Krónika

A tisztelet tehet bennünket az erdő szívesen látott, jó vendégeivé

A Pilisi Parkerdő az ország leglátogatottabb erdeinek fenntartója, az évi 25 millió feletti látogatószám a járvány hatására jócskán emelkedik. Miközben a „parkerdő” elnevezés is arra utal, hogy a Pilisi Parkerdőnek alapítása óta küldetése az erdők közjóléti, turisztikai funkcióinak folyamatos fejlesztését, az idei Erdők Világnapja alkalmából érdemes végiggondolni, hogyan tehetjük erdő és ember együttélését zökkenőmentesebbé.

A tisztelet tehet bennünket az erdő szívesen látott, jó vendégeivé
A tisztelet tehet bennünket az erdő szívesen látott, jó vendégeivé
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A belföldi, s ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése egyrészt örömteli tendencia, hiszen azt mutatja, egyre többen fedezik fel országhatárainkon belül, természeti környezetben a kikapcsolódás lehetőségeit. A tavalyi rendkívüli járványhelyzet, amely idén sem szűnt meg, még több embert késztet a bezártságból a turistautakra - írja a Pilisi Parkerdő Zrt. lapunknak eljuttatott közleményében.

Erdő és ember kiegyensúlyozott kapcsolata

A fenntartható erdőgazdálkodásnak mára szerves része a növekvő erdőlátogatási igények kezelése, bizonyos fokú, organikus szabályozása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az erdőgazdálkodóknak olyan fejlesztéseket kell megvalósítaniuk, amelyek segítik az embereket a természetkárosítástól mentes, adott esetben, például nagyvárosokban és a környezetükben tömeges erdőlátogatásban. A Pilisi Parkerdő terveiben olyan fejlesztések szerepelnek, amelyek a városi tömegek egyre növekvő igényeire reagálnak – fogalmazta meg az erdőgazdálkodói oldal teendőit Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese. 

A Pilisi Parkerdő az ország leglátogatottabb erdeinek fenntartója, az évi 25 millió feletti látogatószám a járvány hatására jócskán emelkedik
A Pilisi Parkerdő az ország leglátogatottabb erdeinek fenntartója, az évi 25 millió feletti látogatószám a járvány hatására jócskán emelkedik
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A másik oldal az erdőlátogatóké: 

„Az erdő életközösségeinek, az erdei ökoszisztéma működésének alapvetően nem része a tömeges emberi jelenlét, vendégek vagyunk az erdőben. Lehetünk jó vendégek, akik nem élnek vissza ezzel a vendégjoggal, s láthatjuk is, hogy egyre többen tudatosak, például a látogatottság növekedéséhez képest csökken a turisták által hátrahagyott hulladék – mutat rá Csépányi Péter.  

Azt látjuk, hogy az emberek az elmúlt évtizedben jó irányba változnak, jó vendégei akarnak és sokszor tudnak lenni is az erdőnek.

De nagyon fontos magunkban tudatosítani, hogy bármilyen jól érezzük magunkat és bármennyire szeretjük, az erdőben elsősorban nem mi, emberek, hanem a vadon élő növény és állatfajok sokasága van otthon. Szakmai meggyőződésem és tapasztalatom szerint egy kulcsfogalom biztosíthatja erdő és ember együttélését: a tisztelet. Az embernek, az erdőbe látogató kirándulónak és turistának tisztelnie kell mindazt, ami körülveszi. Nem ismerheti mindenki az erdőt, nem láthatja át az erdei ökoszisztéma működésének komplex folyamatát, ami a szeme előtt, szinte észrevétlenül zajlik - emeli ki.

De ilyen jellegű szakismeret nélkül is tisztelhetjük az erdőt, mert a tisztelet biztosítani fogja, hogy sem tudatosan, sem önszántunkon kívül ne tegyünk kárt az erdőben. A tisztelet tehet bennünket az erdő szívesen látott, jó vendégeivé - teszi hozzá.

Kapcsolódó írásaink