Krónika

Megnyíltak végre a német általános iskolák és óvodák

Márciusban elkezdik a korlátozások feloldását Angliában, ahol a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjaiból már több mint tizenötmillió embert sikerült beoltani

Két hét múlva kezdődhet a korlátozások enyhítése Angliában. Eközben Németországban az óvodák és az általános iskolák újra fogadhatják a gyerekeket, és az ország további nyitására már készül a terv.

Megnyíltak végre a német  általános iskolák és óvodák
Bár az oktatás elindult, a távolságtartás továbbra is fontos a tanintézményekben
Fotó: AFP/Ina Fassbender

Boris Johnson brit miniszterelnök tegnap délutáni bejelentése szerint a lazítás négy lépésben valósul meg. Elsőként, március 8-tól megnyithatnak az általános és a középiskolák, két ember találkozhat szabadtéren. Március 29-től hat ember vagy két háztartás tagjai szabadtéren tarthatnak összejöveteleket, ekkortól a kültéri sportolás is engedélyezett. Második lépésben április 12-től újranyithatnak az üzletek, fodrászatok, múzeumok, könyvtárak, konditermek.

A vendéglők, pubok is nyithatnak, de csak szabadtéren. Harmadik lépcsőben, május 17-től korlátozottan lehetnek beltéri összejövetelek. Újranyithatnak többek közt a hotelek, az éttermek, pubok beltéri egységei is, illetve a mozik. Június 21-től pedig véget érhet a karantén, onnantól a tervek szerint nem korlátozzák a szociális kapcsolattartást.

A zárlat feloldása viszont csak akkor haladhat előre, ha az oltási program sikeresen folytatódik, ha a vakcinák csökkentik a kórházi kezelésre szorulók és az elhunytak számát a beoltottak körében, ha az aktuális fertőződési ráták nem fenyegetnek a kórházban kezeltek számának megugrásával, illetve ha nincs olyan új vírusvariáns, amely indokolná a menetrendtől való eltérést.

Eközben Németország nagy részén több mint két hónap járványügyi kényszerszünet után hétfőtől visszatérhettek a gyerekek az óvodákba és az általános iskolákba. Egyes tartományokban a távoktatás és a közvetlen tanuló–tanár kapcsolaton alapuló hagyományos oktatás keverékéből áll össze a rendszer, máshol csak lehetőség, nem kötelezettség megjelenni a tanórákon. Ám több közös elem van, például az állandó maszkviselés szabálya.

Minden tartomány önállóan dönthet, és a lépéseket nem kell összehangolni. A berlini vezetés üdvözölte, hogy a legtöbb helyen fokozatosan újraindítják a közoktatást. Közben egyeztetésbe kezdenek, hogy előrébb sorolják-e a nevelőket és a tanárokat az oltási sorrendben. Az óvodákon és az általános iskolákon kívül egyelőre marad a december közepe óta tartó országos zárlat.

Angela Merkel kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi ülésén elmondta, három területre összpontosítanak. Összeállítanak egy csomagot a fertőzésveszéllyel járó személyes kapcsolatokat szabályozó előírásokról, egy intézkedési tervet az oktatási rendszerről és egy harmadik csomagot a tömegsport, a vendéglátás és a kulturális intézményrendszer újraindításáról.

Kapcsolódó írásaink