Belföld

Gulyás: Néhány nap alatt bárkit be tudunk oltani

A szerdai kormányülés után ismét kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás: Néhány nap alatt bárkit be tudunk oltani
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón
Fotó: kormany.hu
Objektum doboz

Gulyás Gergely a kormányülésről azt mondta: a vírushelyzetről volt szó szerdán. Sikerült a harmadik hullámot megtörni, 4 millió 153 ezer fölött van az első oltásban részesültek száma Magyarországon, ennek köszönhető, hogy az újraindítás folytatódhatott.

Magyarország elsőként szerezte vissza a szabadságát az EU-ban, kétségtelen, ez a szabadság még nem teljes. Egész Európában zajlik egy vita arról, hogy kinek mit szabad, mit nem védettségi igazolvány birtokában. Magyarországon a nemzeti konzultáció döntött: 65 százalék mondta, hogy járjanak jogok az igazolvánnyal - jelentette ki.

Gulyás Gergely: augusztusig biztosan kelleni fog a védettségi igazolvány a különböző szolgáltatások igénybe vételéhez. Az oltás regisztráció alapú marad, nem lesz kötelező. Ma néhány nap alatt bárkit be tudunk oltani. Most is nyitva van az időpontfoglalás lehetősége.

Kitért arra is: a kormány dönteni fog arról az előterjesztésről, hogy a védettségi igazolvány érvényességét veszti, ha valaki a 2. oltást nem adatja be magának.

Magyarországon csak szigorú vizsgálatok után kapnak engedélyt az oltások. Mindegyik oltás biztonságos és hatékony - mondta Gulyás. 

Az oltásellenességnek két formája van: valamelyik oltóanyag ellen bizalmatlanságot kelt, vagy a teljes oltási ellen kampányol - emelte ki.

Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt a védettségi igazolványok kapcsán - mondta Gulyás.

Azt a félelmet nem tartjuk indokoltnak, hogy bizonyos oltóanyagok miatt nem lehetne nyáron utazni - tette hozzá.

Objektum doboz

5,2 százalékos növekedéssel számol 2022-re a kormány, 5,9 százalékos hiánnyal, és csökkenő államadóssággal - mondta Gulyás. Magyarország érdemben tudta csökkenteni korábban az államadósságát, ezért most lehetőség van arra, hogy működésben tudta tartani a gazdaságot. 

Gulyás elmondta, hogy félhavi plusz nyugdíjat kapnak jövőre az érintettek, valamint a 25 éven aluliak SZJA-mentessége is megmarad.

7300 milliárd forint jut a gazdaság újraindítására - tette hozzá.

Az egészségügyben is új korszakot sikerült nyitni, megszüntették a hálapénzt, és jelentős orvosi béremelés volt. 769 milliárddal több forrás jut jövőre az egészségügyre, és így 11 év alatt több mint megduplázódtak a kiadások - emelte ki a miniszter.

Gulyás szólt arról is, hogy a 25 ezer főnél kisebb települések az IPA kieső összegével megegyező támogatást kaptak. A 25 ezer főnél népesebb települések pedig 23,6 milliárd forintot kaptak. 

Az önkormányzati világ is megerősödve kerülhet ki a mostani válságból - mondta Gulyás. Köszönetet mondott a településeknek a védekezésben való részvételért. 

Gulyás kérdésre azt mondta, Magyarország azért áll jól az európai oltási statisztikákban, mert keleti vakcinákat is használtak. Büszkék lehetünk arra, hogy nem vártunk az unióra - tette hozzá. Sajnáljuk, hogy a baloldal bizalmatlanságot kelt.

Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, hogy az uniós támogatásokat nem ingyen kapjuk. Ez egy kölcsönösen előnyös helyzet. Ne gondolkozzon senki úgy, hogy mi valami könyöradományt kapunk az unióból - tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a baj, hogy az Európai Bizottság kizárólag csak ellenzéki véleményeknek ad hangot, így történt Magyar György fiának az alkalmazásával. Így lehet szétverni az európai egységet - tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy érdemben Gyurcsány Ferenc lett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Az esetleges harmadik oltás kapcsán közölte, hogy minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy bármelyik vakcina nem adna elegendő védettséget. A Sinopharm-vakcina beadását követően több százszorosa lehet a védettség egy fertőzéssel szemben. Nincs érdemi különbség a vakcinák között - mondta Gulyás.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy folyamatosan figyelik a járványügyi adatokat, az eddigi nyitásnak nem volt drámai következménye. 100 éve a spanyolnátha óta nem volt hasonló világjárvány, Európa minden országára igaz, hogy nőtt a halálozások száma, a középmezőnyben van Magyarország a többlethalálozásban.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy kétoldalú megállapodások esetén lehet majd elismerni az oltási igazolásokat.

Az első oltást követően állítják ki és postázzák a védettségi igazolványt - mondta Gulyás Gergely. Rendőrségi nyomozás zajlik a múlt heti terheléses támadás miatt.

Attól függ a vakcinák beadása, hogy hányan regisztrálnak, és hányan veszik fel az oltást - mondta kérdésre Gulyás. 5 millió felett nehezen fog menni a hajlandóság növelése, az 5,6 milliós regisztrációs szám tűnik reálisnak - tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy korábban Gyurcsány Ferenc is szerette volna a kínai-magyar felsőoktatási együttműködést. Soros György és Barack Obama is tartott előadást a Fudan Egyetemen - tette hozzá.

Strukturális leépülés nem volt a gazdaságban, a szolgáltató szektor gyorsan vissza fog épülni - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Bízik benne, hogy nemcsak a korábbi állapot áll vissza a munkaerőpiacon, hanem jobb lesz, mint korábban.

Magyarország addig nem ad zöld utat Ukrajna NATO-csatlakozásnak, amíg nem oldódik meg a nyelvtörvény körüli vita - mondta egy másik kérdésre.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy miközben több dugó, hajléktalan és szemét van Budapesten, addig több kommunikáció van. Jó lenne, ha a főpolgármester ezen problémákkal is foglalkozna - tette hozzá.

A közlekedési dugókról sem érdemes hosszabban vitatkozni - tette hozzá.

Nem akarunk Európai Egyesült Államokat - mondta kérdésre Gulyás. Sok fontos kérdés merül fel majd az unió jövőjéről - tette hozzá.

Az illegális migrációról azt mondta Gulyás, hogy minden erővel megvédik majd a határt.

Az oltóorvosok feladata annak a megszervezése, hogy valaki a második oltásra előírt 12 héttel későbbi időponttól hamarabb kapja meg a második AstraZeneca-oltását, ezt értelemszerűen az érintetteknek jelezniük kell - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Egy világjárvány közepette nehéz megmondani, mi jöhet még, de reméli, hogy nyárra visszajöhet a normális élet - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Becsó Zsolttal kapcsolatban több hazugság jelent meg a sajtóban, jóhiszeműen járt el, és nem volt semmilyen információja a szavazás idején a pozitivitásáról.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a külföldiek oltása a regisztráció után kezdődik meg, és lehetőségük lesz időpontfoglalásra is.

Az egészségügy normális működéséhez való visszatérés megkezdődött, a szűrővizsgálatok megindultak - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Zajlik a várólisták hosszának csökkentése. 4,5 millió oltottnál az elektív műtétek újraindítása is megtörténik, majd 5 millió oltottnál a rehabilitációk is újraindulnak, és vége lesz a látogatási tilalomnak - tette hozzá. Mindezzel párhuzamosan a kapacitások felszabadulása esetén is lesznek könnyítések.

A miniszter a fővárost érintő kérdésekre válaszolva a Ferencváros és Kispest között a Galvani levezető út miatt kialakult vitáról azt mondta, a kormány támogatja, hogy a híd megépüljön, ez a főváros eminens érdeke. Ha ki kell jelölni egy útszakaszt, lesznek olyanok, akik annak nem feltétlenül örülnek - tette hozzá. Elmondta, a kérdésről tárgyalnak a főpolgármesterrel és a kerületi polgármesterekkel, valamint a Fővárosi Közbeszerzések Tanácsán is többször szerepelt az ügy.

A Budapest működésére vonatkozó kérdésre elmondta, részben politikai kérdés, ki hogy ítéli meg a főváros másfél éve hivatalban lévő vezetőinek teljesítményét. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a főpolgármester a tisztségét ugródeszkaként használja arra, hogy miniszterelnök-jelölt lehessen. A fővárosban több a dugó, a szemét és a hajléktalan, mint korábban - jelentette ki -, ezért jó lenne, ha a főváros szánna időt ezekre a komoly problémákra is.

Arra a felvetésre, ad-e a kormány támogatást a fővárosi cégek dolgozóinak béremelésére, közölte: a főváros a leggazdagabb önkormányzat. Az uniós átlag 151 százaléka az egy fővárosi lakosra jutó GDP, míg vannak olyan térségek az országban, ahol ez a hatvan százalékot alig haladja meg - magyarázta. Budapest mintegy 120 milliárd forintnyi tartalékkal rendelkezik, és - elfogadva, hogy ezek egy része jövőbeni projektek fedezete - így is azt lehet mondani, hasonló mozgástere egyetlen más önkormányzatnak sincs.

A minisztert kérdezték a Fudan Egyetem budapesti campusának építéséről is. Azt mondta, ha érkezik ilyen előterjesztés, a kormány készen áll rá, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítsa a campus megépítését. A kormány világos döntést hozott, mind a diákváros, mind a korábban ígért egyetemi kapacitás meg fog épülni, lesznek kollégiumi helyek és lesz egy világ élvonalába tartozó egyetem.

Megjegyezte, már a szocialista kormány is fontosnak tartotta a felsőoktatási együttműködést, Gyurcsány Ferenc például miniszterelnökként 2007 őszi, pekingi látogatásán azt mondta, hogy nagyon pártolná a két ország közötti felsőoktatási együttműködés erősítését.

„Szerintem ebben egyetértés van. A Fudan Egyetemen Soros Györgytől Obama elnökig nagyon sokan tartottak előadást és a világ egyik legjobb egyeteme, ami itt nem ideológiai, hanem gazdasági természetű oktatási tevékenységet fog folytatni” - fogalmazott.

Arra kérdésre, hogy az egyetemi modellváltásnál szerepet játszott-e ideológiai szempont, úgy felelt, ha ideológiai szempontnak tekinti valaki azt, hogy nemzeti szemléletű emberek kerüljenek nemzeti intézmények kuratóriumaiba, akkor igen, de pártpolitikai ideológia nem játszott szerepet a kuratóriumi tagok kiválasztásánál.

Ezért van a kuratóriumokban nagyon sok ismert és elismert szereplője a magyar gazdaságnak, ezért van benne a korábbi szocialista házelnök asszony és a baloldali összefogás által támogatott miskolci polgármester.

Gulyás Gergelyt kérdezték Varga-Damm Andrea videójáról, amelyben a független képviselő arról beszél, hogy a kormány és az ellenzék közös terve, hogy a magukat védettnek gondoló emberek összefertőzzék egymást, és így elhalasztható legyen a jövő évi választás. A miniszter úgy reagált, a járvány miatt az elmúlt időszakban a politikában is előtérbe kerültek az orvosi kérdések, „így talán a képviselőasszonyon is lehet segíteni”.

Kapcsolódó írásaink