Krónika

Harminc százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma

Harminc százalékkal csökkent Magyarországon a regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma a 17. héten a megelőző heti adatokhoz képest - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Harminc százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma
Sipos Márta asszisztens oltáshoz készíti elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagját a szolnoki Hetényi Géza Kórházban kialakított oltóponton 2021. május 6-án
Fotó: MTI/Mészáros János

Elmondta: az előző heti adatokhoz képest, 12 716 új fertőzést regisztráltak, szemben a 16. heti 18 284 esettel.  A múlt héten a legtöbb új fertőzöttet, az összes eset 13,5 százalékát Pest megyében, 12,5 százalékát pedig Budapesten azonosították. A legnagyobb arányban, 44 százalékkal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csökkent az új fertőzöttek száma, Somogyban 41, Heves megyében 39 százalékos volt a csökkenés.

A járvány kezdete óta a fertőzöttek 23 százaléka a 40-49 évesek, 17 százaléka az 50-59 évesek, 16 százaléka a 30-39 évesek korcsoportjából került ki, míg a 65 év felettiek alig több mint 12 százalékkal reprezentáltak - ismertette.

Péntek éjfélig regisztrálhatnak az oltásra a 16-18 évesek

Galgóczi Ágnes arról is beszélt: péntek éjfélig várják a 16-18 évesek regisztrációját a vakcinainfo.gov.hu-n. Hozzátette: az ő időpontfoglalási lehetőségük várhatóan a jövő hét elején megnyílik az oltásra.
A szakember megismételte, hogy immár három fajta oltóanyagra - Szputnyik V-re, Sinopharmra és AstraZenecára - lehet a regisztráltaknak oltási időpontot foglalni.

Elmondta, hogy csütörtökön további 64 800 adag Moderna-vakcina érkezik Magyarországra, ebből a szociális intézmények részesülnek, illetve második körös oltásokra használják fel.

Hozzátette, hogy megkezdődött a Janssen-vakcina felhasználása az oltóbuszokon, illetve ebből a készítményből jövő héten a háziorvosok is kapnak majd, akik saját praxisukban oltják a regisztráltakat.

Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a védelmi intézkedéseket, a maszkviselési és távolságtartási kötelezettséget továbbra is be kell tartani ahhoz, hogy a kedvező járványügyi tendencia megmaradjon.

482-en szegték meg a maszkviselési szabályokat szerdán

A rendőrök 482 ember ellen intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt szerdán - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Gál Kristóf hozzátette: 477-en a közterületeken, ketten a tömegközlekedési járművön vagy a megállóban, hárman pedig egyéb, a rendeletben előírt zárt helyen nem viselték a védőeszközt.

Az éjfél és reggel 5 óra között érvényben lévő kijárási tilalom megszegése miatt 86-szor intézkedtek, 25 Magyarországon átutazó ember ellen pedig azért, mert nem tartották be a rájuk vonatkozó rendelkezéseket - mondta.

Hatósági házi karanténban 24 902 ember van, közülük 1492-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást - ismertette a szóvivő.

Kapcsolódó írásaink

Gulyás: Néhány nap alatt bárkit be tudunk oltani

ĀA 16-18 éveseket arra kérik, hogy péntek éjfélig regisztráljanak az oltásra, mert csak érvényes regisztrációval tudnak majd időpontot foglalni a jövő héten -  Sajnáljuk, hogy a baloldal bizalmatlanságot kelt - Gyurcsány az ellenzék miniszterelnök-jelöltje