hogy valaki be van oltva, a negatív teszteredményt vagy azt, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen. Kulturális rendezvényeket szabad téren maximum háromezer, beltéren pedig ezerötszáz fővel lehet megtartani.

Az MTI tudósítása szerint Ausztria-szerte  40 ezer vendéglátó egység és több mint 68 ezer hotel és panzió nyitotta meg újra kapuit. Bécsben, a Duna-parton az egyik közkedvelt vendéglő már hajnali ötkor kinyitott, és a pincérek együtt ünnepelték a napfelkeltét és a nyitást a vendégekkel. Sebastian Kurz kancellár a Praterben lévő híres Schweizerhausban ebédelt Werner Kogler alkancellárral és Elisabeth Köstinger turisztikai miniszterrel, majd délután az újra megnyíló operaházat látogatták meg.

Szomszédunkban meghaladta a hárommilliót azok száma, akik már legalább egy dózis oltást kaptak, ez a népesség majdnem 35 százaléka. Javulnak a járványadatok, körülbelül egy hete ezer alatt van a napi új esetek száma, az éjszakai kijárási tilalmat már hétvégén feloldották.

Népszerűtlen az oltóanyag
 

Június után már nem használják az AstraZenecát az osztrákok
 

Dánia és Norvégia után Ausztria a harmadik európai ország, amely teljesen leáll az AstraZeneca vakcinájának használatával. Valószínűleg június elejéig még folytatják az első dózisok beadását, de aztán felhagynak vele – erről beszélt Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter egy tévéinterjúban.


A miniszter kiemelte, akik megkapták az első adagot ebből a típusú oltásból, a másodikat is ebből fogják kapni, de utána, ha később emlékeztető oltás kell, azt mással fogják pótolni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vakcina biztonságos. A döntést azzal indokolta, hogy a lakosság bizalmatlan az oltóanyaggal szemben, rossz a híre, valamint szállítási problémák vannak vele. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) továbbra is ajánlja az AstraZeneca-védőoltást,  mondván, a kockázatok mellett is jóval több előnye van, mint hátránya.
(PS)

Saját hatáskör a tagállamoknak

Uniós megállapodás: a védett turisták jöhetnek az EU-ba

Az uniós tagállamok megállapodtak tegnap, hogy könnyítik az Európai Unióba való beutazás feltételeit a nyári turistaszezonra – írta a Reuters. Ez a héten válhat hivatalossá. A biztonságos külső országokból érkezők – ahol jók a járványügyi adatok – oltás nélkül is, a többi országból pedig csak az oltottak léphetnek majd az unió területére. A biztonságos országok listáján jelenleg csak hét ország szerepel, köztük Ausztrália, Izrael és Szingapúr, de ez várhatóan bővülni fog.

A brit turisták szabadon jöhetnek majd nyáron az unióba, az Egyesült Államokból viszont csak védettségi igazolvánnyal lehet majd érkezni. A megállapodás része, hogy az EU-n belül egyes tagállamok saját határaikon ennél nagyobb szigort is megkövetelhetnek, kérhetnek negatív tesztet vagy elrendelhetnek karantént. Veszélyhelyzet esetén pedig az EU teljes beutazási tilalmat rendelhet el egy-egy ország esetében.
(PS)

Összefogás a szegényebb államokért
 

Igazságosabb vakcinaelosztást szeretne elérni a gyógyszeripar
 

A vakcinák felelősségteljesebb és igazságos elosztásáért szólaltak fel tegnap a világ jelentősebb gyógyszeripari szövetségei. Mint a kormányoknak címzett dokumentumban közölték, megítélésük szerint a vállalatok olyan sokat tudnak előállítani ezekből, hogy az megoldja a jelenlegi problémákat.

Az európai, illetve egyesült államokbeli székhelyű, jelentősebb szakmai szervezetek (IFPMA, PHRMA, EFPIA, ABPI, Vaccines Europe, BIO, ICBA) aláhúzzák, mostantól év végéig tizenegymilliárd adag oltást fognak gyártani – miközben május végéig eddig mindösszesen 2,2 milliárd készült –, és ez elegendő a föld felnőtt lakosságának. A lobbi főleg azokat a kormányokat kéri készletük jelentős részének átadására a COVAX globális elosztási kezdeményezésen keresztül, amelyek bővében vannak az oltóanyagnak. A szervezetek szerint az alapanyagok kereskedelmét is könnyebbé kell tenni.
(LMA)

Boris Johnson intelmei

A brit felnőtt lakosság hetven százaléka már megkapta az első dózist

A szerdán ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 70 százaléka megkapta már a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 40 százaléknak mindkét adagot beadták – tudósított az MTI. Az oltás első dózisából eddig 36 985 505-en részesültek. Boris Johnson miniszterelnök a londoni alsóházban kijelentette: az eddigi vizsgálatok alapján egyre nagyobb bizalommal kijelenthető, hogy a forgalomban lévő vakcinák az új variánsok, így a főleg Északnyugat-Angliában terjedő indiai változat ellen is védelmet nyújtanak.

Boris Johnson arra intette a  külföldre készülőket, hogy ne vakációzzanak olyan országokban, amelyek a külföldi utazásokra e héten életbe léptetett új szabályozás alapján a sárga kategóriába kerültek. Jelenleg ebben a kategóriában van Magyarország is, csaknem az összes többi EU-tagállammal együtt.
(PS)

Worldometers: világszerte meghaladta a 165,3 milliót a fertőzöttek száma, 3,4 millióan elhunytak, és több mint 144 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink